Кандидатстване с рисуване след 7 клас - 12 тема (удължена тема до края на месец ЮЛИ)

• 48 456
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 1 065
  • София
Зелено човече, да, рисково е трето класиране, защото винаги изскачат високобалови кандидати. Но те обикновено не се целят в това, което вие искате и при толкова свободни места и в двете желани училища аз бих се пробвала. Разбира се, ако това е желаното от детето.

# 1 066
  • София
Зелено човече, помислете го заедно. Местата наистина са доста. Преди 2 г. балът на Райнов падна с по 10 т на 3то и още толкова на 4то класиране.  Вярно е, че година с година не са еднакви,  но все пак за информация го казвам. Ако може да помогне също: получих справката от РУО София за проверка на способностите по ИИ 2025 г. - 658 бр. Неявил се - 3 бр. Не съм правила някакъв анализ на резултатите,  има 0 със сигурност, но мога да пратя на мейл, ако мислиш,  че може да помогне за ориентир. Няма как да се знае какви са резултатите по БЕЛ и МАТ на същите тези деца, но не са повече явилите се. Някой тук спомена за 800.
Dame, ако решиш, че е добре да се добавят към базата данни за оценки и класирания, която ти поддържаш, мога да ти изпратя файловете - искала съм за 2023, 24 и 25та.

Не съм писала от последните размествания покрай 2ри класирания към МК. Честито на всички приети и специално на Викинга на IMV! Дано всяко дете е попаднало на мястото си! Хубаво е, че темата се пораздвижи и се появиха приетите, че през годината нямаше много активност.

# 1 067
  • София
Момичета, благодаря ви за подкрепата. Тежка вечер беше за мене, да мисля и да се чудя, хазартът не е моето. Обаче детето се прибра и каза, че не си представя как си изтегля документите, след като вече се е записало. И ако не успее, с какви очи отива пак да се запише. И отказа категорично. Опитах се да сравняваме, за съжаление имаме ужасно много приятелски деца в Н. Райнов с чудесни отзиви за човечност и внимание към учениците, което вероятно ще ме измъчва до края на живота ми.
 "Мамо, просто няма как да е по-зле от това, което вече беше."
И така.
Дано ѝ е добре.
Продължавам да съм много изтормозена от глупавите системи за кандидатстване, а имам още един рунд за преживяване, дано не се смахна окончателно.

# 1 068
Зелено човече, напълно разбирам ситуацията и настройката както на детето, така и твоята.  Миналата година, когато дойде обаждането от НГПИ и се втурнах възторжено да съобщя новината на девойката, останах като попарена от думите й, че вече си имала училище. Трябваше буквално за половин час да решим, първо я оставих за 10 минути да осмисли случващото се, после й дръпнах една мотивираща реч как е работила упорито за мечтата си и макар и по трудния начин, е стигнала до заветното място в мечтаното училище. И да си прецени добре решението. Накрая дойде и каза - последно, новото избирам. Даже на шега я накарах на едно листче да напише последно какво избира и да се подпише, понеже е зодия Близнаци и двоуменето й е заложено в характера. Баща й свърши административната част за два часа - изтеглянето на документите от старото училище и подаване в новото, защото имахме с нея някакъв ангажимент, а трябваше да се бърза.

Разбира се, всеки случай е много различен и ще си прецените риска най-вече според бала, но ако наистина ви делят малко точки, заради един срам за теглене на документи не си заслужава да си зарязва мечтата за желаното  училище. В крайна сметка, дори не е наложително да присъства. Още повече, че има места и в старото училище. Но, пак да споделя мнение, рискът си струва, ако ви делят малко точки и сте абсолютно мотивирани и дете, и родители.

# 1 069
Jiema, разбира се, всякаква допълнителна информация би била полезна. Прати ми ги, ще ги кача в Dropbox папката.

Зелено човече, решението със сигурност не е лесно и естествено детето трябва да има крайната дума.

# 1 070
  • София
Оставих я да преспи, питах я и днес - колебания за взетото решение няма.
Темата за нея е вече затворена.
Очакваме бъдещето с интерес и с надежда.

# 1 071
Зелено човече, много зряло дете имаш, което успява да предвиди неща, които някои хора не биха се сетили. Действително различните училищни власти различно реагират на отписване и записване и не всички го приемат радушно. Което, ако човек твърдо е решил, не трябва да го спира, но е добре да се сети предварително, за да е психически готов и за това. А щом сте приключили вкъщи темата, не я подхващай отново ти, но вътрешно си имай едно наум, че днес е възможно детето, с вече улегнала информация изведнъж да пожелае. И ако стане така - и аз смятам, че за конкретните училища рискът е малък. Ако сте приключили окончателно - и това е решение, заслужаващо уважение и... приятно лято! Simple Smile
А иначе трето и четвърто МОН-ско класиране според мен са направени по този начин, защото са с идеята некласираните никъде деца да кандидатстват за оставащите места. Е, да, ама се оказва, че 2 класирания не са достатъчни, за да се наместят децата даже и в най-желаните училища. Даже и по телевизията съобщиха свободните места - има такива във всички елитни гимназии - СМГ, НПМГ, ТУЕС, всички езикови...  И как да оставиш за тях да кандидатстват примерно кандидати с бал 120, които са писали само нереалистични желания и затова не са класирани никъде? Затова всички имат право да се докарат на състояние на "Незаписан" и да кандидатстват за каквото преценят, и така се почва с хазарта. На мен това, което не ми харесва, е че за разлика от второ класиране, когато местата на придвижилите се напред в желанията си кандидати, веднага се попълват, при трето местата на отписалите се след второ остават свободни, което води до необходимост и от четвърто класиране, и вместо да приключи, сагата продължава. Но няма и как да се измисли начин процесът да се прекрати разумно и честно. Някои кандидати ако не са подложени на риск, действително ще си пишат високи нереалистични желания и ще кандидатстват и до 10-то класиране...
А за МК - понякога се получава така, че за някои специалности се "превъртат" няколко кандидата през единични места, защото преди да се класират там, вече твърдо са избрали друго. И ако всеки от тях го обявяват с официално класиране с по 3 дни срок за записване, може и да не им стигне лятото. Но действително, когато не е прозрачно, остават съмнения, затова училищата с обявени поне 2 официални класирания, много добре правят, и смятам, че е редно всички училища във всички градове да го направят.

# 1 072
За училища по изкуства искам да коментирам следното : съгласна съм че има учители който са с неприятно отношение към едно или много деца и че това прави оценките им субективни.. Но ако дете иска И работи над уменията си, тези училища за изкуства са едно от малкото места от гимназиален етап, на които може да тръгнеш последен но да се придвижиш в годините в челните места. Същото важи и в обратна посока, можеш да тръгнеш с 6ца на изпита и да се спуснеш до крайните места. Така е, защото ако вземем за пример  математика и тя не ти върви в седми клас  - няма как да ти "тръгне" в десети. А сферата на изкуствата предполага процес на узряване и израстване, с различни темпове  в гимназиален етап, като всичко е свързано с много труд макар, и да има доза  талант и способности. Но в тази сфера всички деца имат качества важното е да ги развиват.
В светлината на това, ако и на 15 класиране да е освободено място, което детето е искало, бих направила всичко да го убедя че фалшивата гордост, смутителността, нерешителността само му вредят. Изтегляне, подаване, колкото и пъти да става - това е част е играта. Такива са правилата. Какво значение има колко пъти е подаван или изтеглян документ, системата го е дефинирала и го разрешава - важен е финала. Никой на никого няма да гледа с насмешка когато детето се окаже че е по-работливо добросъвестно и търпи развитие. Та  ако детето желае да прави нещо и е добро, има 5години да го докаже. Беззначение дали е прието на първо или на 15-то класиране.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 18:43 от _re_ge

# 1 073
  • София
и ние имахме притеснения, как ще си изтеглим документите, имаше само една дама и беше толкова мила и любезна, не само не направи проблем, все пак имаме право на това, но и пожела на девойката успех. Абе не е като разходка в парка, но за някои неща си струва да се бориш !!,,

# 1 074
Пиша за да дам едно рамо за колебаещите се за Райнов, дъщеря ми ще е 9 клас сега. Аз също много се притеснявах миналата година за местоположение, среда и т.н., но до сега не е имало проблеми с отиване и прибиране.
Училището ме изненада със спокойната си атмосфера, разбрани учители и много добър директор.
Държи се много на специалните предмети, както и много се рисува.
Учителите по общообразователните предмети подхождат с разбиране.
Дъщеря ми е щастлива там.

# 1 075
Дискусиите и страстите около тазгодишното кандидатстване изглежда, че затихват, така че заповядайте в новата тема.

Там ще продължим да следим за последните размествания за тази година и разбира се, ще продължим с дискусиите на всичко, което ни вълнува във връзка с тази тема.

Общи условия

Активация на акаунт