Първокласници 2025/2026 - тема 1

• 8 118
  • 201
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Като цяло не мисля, че е работа на учителката или на другите родители или ученици детето ми дали носи пари и колко, какво яде за закуска, колко скъпи обувки или дрехи носи....малко заприличаха на концлагери тези училища.
Затова, например, децата ги гледат като извънземни като ходят сами в кварталния магазин да си купят сок.... 🤔
Моят пазарува някакви неща сам, но ще изчакам да го науча след 1 януари, предвид новите банкноти и монети...

# 181
А как стои при вас въпросът с домашните за уикенда ? В нашия клас се дават- по мое лично мнение не е прекалено много, но няколко родителя се възпротивиха, че не можели да си починат добре децата. Имам приятелка, която е начална учителка в сравнително елитно централно училише и казва, че било недопустимо да дават домашни за уикенда , т.е изрично забранено от ръководството.  Затова ми е интересно дали повечето все пак дават или не ?

# 182
Ще се повторя имат по три допълнителни сборника, поне по два пише. Отделно диктувам, защото й беше ужасно трудно началото, т.к, който не в имал време и възможност да се занимава лятото му е нагорни сега. Роптае или не го прави иначе не виждам начин. Самата ни учителка е такава, разчита на помагала. Друг въпроси е, че условията сама не може да по чете. Упражнения трябват,  а единствено време иман уикенда.

# 183
  • София
Никога не са имали домашни задачи за почивните дни. Даже в петък имат 5 часа и само лежерни предмети.

# 184
То, този въпрос с домашните има потенциал да се превърне в спор, но.....аз изобщо не приемам тези нови тенденции. Нашата класна е от модерните явно, защото рядко дава домашни за уикендите.
За сметка на това, аз попълвам тези липси подобаващо Grinning
На мен лично ми идва в повече това третиране на децата като бебета, идеята как са много преуморени, как не трябва да се натоварват излишно и как все трябва да почиват и т.н. Мисля, че на един ученик това са му задълженията и няма нищо лошо да се упражнява, както всеки ден, така и през почивните дни. Няма да му се "изхаби" мозъка.
Нашата класна е да има аху- иху, да има забавления, лагери, почерпки...... е, стига вече. Живота не е само забавления и осигуряване на развлечения. Добре е един първокласник вече да разбере това, чрез ангажирането му с учене, старание, усърдие и т.н, а не да продължава с живота от детската градина.

# 185
При нас имат само препоръка да са упражняват и я спазваме. В училище обаче пишат и решават доста. Започват в 7.30, след занималня е на английски или тренировки и в повечето дни няма сили да пише. Не го и натискам много.

# 186
  • Beyond the stars
Рядко имат домашни за уикенда, обикновено са написани в петъчната занималня. Проверявам ги и ако има грешки или липси - пишем наново. Сега използвам коледни картички като форма на диктовка + препис.
Относно умората, мога да говоря само за моето дете - емоционално е изтощен. Започна да си гризе нокти и пръсти, да заспива по-трудно, откакто е на училище, идва му повече прехода градина-клас. Не съм се замисляла колко силен стрес е, въпреки че аз самата нямам особено розови спомени. Та на този етап през седмицата след 17ч гледам да няма допълнителни занимания/упражнения/телевизия и т.н. и малко да почине мозъка чисто емоционално. С учебния материал драми нямаме никакви, но по социалния материал имаме всеки ден питания и разговори. Bowtie

# 187
  • Пловдив
И ние сме по социалния материал - да не чупи моливи, да не ходи да дразни други деца, да не употребява не особено прилични думи, дето му се вижда яко да ги казва. Иначе по-скоро непукист го раздава. Със сричане и смятане няма проблем засега.

Домашни не съм разбрала да има за събота и неделя, от делничните дни ги пишат в занималнята.

# 188
Взимам я от занималня, там учителката единствено ги пази да не карат, бият или и аз не знам какво вече. Групичките момичета от 7годишни ги бях забравила, тарторки, не знам от домашното възпитание ли идва. Моята все потърпевша го кара, все някъде не я искат да играе, да говори... порастване да му си не види.
Но да това е ужасен стрес и за детето и за родителя. Спомням си с големия ми син беше първи сблъсък, ужас, с малкия по- не се връзвах, сега с нея защо ми е така, може би тя е по-чувствителна и се панира повече.

# 189
  • София
Домашните в делничните дни ги пишат в занималнята, но аз задължително всяка вечер проверявам и ако има някоя грешка, която не са я видяли учителките - поправяме и обяснявам, ако има нещо неразбрано. Уикенда гледам поне един от двата дни да дам аз "домашно" - упражняваме буквите, няколко задачи, в повечето случаи тя самата иска да направим диктовка и чете каквото си пожелае.
Моето мнение, че трябва да свикне с ангажимента събота и неделя да има подготовка за училище. Сега й е лесно, но във втрои клас започват и други, по-сложни дейности и ми се иска да има нагласата, че вече има по-сериозни ангажименти отколкото тези в градината. Разбира се, не всичко е на всяка цена и е имало уикенди в които сме пропускали "тренировките" Simple Smile

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 11:49 от _Reni_renI_

# 190
Напълно съм съгласна с Рени,сега във втори клас е много повече и писането и материала.И ако не бях помагала в първи,сега щеше да си изостава и да му е много по трудно.Миналата година имаха домашно само уикендите,ваканциите не.Един лист математика,един лист български-думи и диктовка 3-4 изречения в началото,плюс четене от буквара.Нищо сложно,за няма и половин час го правеше,аз само с диктовката помагах.Свикна събота сутрин след закуска да си пише домашните и после два дена има свободни за игра.При нас прехода се получи много плавно,благодарение на госпожите и това оставяне да си "играят" ще им изиграе лоша шега в някакъв момент защото материала се трупа и ако не се повтаря и затвърди се получават дупки.

# 191
  • София
Домашна за уикенда няма, защото е готова още в училище. Но при нас има и друг проблем. Работи много бързо и доста скучае в училище, защото материала е лесен за нея. Но не пречи на другите децата, което също е важно. Скоро поръчах един сборник за подготовка на първокрасници за математически състезания (За Бога не знаех, че има подобно нещо!) и с него доста се занимава. При нас не е имало някакъв т.н . преход между градината и училището. В градината получиха доста стабилна подготовка и явно се оказва влияние.

# 192
И аз не разбирам какво е това щадене в първи клас. При нас са 27 деца в клас , занималнята е два часа следобед по 35 мин. Изобщо не стига времето и го усещам , че си има нужда от упражнения - особено с писането. Нищо, че се справя бързо и като цяло усвоява добре материала. За един-два часа уикенда нищо няма да му стане, а и да свиква с такива отговорности. Доста родители подскочиха и се издразних, защото моето диване приема домашни само от госпожата Simple Smile Освен да й казвам да подпъхва някой лист повече специално за него…
Но явно тенденцията е да няма домашни за по-малките уикенд и ваканции.

# 193
Здравейте. Ползвали ли сте помагала за подготовка за първи клас? Напоследък започнах да чувам за такива от наборите на сина ми, едно дете даже на някакви уроци (курсове?) ходило, домашни се давали от там... Излишно ми се струва и, честно казано, нямам никакви притеснения в уменията му, но ако има някоя полезна книжка - то има много на пазара, затова търся препоръка - може пък да я погледна, да съм в крак...

# 194
Не, не ползваме никакви допълнителни помагала за писане. Ползваме два буквара, единият ми се наложи за го купя миналата година защото ходеше на логопед и той държеше да научи буквите, сега го ползваме за упражнение и още един буквар на Крокотак, който му помогна в началото при четенето сега рядко го ползваме. Другото, което правим е диктовки вкъщи, защото това му е трудно.
Ако ще го записвам на нещо извън училище към този момент ще са уроци по китара на пример. Simple Smile ако пожелае.

Общи условия

Активация на акаунт