Коя ви е мечтаната дестинация и защо?

• 11 160
  • 313
  •   1
Отговори
# 210
  • София
В Кипър точно сега е само за екстремни любители на жега. Лъгала съм се да ида през юни и щях да умра. През юли и август дори местните гледат да избягат някъде другаде. Иначе трябва да не мръднеш от бреговата ивица, а и във водата не можеш да издържиш дълго, че е чай.
Най-хубаво е през март, защото можеш да ходиш един ден на ски в планината, а на следващия да лежиш на плажа.

# 211
Аз съм бил само в гръцката на отделно пътуване и сега само в турската пак на отделно пътуване, не съм минавал границата. Но от много хора съм чувал, че се минава пеша и е напълно безопасно. На целия остров е безопасно.

# 212
  • София
Тези, които сте пътували на места с голяма часова разлика (7 часа ), как се адаптирате, особено ако сте за 10 дни само? И кога е по-трудно, отиването или връщането? Бях чела, че едното било по-съсипващо и едва ли не съсаряващо организма.
И аз искам Санкт Петербург.

Започвам да обръщам времето няколко дена по-рано: лягам по-късно или по-рано, зависи от посоката. После по време на дългия полет гледам да спя/стоя будна по новото време.
Друго, което ми действа много добре е на мястото да започна веднага да разглеждам. По принцип ходя много когато съм някъде и като направя едни 20 - 30 км, нямам никакъв проблем да се отрежа за сън по новата часова зона. 😄

Но аз първо съм си нощна птица, второ мога да изкарам дни с по 3-4 часа сън.

diziler,  за Китай като цяло на малко места (все още) приемат каквито и да е международни карти, не само наши. Но кеш приемат, а и техните апп-ове за плащане могат да се линкнат с чужда карта.

Да мина малко към темата - като цяло за мен мечтаните дестинации са основно градове и цивилизация, забележителностите, оставени от човешката ръка. Не си падам особено по природа, освен ако не я гледам някъде панорамно. Същата работа съм и с планините.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 00:23 от ElzaFB

# 213
Аз за такъв плаж мечтая, водата да бъде чай и като излезна да не ме духа вятър, да бъде суха мараня, но да стоя под чадъра после и да не обикалям.

# 214
  • София
Единственото опасно са градските автобуси. Едно, че движението е наопаки, второ, че карат супер бързо и рисково и трето, че пропускат спирки, когато изрично не си позвънил от по-рано. И така и не мога да хвана колко струва билетчето. Пускаш парите до него в една кутия, обичайно няма ресто, ако не си го търсиш изрично и я ти даде билетче, я не.

Отдалечиш ли се от брега, буквално е убийствена жега.
Ако ходиш до Лимасол, точно на пристанището до крепостта има голям магазин за сувенири, в който работи българка, живееща там от години и е много любезна.
Те всички са любезни. На мен ми се случи да си забравя ластиците за коса и обикалях да си търся по магазинчетата. Една продавачка на бижута направо си свали нейното скрънчи от косата и ми го подари. Не искаше пари.
Много сърдечни са всички. И приказливи. Особено разберат ли, че знаеш гръцки (в гръцката част) направо се разтапят от кеф.
По заведенията на плажовете обаче работят основно африканци и пакистанци. С тях комуникацията е трудна. Особено за мен е трудно с африканците, защото са от френскоговорящите.

# 215
Аз за такъв плаж мечтая, водата да бъде чай
Водата е чай баш в Доминикана, Мексико (Юкатан), Куба... Влизаш със засилка и водата е 30+

За Хонг Конг, Тайван и Макао е друга ситуацията, нали? И банковите карти, и със социалните мрежи, нали? Доколкото знам ограниченията далеч не са толкова много, колкото в самия Китай. А и не знам дали има визи за нас. Но един ден като дойде време да ходя натам, ще търся инфо. Засега дръпнатите държави не са ми приоритет.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 22:23 от diziler

# 216
  • Sofia
Някои хора не са така, като се наяде не иска повече, дори да има още много вкусни неща.

Аз на първия и последен All Inclusive, който преживях в Египет, буквално не консумирах почти никаква храна. Върнах се отслабвала с около 3 кг. (предполагам, резултата и от няколкочасовото плуване всеки ден).
Ами, не съм фен на шведските маси и това е. Докато се чудиш кое, какво е; после – докато си аранжираш менюто; след това пък откриваш, че 2/3 от нещата, с които си отрупал чинията си, не са по твой вкус или откровено не стават; накрая, боднеш 5-6 пъти и тя, вечерята, приключила. Simple Smile
И през ум не би ми минало да плюскам, като прасе, 'щото било предплатено. Flushed

# 217
  • София
Проблемът обикновено не е с предплащането. При мен е от пощеливост. Все ми е любопитно да опитам, затова и не ми харесва такива почивки.

# 218
  • Melmak
При мен е лакомия. Признавам си. Искам да опитам всичко и мисля и помня вкусове. Може би пощеливост е по-правилната дума от лакомия. Не знам, обаче обожавам хубавата храна и искам да си хапна вкусно.

Все нещо интересно се намира на отрупаните маси.

Избягвам подобни почивки, защото качвам лесно кг.

# 219
Мечта ми е Япония, още от времето на Шогун /от миналия век сериала, не от 2024-та/. Искам да посетя и повече места в Канада, била съм само във Ванкувър. Латинска Америка ми е интересна, но и ми се струва  доста опасна, така че едва ли ще отида. Като цяло в Европа се чувствам най-добре, явно не съм голяма авантюристка.

До 9 часа разлика съм стигала, няколко дена ми трябват, за да се адаптирам напълно. Чудя се хората, които постоянно пътуват, как се справят.

# 220
Едно, че движението е наопаки
Е... хайде сега.. за тях нашето е "наопаки". Просто.. ляво движение и дясно движение. Това като един приятел, дето ми разправя, че арабските букви били "наобратно", тоест пишело се наобратно.. Викам "ми то за тях нашите букви са наобратно, кирилицата, латиницата...". Просто при нас е отляво надясно,  на арабски, персийски, кюрдски сорани, урду, пущу, дари и мн. други... си е отдясно наляво Grinning
И в Малта, и във Великобритания, и в Кипърската гръцка част, и в Индия съм имал случаи, в които буквално да ме отнесе кола (в Глазгоу автобус щеше да ме блъсне), защото просто нямам навика като пресичам да гледам надясно, винаги гледам наляво дали идва нещо Grinning

# 221
  • София
В списъка си ми е Скандинавието, поне столиците да видя. 😃
5 г не бях пътувала  в чужбина и за тази година вече 4 пътувания направих. 🤣 Още 2 остават живот и здраве, но ще сме на близко.
Аз харесвам всякакви пътувания- и самостоятелни и организирани. Например сега септември с една приятелка трябва да ходим организирано до Метеора. Двете ми пътувания до Италия и по-рано едно до централна Европа с кола сама си ги организирах. Всеки вид си има и предимства и недостатъци. За някакави далечни пътувания ще е ме страх сама, поне, докато не добия трениннг. 😃
И на круиз не съм била, с кеф бих отишла.
Гледам сега една инфлуенсърка тръгнала с кемпер, с кучето и с дъщеря си към Норвегия. Еми много яко, много и се радвам. 😃
В Москва съм била през далечната 2009 г. Честно казано много ми навяваше усещането за България. Освен църквата Св. Василий Блажени май нямаше друго, което толкова да ме впечатли, че да искам да се върна. 😃 Май това е и градът в чужбина, в който съм прекарала най-много време. 😃
Куба точно никога не ми е била мечта. Познавам трима човека, които са били там, но и техните разкази нещо не успяха да ме убедят да си я сложа в списъка. 😃
А има ли някакво приложение за отбелязване в кои градове сте били, не държави, а градове?

# 222
И вече коренно различно е в Латинска Америка, там и 8 годишни деца по т.нар. barrios (крайните квартали, говоря за испаноезичните държави) са обучени убийци и изобщо няма да им мигне окото. Наказание няма да има за никого. Бил съм в 4-5 латиноамерикански, стъмни ли се ... не наближавай тези квартали. В Буенос Айрес и в центъра не е препоръчително да ходиш с часовник, телефон и няколко песос, какво остава за кварталите. Около жп гарата е супер опасно и изобщо не се препоръчва използване на влаковете. Нищо, че ние се качихме, ама защото аз съм Railway maniac и не исках с автобус. Най-много нападения и обири стават по провинциалните влакове, особено по крайните вагони.
За Бразилия...neuromancer да разкаже как е по favelas Grinning

Абе не че няма такива неща, ама повечето хора са си съвсем нормални и добронамерени, даже не помня колко пъти съм си забравял телефона или кредитна карта в магазин и винаги са ми ги връщали.
А за фавелите казват, че всъщност това са едни много сигурни места за живеене. (Стига да не те нарочи мафията за нещо). Малко като гилдията на крадците на Тери Пратчет - всички неоторизирани престъпници веднага изчезват Grinning
Общо взето малко внимание си трябва и няма нужда човек да се панира, то каквото има да става ще стане.

# 223
  • София
Аз за такъв плаж мечтая, водата да бъде чай
Водата е чай баш в Доминикана, Мексико (Юкатан), Куба... Влизаш със засилка и водата е 30+

За Хонг Конг, Тайван и Макао е друга ситуацията, нали? И банковите карти, и със социалните мрежи, нали? Доколкото знам ограниченията далеч не са толкова много, колкото в самия Китай. А и не знам дали има визи за нас. Но един ден като дойде време да ходя натам, ще търся инфо. Засега дръпнатите държави не са ми приоритет.

Да, там е по-лесно, не е като в Mainland China, както му казват.

И на мен не ми бяха, въпреки че от дете исках да видя китайската стена, обаче се случи да ми влезе мухата за пътуване дотам и като стане така… Сега се опитвам да се накарам да ми влезе мухата за Япония, но все ме дърпа пак към Китай.

Затова и Перу ще почака, стои ми в списъка с мечтани дестинации, но още не мога да го измисля нито като време (много отпуска ще отиде), нито да се хвана да чета за самостоятелна обиколка там.

# 224
За Египет и Тунис не мисля, че е вярно, че не крадат. Има случаи на бг туристи, на които са им вземали всичките пари директно от стаята в хотела... явно персонала, единият път камериерката повече не се явила ня работа, а друт случая дори от сейф в Египет. И джебчийство си има и тн.н какво остава да се оставя вещите без надзор. Всъщност България е страната, в която си оставят протмонето на касата в магазина, докато си събирам покупките и не се притеснявам. Зависи и от квартала де, но като цяло е една хубава мирна и спокойна страна, и за медицински услуги не се чака месеци.

Мексико, Доминиканска и т.н. може да са чай като вода, но имат часова разлика, Кипър е по-добре. Не ми харесва часова разлика повече от 2 часа, за почивка от 10 дена. Сега ако се местя за година ще го преживея.

Общи условия

Активация на акаунт