Прием в МУ София

• 7 498
  • 59
  •   1
Отговори
# 45
Мислите ли, че днес биха пуснали класирането ПО за МУ София?
Защото и при държавната поръчка го пуснаха ден по-рано

# 46
  • София
Признава се дипломата за завършено висше образование, не се признава специализацията.

специализацията не се прави в СУ и няма нищо общо с това откъде ти е дипломата по медицина.

а дипломите от български университети се признават автоматично в рамките на ЕС.

# 47
Става въпрос, че в САЩ признава диплома за медицина и фармация от СУ, но не признават специализацията ( СУ не прави специализации).
За някой университети дори и в Европа се налага преминаване на процедура по признаване, дипломите от СУ се признават без процедура
https://europa.eu/youreurope/citizens/education/university/recog … n/indexamp_bg.htm

# 48
  • София
Става въпрос, че в САЩ признава диплома за медицина и фармация от СУ, но не признават специализацията ( СУ не прави специализации).
За някой университети дори и в Европа се налага преминаване на процедура по признаване, дипломите от СУ се признават без процедура
https://europa.eu/youreurope/citizens/education/university/recog … n/indexamp_bg.htm

не сте предоставила правилния линк. понеже говорим за медицина и фармация, ето този е линкът:
https://europa.eu/youreurope/citizens/work/professional-qualific … ices/index_bg.htm

Цитат
In the EU there is a system of automatic recognition of professional qualifications for seven sectoral professions: nurses, midwives, doctors, dentists, pharmacists, architects and veterinary surgeons.

# 49
  • София
Абсолютно не е вярно това с автоматичното признаване на дипломата на СУ в Европа без преминаване на някаква процедура.В друга тема описах  как става в Германия. Доста тегава процедура...Дори завършилите там подават тон документи. При тях въпросната процедура просто е по-бърза.Завършилите медицина в държава от ЕU или  EEA чакат повече до получаването на тази апробация. И грам разлика няма дали бг дипломата е от СУ, МУ София  или МУ Варна примерно.Не заблуждавайте хората, всички минават през едно и също като изисквания.Дa, изпити  няма, освен за езика, но и не става ей така с едно щракане на пръсти...

Последна редакция: нд, 18 авг 2024, 09:30 от Просто русалка

# 50
Здравейте!Синът ми е първи курс медицина в МУ София.Споделя,че е доста притеснен за изпита по цитология.Асистента му по цитология доста ги орязвал на колоквиумите.Споделете как е било при Вас!

# 51
  • София
Здравейте!Синът ми е първи курс медицина в МУ София.Споделя,че е доста притеснен за изпита по цитология.Асистента му по цитология доста ги орязвал на колоквиумите.Споделете как е било при Вас!
Сяда, чете здраво и си учи препаратите. Тежък изпит е, аз от дъщеря ми не чух нещо да е леко първите две години. Важно е да не се отказват сами, да опитват до последно (изпитите са.многокомпонентни - практически, устна, писмена част), да се бори до край, пък каквото сабя покаже.
Успех на сесията !!!

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 15:04 от magi_sveta

# 52
Споделям мъките на синът Ви...цохето знам, че е един от най-тежките изпити, и аз се стресирам, но и това ще мине😅

# 53
Здравейте, извинявам се, ако е дискутирано, но не намирам информация и в сайта на МУ.
Дъщеря ми се подготвя за КСК 2025/2026 за МУ - София от миналата година. Желанието й досега е било "Медицина", но преди няколко дни ми сподели, че има голямо желание за "Фармация". Тъй като времето напредва, решението е нейно и ми се иска да знае кога точно се заявяват желанията - при регистрация за предварителни изпити, при регистрация за редовните изпити или след това, за да може да размисли и реши окончателно. Моля, някой от вече кандидатствалите деца (или родители) да сподели кога точно се заявява поредността желания. Много благодаря! Успешна кандидат-студентска кампания на всички!

# 54
  • София
При регистрацията за редовните изпити.

# 55
  • София
sanaka, а при регистрацията за предварителните нищо ли не се посочва относно желание за класиране?

Тоест, явяваш се и изкараната оценка можеш да решиш после за каква специалност да ползваш?

# 56
  • София
Предварителните изпити са само изпити, на тях се явяват дори хора, които не завършват в текущата година, после зе явяваш на редовни изпити и вече се прикача копие на диплома за завършено образование. Тогава е важно какво пишете.
Имайте предвид,.че и в София и във Варна, а мисля и в Пловдив подреждането става според първото желание - редят се всички с първо желание Медицина на една опашка, всеки със Стоматология на втора, Фармация на трета, от едната към другата се минава само при изчерпани кандидати по първо желание, което като цяло обезмисля надеждите за второ (ние преди години писахме Стоматология, но ни беше ясно, че на това не може да се разчита).

# 57
  • София
Да, точно така. За предварителните се заявява само явяване на изпитите и се плаща такса /може през системата с карта/. Оценките се ползват за всички специалности. При регистрацията за редовните вече се редят и желанията /не че има много смисъл от заявяване на повече от едно желание/ и се подават документите за участие в класирането - дипломата и формуляри, които излизат в самата система. Поне така беше досега, но едва ли ще е различно тази година.

ПП. Писали сме едновременно с Маги.

# 58
Благодаря, много полезна информация!

# 59
Успех на децата, които ще се пробват на предварителните дати утре и в неделя!

Общи условия

Активация на акаунт