Коя ви е мечтаната дестинация и защо?

• 11 156
  • 313
  •   1
Отговори
# 180
но българският турист отдавна я е превзел, тоест там на много места ще откриеш дори някой да ти говори на бг,
Амиии... горе долу. Западна Турция, Истанбул, курортите, да. Аз обичам да ходя в Ерзурум, Карс, Диарбакър, Батман, Мардин, Адана, Мерсин...
НАвсякъде всичко може да се плаща с карта, аз някой път без никакъв кеш пътувам. И огромен плюс на Турция - ПО-ЕВТИНО Е ОТТУК.
Просто има неудобства това да: сменяш валута
То винаги има сменяне на валута, за всяка една държава. ЛЕВ има само в България. Тоест където и да пътувате в чужбина, трябва да обменяте с друга валута, независимо дали е евро, датска крона, британска лира, турска лира, норвежка крона, мексиканско песо и т.н.  
2 клика в AirAlo например и си плащам еSIM за съответната държава, 1 или 2 ГБ (4.50 или 7 долара и готово)
Те застраховките са необходими за всяка една държава. Европейската здравна карта, която доста хора имат... почти нищо не покрива. Само спешна помощ в държавна болница и това е. Аз имам такава карта и въпреки това пак си правя здравна застраховка в Алианц или SDI (през Лев Инс или Дженерали)

В ЕС поне 6-7 държави не са в Еврозоната и пак трябва да обменяте пари (Полша, Чехия, Унгария, Швеция, Дания, Румъния...). И обратно... извън ЕС има държави, които са с евро (Черна гора, Косово, Андора, Монако, Сан Марино, Лихтенщайн...) там пък с интернета е весело.

Така че няма пълно щастие. За мен всичко изредено по-горе е капризи.  Изпускате невероятни красоти по света, само защото робувате на някакви много странни изисквания. Паник атаки заради интернета, ОМГ...

# 181
Аз лично ползвам интернет в чужбина, заради гугъл мапс да намирам някои музеи, ресторанти и т.н. и после да се върна в хотела. Както и да качвам снимки в инстаграм, защото съм кифльок явно. 😂😌

# 182
  • София
Между другото, Турция е прекрасна извън туристическите дестинации. Така страшната за нашенците Анатолия (Анадола) е едно прекрасно и модерно място.
Като стана въпрос за валута, къде в Европа плащате с лев, че не ви се налага да сменяте валута (или да теглите/плащате с карта)?

# 183
@Fever Ray, напълно съгласен.
Аз лично ползвам интернет в чужбина, заради гугъл мапс да намирам някои музеи, ресторанти и т.н. и после да се върна в хотела. Както и да качвам снимки в инстаграм, защото съм кифльок явно. 😂😌
То и аз качвам, ако съм снимал нещо ,но не ми пречи това да е в края на деня, в хотела.
Иначе, относно Google Maps, научих се да ползвам MAPS ME в държавите извън ЕС, същото е като Google Maps и работи без интернет (offline), супер удобно е! Просто преди заминаване се задава дестинацията и то изисква инсталиране на карта за съответния регион ... примерно.. Istanbul... и то ми дава: Marmara region 56.7 MB например, кликвам, свалят се и после си цъкам навсякъде след като пристигна там, с детайлизиране на всяка улица.  За тази хитринка знам от сайта Магеланци, където има безценни съвети.

# 184
  • София
И аз ползвам Мапс МЕ.
Снимки правя много, основно природа и забележителности, но никъде не ги качвам, а после си правя папки във външна памет "Пътешествия" и си ги следваме със съпруга ми понякога. Изживяването и емоцията са ми важни.

# 185
Между другото, Турция е прекрасна извън туристическите дестинации. Така страшната за нашенците Анатолия (Анадола) е едно прекрасно и модерно място.
Страхотно красиви места има. Оставям Кападокия. Ама например една Амасия много ме впечатли. В Амасия и Самсун бях. Напишете AMASYA в Google images и ще видите. Ерзурум също е красив, историята е навсякъде. Там е пълно с ирански туристи и повечето табели са на фарси.

# 186
И аз много обичам Турция, мисля че това е страната, в която съм се връщала най-много пъти, и изобщо първата страна, в която пътувах извън България, никога досега не ме е разочаровало абсолютно нищо там.
Но дори ваканциите в една и съща държава се променят според ситуациите, времето, възрастта, умората, работата и хората с които пътуваш. Някой път искаш екскурзия, спиш в някоя дупка и си хвърляш просто раницата вътре и излизаш да обикаляш, банята е обща и се оказва, че няма врата дори между мъжката и женската, но си толкова уморен, че не ти пука дали някой ще те види, къпеш се и лягаш, (това не ми се е случвало в Турция, а в един хостел в Чехия). Или спиш на дивана на познат, или на матрак на пода (това ми се случи в Гранада с  човек, с когото се бях запознала от Интернет).
Друг път искаш да си лежиш на плажа и да ти носят коктейли, да не се тормозиш с часова разлика и много път, да не те занимава нищо освен шума на вълните. Затова избираш организирана екскурзия, и ето че достигнах етап, в който и аз за пръв път ще видя какво е all inclusive 😂. Да и аз края на деня качвам, обичам снимки и спомени, те не пречат на изживяването, напротив като ги гледаш след време го преживяваш пак.
Има голяма разлика между екскурзия и почивка, представете си че жената мечтае за почивка, вие направо я съсипахте.

# 187
  • София
Кония ми е любимо място на мен. От по-близките - Ескишехир и Биледжик. Също и Бурса с останките на манастира Полихрон, където се е замонашил Методий.

Valcheva, реално тя влезе с критика в тема за различни дестинации. Иначе типът почивка зависи и от човека.
Аз и семейството му харесваме всички видове - и мизерните условия с приключенски привкус и щипка риск, но и луксозното спа глезене с коктейлите и аниматорите. Само ултра АИ мразим, защото тогава почивката се превръща в нон стоп тъпчене с храна.

# 188
Кония ми е любимо място на мен. От по-близките - Ескишехир и Биледжик. Също и Бурса с останките на манастира Полихрон, където се е замонашил Методий.

Valcheva, реално тя влезе с критика в тема за различни дестинации. Иначе типът почивка зависи и от човека.
Аз и семейството му харесваме всички видове - и мизерните условия с приключенски привкус и щипка риск, но и луксозното спа глезене с коктейлите и аниматорите. Само ултра АИ мразим, защото тогава почивката се превръща в нон стоп тъпчене с храна.
Така обичам да ям, но по принцип не харесвам някой да ми казва в колко часа и какво да ям, както и закуските, които трябва да обикаляш тип шведска маса, аз вземам само яйца така или иначе, но чинията не седи красива, и много пъти съм харесвала хостелче без закуска, за да може някъде закуска с гледка. Но някои места е ок закуска, дори в хотелите в Турция има мнооого хубави закуски и чашки за чай, каквито аз обичам, както и красива тераса към морето. Сега на този all inclusive се надявам, че няма да ме тъпчат с въглехидрати... ще виидм ще повторя ли такъв тип почивка, ама на улта AИ длъжен ли си да ядеш или просто те изкушава? Grinning Аз си го представям като екзотични плодове, които ми носят и коктейл от скариди, но ако ми дават въглехидати и пържено няма как да стане.
Примерно Георги Милков е супер интересен пътешественик, но колкото и да обичам да го чета и слушам, но май не искам на мен да ми се случва този тип адреналин.

# 189
Е то на ол инклузив има голямо разнообразие от ястия, като не искате въглехидрати не си взимате... Там по-скоро номера е, че си си платил яденето и гледаш все да ядеш да не се минеш. Joy
Някои хора не са така, като се наяде не иска повече, дори да има още много вкусни неща.

# 190
  • София
eSim е изключително удобно, но не всички смартфони поддържат esim. А нашият роуминг в някои страни е безумно скъп.
Факт е, обаче, че на повечето международни летища продават местни предплатени сим карти. Аз бях с такава едно време в Щатите, когато esim още нямаше.
Предполагам, че под здравна застраховка в Европа се има предвид здравната карта на ЕС.

Има много хора, за които подготовката за пътуване, дори в Европа, е голям стрес. Познавам такива, които отказват дори до Италия да отидат самостоятелно, а все разчитат на организирани екскурзии, защото не смятат, че могат да се справят сами и/или не им се занимава.

Иначе аз без интернет навън също не мога. Ще дам пример с пътуването ми в Китай - за да се разплащам с техните приложения, тъй като на малко места приемат чужди банкови карти, ми трябваше интернет. Гугъл картите там не работят, тоест - нямат достатъчен детайл и информация, така че и това отпада като вариант да се ползва офлайн. Роумингът обаче беше уникално скъп - 20 лв на ден без допълнителните такси за МБ и смс/разговори. Като сложим и това, че с местен интернет повечето западни приложения са забранени… още едно нещо за предварително проверяване как да ги достъпиш (и то при положение, че вече си проверил какво работи и какво не). Затова си има дестинации, при които предварителната подготовка е задължителна, а на много хора наистина не им е на сърце да се занимават с нея. Simple Smile
В САЩ ми се наложи да попрочета малко пътните правила преди да тръгна с колата под наем, защото за всеки щат са различни. Още си спомням как в единия задължително трябваше да минеш И на жълто, в съседния пък задължително трябваше да спреш. Или любимото ми правило с кръстовище с 4 стопа. Ей такива неща - на мен ми носят удоволствие, на други стрес. Хората сме различни.

Аз съм точно обратното - подготовката ми е половината кеф в едно пътуване. А и много ми харесва преди да отида някъде, дори в Европа, да се запозная с местните особености - обичаи, нрави, как да се държа, включително и някакво начално ниво на езика на страната, в която отивам. И това си иска малко четене, което обаче обогатява неимоверно.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 20:26 от ElzaFB

# 191
  • София
Нищо задължително няма, просто наоколо всичко е само храна. Wink
Аз обичам адреналин. Само преди няколко седмици се качихме на Мусала с дете на под 2 (ще ги направи през август) и 1 куче. По лятната пътека имаше сняг и лед и се качихме през скалите. Малкият в ергономична раница, а кучето в дисаги. Качихме се. Радвах се само, че не водихме бъдещия третокласник с нас, а остана с кака си в града, както и другото куче.

МЕ приложенията, вкл. уолит и виртуални КК, работят в Китай.

# 192
Най-досадната част от пътуването ми е събирането на багажа... Дори с екскурзия да си, багажа пак си го събираш сам, няма начин...
И ако на жената не ѝ хареса хотела. Ама то и организирано да е, няма гаранция че ще го хареса, та...

# 193
  • София
Най-досадната част от пътуването ми е събирането на багажа... Дори с екскурзия да си, багажа пак си го събираш сам, няма начин...

Това! Аз по едно време правех едни пътувания - за две седмици през ден-два в различен град, ей тоя багаж колко ми беше опротивял тогава. 😄 И до ден днешен почвам да го събирам седмица преди пътуването, защото ми е толкова досадно, че ми писва след 10-15 мин.

# 194
И аз мразя багаж, затова много обичам еднодневни пътувания понякога, наблизо, виждаш нещо ново и разнообразяваш ежедневието, просто с една малка раничка пърфект. Преди няколко години шашнах едни приятелки, че като отговорих куфара и дрехите ми вече миришеха на парфюм. Аз им обяснявах колко съм практична по екскурзиите с багажа, те не ми вярваха Grinning , не мъкна излишно парфюм. Но така съм се прецаквала с други хора, не пълня раницата до горе, да не ми тежи и накрая те купуват подаръци, които искат да натикат в моята раница, защото съм имала място. Grinning
Преди години и на мен половината удоволствие ми беше в изграждането на целия маршрут и предварителното набелязване кое в колко часа отваря, да не изпуснем някой музей, даже каква хвана ще се опитва в конкретното място, избиране на ресторанти гледки... и всъщност така наистина по-добре се е прекарвало, но този път имах много голямо напрежение на работа, и много отделна работа и просто исках някой да ме хване и телепортира до някое местенце. Това с храната ... изкушаващо е, не ям въглехидрати, ама като гледам торти, сладоледи и баклавички ще ми се дояде, и ще си кажа абе то е почивка...

Общи условия

Активация на акаунт