Коя ви е мечтаната дестинация и защо?

• 11 135
  • 313
  •   1
Отговори
# 270
Другата година планирам да отида там. Пещерата със светещи червеи, в която се влиза с лодка. И като цяло остатъка от Нова Зеландия ❤️

# 271
  • София
Аз в крайна сметка стигнах до българското черноморие. Но тази година стъпка по стъпка преодолявам себе си и старите навици за семейни почивки. Може за РД някой остров в Гърция да пробвам. Или пък наесен Европа...
Когато съзнанието е отворено, всичко е възможно.

# 272
Вие сами ли пътувате или с компания , на мен ми се пътува много , но на хората около мен не ?
Трябва ли да се знае някакъв език , сама не знам дали бих тръгнала да обикалям , но много хора си пътуват сами .

# 273
Аз пътувам със семейството си. С познати понякога, но рядко имаме сходни интереси и бюджет. Говоря 4 езика освен български и това ми помага при пътуванията ми. Но хората и без език пак пътуват.

# 274
  • София
Вие сами ли пътувате или с компания , на мен ми се пътува много , но на хората около мен не ?
Трябва ли да се знае някакъв език , сама не знам дали бих тръгнала да обикалям , но много хора си пътуват сами .

Аз пътувам сама или макс с един човек още. Минаха годините, в които ходех с по-големи компании, вече не ми се иска да се събразявам с никой. Пътуването сам е много интересно, защото правиш каквото ти си решиш, когато решиш, ходиш и разглеждаш каквото ти решиш. Но си трябва определена нагласа. Във форума има и тема за соло пътуващи (ма май я бяха кръстили Самотни пътуващи или нещо подобно) - можеш да прочетеш и мненията там за идеи. Simple Smile

За езиците аз лично не мога да коментирам - говоря 7 езика и разбирам/мога да се оправям на над 20, та нямам особени притеснения, но пък сега има толкова приложения за превод, а и картинките и соченето с ръце винаги помага (само преди това да си проверил какви са жестовете в страната, че понякога могат да станат обърквания). Мисля, че не е нужно да се знаят езици, за да се пътува, втори език освен майчиния е предимство - носи ти спокойствие, но не е задължителен.

Покрай езиците винаги се сещам за един стар виц:

Скрит текст:
Чужденец спира колата си някъде из България и отива при двама полицаи и пита:
"Шпрехен зи дойч?". Те цъкат с език.
"Парлеву франсе?" - Пак същото.
Човекът пробвал на още два три езика, махнал с ръка и си заминал.
Единият полицай казал на другия:
"Еее, гледай бе, трябва да учим езици да можем да се оправяме“.
Другият отговорил:
"Е, той пък като знаеше езици, все едно се оправи!"

# 275

В такъв случай най- удобно е с туристическа агенция.  Всичко е организирано перфектно и винаги има с кой да се общува.  Когато тръгнах за пръв път бях сама с Руал Травел. После с тях още 4 пъти и 2 пъти с Бохемия. Сега ми предстои пак с Руал Травел. Имат си постоянен водач и преводач. В програмата всичко се спазва стриктно.

# 276
  • София
Пътувам във всякакви конфигурации - сама, със семейството, както и с приятели.
Английски трябва да се поназнайва поне базово. Сега някой да не скочи, че може и с други езици да пътуваш - да, може, но най-често английски е достатъчен.

# 277
  • Melmak
Аз пътувам с мъжа си и избягваме да се комбинираме с близки и приятели. Ходили сме с други двойки, но режимите ни са различни и сме си обещавали да не се сърдим ако на едните им се прави едно, на други - друго. За мен това е нормално, ако тази вечер не им се излиза или на нас ни се ходи някъде си няма място за сръдни. Не обичаме да сме залепени.

От там идва и драмата с агенциите - ако ти се падне кофти екскурзовод можеш да си съсипеш ваканцията.

Като цяло е Европа ходим без агенции. Говоря два чужди езика и проблеми не сме имали.

За извън Европа ако е по-евтино с агенция. Обаче не се хващаме за полата на гида и не сме постоянно с групата. Придирчива съм с кого пътувам, ако хората от групата не ми харесат, държа да се отдалеча или да движа с приятни хора от спътниците. Последният път случихме на прекрасни хора, две двойки, с които се сприятелихме. С едната се сгодихме почти заедно, в рамките на 3 дни на пътешествието. И беше много хубаво с тях, сближихме се и намерихме приятели. Със сигурност бих направила и друго пътуване с тях, дори ни каниха на море, но не успяхме.

За мен е идеално без агенция, за да не се съобразявам. Обаче като е по-изгодно запазвам с агенция и после си решаваме на място какво да правим. За Европа ми се виждат излишни агенциите, освен ако не предложат някаква невероятна оферта. 😁

# 278
Агенции има смисъл ако се ходи на места, където иначе не може, експедиции в джунглата (водопада Анхел ми идва на акъла), Антарктида, Северна Корея... Или ако предлагат директен чартър, до масова дестинация за почивка като Египет, Турция, в който случай бих ползвал превоза и хотела, а другото сам.
Това според мен де. Аз и горните два случая избягвам въобще да ходя, малко съм краен...
Да те мъкнат с група като в детската градина и да си плащам горница за това не е за мен. Ако ми трябва гид за нещо или специфична екскурзия на която не мога да се оправя сам (лодки, гмуркане, бъгита), винаги мога да си намеря на място.

# 279
  • SF
Аз предпочитам да си имам компания за пътуване. Хем е по-спокойно, че си имаш компания, хем е и по-изгодно, за наемане на airbnb, рентакар, други някакви споделени разходи. Не обичам да сядам сама на вечеря или на обяд.
Но с годините става все по-трудно да си намеря компания за пътуване, да напаснем отпуските, приоритетите, интересите, а и финансово да можем да си го позволим по едно и също време.
Например аз искам да отида в Португалия, но повечето ми приятели, които имат интерес към тази дестинация вече са били, а за други пък не представлява интерес или не точно през лятото, защото им е топло, скъпо и т.н. Същото е и с Гърция, Южна Испания - не искат да ходят през лятото там. Други пък не ги прилвичат плажни дестинации, имат алергии и търсят зимни приключения. Така че, наистина има проблем с намирането на подходящ човек, с когото да се насладите на едно хубаво пътуване.
С езиците нямам проблем, а и много лесно се ориентирам на нови, непознати места. Дори това ми е част от интересното.

# 280
  • София
Аз искам да се науча да пътувам сама или да си намеря нови приятели за пътешествия.
Знам 4-5 езика, в Европа нямам проблеми с намирането на транспорт и места за отсядане.

# 281
  • SF
И аз искам приятели за пътешествия. Преди си имах една готова компанийка, но както често се случва при такива ситуации в живота, започнахме да се разминаваме, появиха се някои мърморения...

# 282
  • Melmak
Аз също мисля, че е трудно да се намврят приятели за пътувания. С приятели рядко сме пътували. Обичам си много приятелите, близки сме от години. Обаче имаме различни вкусове. С годините стана още по-сложно. Всеки с различен график, откакто имат и деца е още по-сложно. Може би за необвързани има повече варианти.

# 283
  • SF
Същите са вариантите. Необвързаните не са подходяща компания за обвързани с деца. Необвързаните също работят и не могат да взимат отпуски, когато другите необвързани имат възможност. Също планират разходите си и харчат за други неща, освен за пътуване, правят ремонти, не се чувстват добре или просто са били вече няколко пъти на тази дестинация.
От гледна точка на необвързаните обвързаните изглеждат като хора, които винаги си имат компания за пътувания.

# 284
  • София
Ако имате мечтана дестинация, нещо, което сте искали да посетите много години и изведнъж ви се отвори възможност, но нямате компания - бихте ли тръгнали сами или бихте се отказали?

Общи условия

Активация на акаунт