Кандидатстване с рисуване след 7 клас - 12 тема (удължена тема до края на месец ЮЛИ)

• 48 557
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 810
Моята дъщеря е с една от трите пълни 6 в НУИ Варна и с 95 т от хуманитарна. Балът и стига и за езикова гимназия. Сега седим и се чудим какво да правим. На мен ми се струва, че с това рисуване няма кой знае какви перспективи в бъдеще. Тя казва -  ти реши.
От същото населено място сме. На моят му стигаше за математическа, езикова и НУИ. Казахме му да избира сам. Като използвахме да натъртим, че ако избере примерно математика (заради архитектура към която тогава се заглеждаше) ще подкрепим с уроци рисуването и езика. Ако избере езикова, ще подкрепим рисуване и мат. А ако е изкуства то ще ходи на езици и мат. Той каза че език може да научи с школи и уроци, мат също... но толкова многостранно изкуство (скулптура, графика, перспектива, история на изкуството, живопис, комп. Графика) и среда не би могъл да постигне с уроци. Мисля че насоката му на мислене  беше правилна.

Деспина. Мисля че някак свързвате нуи с професия основно на художник. Излезте от рамките - анимация, илюстрации, кериктъри, визуални истории, графичен дизайн, компютърна графика - това са професии на бъдещето. Изк. Интелект все още много се затруднява да твори адекватно в тази област.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 18:16 от _re_ge

# 811
3,80 в НУИИ.
Не мисля, че имаме особен шанс. Гадна ситуация, тъй като това му беше голямо желание и все твърдеше, че ако го приемат ще, цитирам, "изостави целия си живот, за да стане великолепен художник".
Преброих оценките и децата и трябва към 10 души да се откажат от местата си на първо класиране, за да влезнат тези много под чертата.
Все пак ще чакаме до второ класиране, както е редно, и ще видим как ще протечат нещата..

# 812
Аз съм на седмото небе!!! Детето ми е прието в Илия Петров с 4,50 Тя много хареса училището на отворените врати. Тя наистина е герой !!!  В предишни мнения споделих моите опасения дали ще се вмести във времетраенето на изпита,т.к учителят , който и преподаваше , я подготвяше за по-дълго времетраене: 6-8 часа. След матурите, всеки ден и редях  у дома постановка  и засичах 4 часа. В началото се справяше за 6, след това за по-малко и по-малко. Дори след изпитите в Полиграфията, Свети Лука, се връщаше и правихме по още една постановка.

# 813
Венелина, написаното от вас до голяма степен е характерно за моята дъщеря. Водолей че, от друга планета. Талантлива, различна, прекрасна. Рисува откакто е докопала молив. Няма много приятели, дори ги отбягва. Не обича да я обсебват, но не ѝ и липсват. Не ходи нито на рисуване, нито на Бел или Мат. Нито тя, нито аз харесваме учебната система, но я приема отговорно, че е нещо, което трябва до усвои донякъде, за да не ѝ попречи в един момент. Влиза с 6 в изящни изкуства. От резултатите от Нвотата съм доволна, там въобще не ме вълнуваха резултатите. Тя е творец. Художник по рождение. Събужда се посред нощ и рисува, защото имала идея... Извън рамки и граници е и училищата към МК са точно за такива деца. За жалост там влизат и много бездушни и комерсиални вече, моите наблюдения са от провинцията, разбира се. Постепенно намират своята среда, пътят си те го знаят. Те са творци и дано всички художници бъдат приети, за да не им се обърква пътя... Художниците имат нужда от подкрепа ❤️

# 814
Венелина, написаното от вас до голяма степен е характерно за моята дъщеря. Водолей че, от друга планета. Талантлива, различна, прекрасна. Рисува откакто е докопала молив. Няма много приятели, дори ги отбягва. Не обича да я обсебват, но не ѝ и липсват. Не ходи нито на рисуване, нито на Бел или Мат. Нито тя, нито аз харесваме учебната система, но я приема отговорно, че е нещо, което трябва до усвои донякъде, за да не ѝ попречи в един момент. Влиза с 6 в изящни изкуства. От резултатите от Нвотата съм доволна, там въобще не ме вълнуваха резултатите. Тя е творец. Художник по рождение. Събужда се посред нощ и рисува, защото имала идея... Извън рамки и граници е и училищата към МК са точно за такива деца. За жалост там влизат и много бездушни и комерсиални вече, моите наблюдения са от провинцията, разбира се. Постепенно намират своята среда, пътят си те го знаят. Те са творци и дано всички художници бъдат приети, за да не им се обърква пътя... Художниците имат нужда от подкрепа ❤️

Моята дъщеря съвсем не е толкова успешна, и все пак успя да се представи добре, смятаме в семейството - при всичките уникални дадености както на характера си, така и на нашето семейство, така и на Сиситемата (малко ще се научи в бъдеще да не неглижира нещата, надявам се - а за образователната система имам много, ама много да говоря, от името на неспециалист, разбира се, но все пак интелигентен и мислещ човек; мисля, че само майки на такива деца, подобни на моето биха ме истински разбрали и, да - ефективно съчувствали Simple Smile ). Но просто знам, че тя е артист и това не е просто майчина заблуда и амбиция. Предполагам, че е така и с много други деца. Осоновното ми треперене е, да попадне в среда, която й съответства поне донякъде и да не е чак в Люлин 10 или Кремиковци (живеем в Центъра). Иначе, страхувам се, ни чакат още 5 ужасяващо безплодни години... И защо? Малко като присъда звучи. Поздрави топли!

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 17:58 от Venelina - Umi 782740

# 815
m_lenski, честито! Това означава ли, че освобождавате място в металите в приложното? Grinning

Venelina - Umi, с тези оценки дъщеря ви има не малък шанс за НГПИ, както и много голям шанс за фотографското. Сигурна съм, че нейната артистична натура ще попадне в подходяща среда, където да развива таланта си. Hug 

Kenarova, с тази оценка прогнозата е доста позитивна за дъщеря ви. В последните години на второ/трето класиране канят средно между 10 и 20 деца. Разбира се, всяка година желанията на децата са различни и няма как да предвидим, колко от приетите на няколко места ще предпочетат другите училища пред НУИИ. Стискаме палци, да не вземат да спрат точно над вас!

Roshla, срокът за записване след първо класиране в НПГПФ е до петък. Ако не запишете детето, ще загуби мястото, разбира се, но нямам представа как стои въпросът с по-предните му желания, за които евентуално би чакало второ класиране. Може би е добре да се обадите в гимназията, за да ви разяснят как стоят нещата. В крайна сметка, може да запишете детето и да теглите документите после, за да не рискувате неудовлетворителен резултат към МОН, пък после, ако решите, да изтеглите документите, за да го преместите. Малко е занимавка, да, но пък се подсигурявате.

# 816
Аз питах ли, не питах ли... вече не помня какво питах Joy Ама, ако питам за петнадесети път ми простете, моля! За НПГПФ  чакаме обаждане и не се занимаваме с второ, пето, двайсто и т.н. кандидатстване?

# 817
Благодаря на модератора за разбирането и на Dame и Jiema за предприетите действия!
Elisavetta, честито за приема, стискаме палци и за изкачване до първо желание!
Despina, и на вас голямо честито за постигнатите резултати на всички фронтове! Вярвам, че за себе си всеки сам най-добре взема решение и подкрепям преобладаващото мнение детето да си реши. В противен случай може да получите упреци на по-късен етап, а може и да не получите, но детето тихо да страда по някоя непоследваната мечта и вътрешно да се разкъсва „щом така ме посъветваха, сигурно това е най-добре за мен” и „дали не сгреших, че не изразих мнението си” . Ако казва, че не може да реши, кажете ѝ да си се представи като ученичка последователно и в трите училища. Кое го усеща като най-свое и къде би се чувствала най-добре? Кое ще я изпълни с най-много радост и ентусиазъм за предстоящите неща, които ще научи там? А след това за всяко да си представи, че е направила друг избор. За кое ще съжалява най-много, че е пропуснала като възможност?
m_lenski, честито и на вас! Подавайте за второ класиране, много от кандидатите в Свети Лука се издигат нагоре в желанията и преценете дали все пак да не „пазите” Метала, според шанса ви за МОН-ските училища и това, че все пак и той е доста интересна специалност. За жалост са много малко възможностите за моден дизайн и има закрити такива паралелки. Проучвах го, защото моята дъщеря първоначално стартира с желание за моден дизайн, в НГПИ като най-добро в тази сфера, но в хода на подготовката накрая каза, че най-много иска рекламна или компютърна графика. Понеже в НГПИ беше с гранична оценка, даваща възможност само за Дърворезба или Силикатен дизайн на n-то класиране и никакъв шанс за Графиката, а по МОН се класира Компютърна графика, даде приоритет на специалността и заяви, че се записва окончателно в „Райнов”, и няма да чака повече никакви класирания никъде. От изминалите 3 години там мога да кажа, че при тях специалните предмети вървят в 2 групи – както ръчно рисуване, скулптура, живопис, анимация и т.н., така и компютърни за обработка на изображения, шрифтове, на страницата на училището гледам, че и филмчета правят, сега на практиката учат фотография. Рисува се доста, но дали е повече от Метала в НГПИ, не мога да кажа със сигурност (вероятно все пак в НГПИ е повече). А иначе моята през свободното си време сега го е ударила на творене в приложната сфера и колкото повече метал и вериги – по-добре. Сглобява бижута от разни части, отдавна прави дръжки за чанти от стари колани и т.н. Бюрото ѝ беше интересна гледка с 2 чифта клещи върху купчината учебници, и тези клещи не били на баща ѝ, лично нейни си били!
m_lenski, допълвам – още едно честито и за НУИИ. Вече имате избор, даже преди класирането в МОН Simple Smile
Venelina – Umi, с интерес Ви изчетох и не знам кое по-напред от поста Ви исках да коментирам. Уникално дете имате и според мен много хубаво правите, че я подкрепяте вместо да опитвате да я моделирате, и всичко се случва с анализ и разбиране в семейството.
Roshla, където и да сте класирани, навсякъде има срок за записване. Докато трае, можете да се оглеждате за друго класиране на друго място междувременно. Изтича ли обаче срокът, за да запазите мястото, трябва да се запишете. После ако се класирате в по-желана паралелка на друго място – теглите документите и се записвате там.
Yovanka, еее, чудесно, Ланшафтната архитектура ми беше другата интересна и желана специалност, заедно с тази, която завърших. Сега се кандидатства с изпит по рисуване, който много прилича на този за гимназиите към МК, така че наистина децата направо са готови за него. Навремето се кандидатстваше с 2 изпита по рисуване: пейзаж и цветна задача + изпит по математика. Даже съм разказвала, как не се бях готвила специално за пейзаж, а успях да вържа 3,75 и понеже другите оценки ми бяха чувствително по-високи, а въпросната година много хора окапаха с двойки по математика, се оказа, че и шанс мога да имам на следващи класирания. Обаче другото силно желание ми беше в друг университет и навсякъде искаха диплома и за записване, и за участие във второ класиране (това май и сега е така), бях решила, че което ме приемат първо, то ще е. Така Ландшафната архитектура ми остана за някой друг живот, пък може и в този, кой знае?
_re_ge, много ми допада анализирането на варианти, както и пълното зачитане на желанието на детето! И, да, също смятам, че някакъв резервен вариант е добре да има. Наред с нормалните рискове при явяване на изпит изобщо, при рисуването и по-голям рискът и от субективен фактор при оценяването. А вече колко усилия в кое да се вложи, е въпрос на много неща. Като искам да вметна, че по принцип не е задължително алтернативата да е езикова или друга елитна гимназия. 
Въпросът-източник беше на nimfi4ka. Моята отказа да ходи на курсове по български и математика с мотив, че няма да успее във всичко да е отдадена. Но в училище обръщаше голямо внимание на тези предмети и следваше препоръки на учителите и за допълнителни неща и упражнения. Аз помагах, когато се налагаше по математика. И добре, че не неглижира НВО, както ни съветваха едни учители по рисуване (сменихме ги), защото в крайна сметка и резултатите по български и математика, наред с рисуването, потрябваха за там, където учи сега.

# 818
Аз питах ли, не питах ли... вече не помня какво питах Joy Ама, ако питам за петнадесети път ми простете, моля! За НПГПФ  чакаме обаждане и не се занимаваме с второ, пето, двайсто и т.н. кандидатстване?

Днес звъннах в полиграфско-фотографското и ми казаха да очаквам евентуално обаждане след 11 юли (крайна дата за записването в първо класиране). Няма подаване на зявления за второ класиране там. Не знам колко е ок този метод, който ми се струва непрозрачен, но е така. Например, чудя се, ако балът падне до 5.00 примерно, на всички петици ли звънят, когато си решат (и пази боже да си в банята! или в градски транспорт, изчакващ преминаването на линейка) или само докато си запълнят местата избирателно?

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 01:31 от Venelina - Umi 782740

# 819

Днес звъннах в полиграфско-фотографското и ми казаха да очаквам евентуално обаждане след 11 юли (крайна дата за записването в първо класиране). Няма подаване на зявления за второ класиране там. Не знам колко е ок този метод, който ми се струва непрозрачен, но е така. Например, чудя се, ако балът падне до 5.00 примерно, на всички петици ли звънят, когато си решат (и пази боже да си в банята! или в градски транспорт, изчакващ преминаването на линейка) или само докато си запълнят местата избирателно?

Когато достигнат до дадена оценка, звънят на всички, които са я изкарали и приемат надпланово. Това се случва по специалности - за една достигат, да речем, до 5,30, а за друга може и до 4,30 (като миналата година). Анимацията май е най-желана, бързо се запълва и там не стигат много надолу по списъка. Фотографията е точно обратното. Ние за нея получихме обаждане, например.

# 820
Аз не схванах логиката с подредбата в случая. Фотография е първото желание, което му писах, колкото и да ми се перчи..

# 821
И на мен не ми харесва това със звъненето. Трябва да си има черно на бяло, кой точно е приет и кой не. И като започнат след 11ти, до кога продължава това звънене, цяло лято ли ще съм на тръни.

# 822
  • София
Кандидатстването по МОН хем има регламент и срокове, доста страсти разбужда, обаче към МК направо ми звучи неописуемо.
Моето момиче е само към МОН с огромно желание за Н. Райнов, но ако правилно се ориентирам в таблиците, шансът й е нулев 🥹

# 823
Мислите ли, че има смисъл да отидем с детето в НУИИ, да си види рисунката и защо има ниска оценка?

# 824
В какъв смисъл да има смисъл? За оспорване или лична удовлетвореност някаква?
Ние ходихме да я видим, жената там каза, че не знае защо са й писали такава оценка и според нея е за повече. Ние вече се бяхме записали където искаме вече, но ми беше интересно, защото щерката ходи и при учител от нуии, а само там реално изкара ниска оценка. Вярно, че е рисувала без желание, но все пак.

Общи условия

Активация на акаунт