Първокласници 2025/2026 - тема 1

• 8 121
  • 201
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Ние решихме да не се носят пари и засега мисля, че се спазва, освен няколко изключения, но те не бяха свързани със закупуването на храна.

# 166
  • Beyond the stars
Не носят пари. Има лавка в училище, но не ги пускат. Стола в училище е добър - предлагат сутрешна и следобедна закуска и 3 вида обяд - всико с електронни купони или хартиени. Също си носят от вкъщи и им дават и по някаква програма, нещо за хапване сутрин.
При нас по-скоро гледат кой какво си носи и се иска на другия ден.

Същото и при нас. И по-скоро гледат кой какво носи. Кой носел шоколадови бисквите, аз защо не може и т.н.
И всичко се яде общо - кой от кого взел, на кого дал.

# 167
  • София
Нямат право да носят пари и мобилни телефони до края на 3 клас. С голямото дете беше спазено и от страна на училището и от стлана на родителите (които е ключово). Но сега родителите са малко над нещата и мисля, че ще започнат да "извиват" ръцете на учителите много по-рано. Да излизат извън сградата просто е абсурдно. Постоянно има учител с тях и даже не могат самостоятелно да ходят в сградата на големите ученици. Обаче мен друго ме тревожи повече. Споделя, че децата носят чипс,  bubble tea и всякакви други глупости в кутиите за храна и вкъщи започна едно мрънкане.... Класа на голямото носеха краставици, чери домати, сандвичи, яйца и плодове.

# 168
Уговорката беше да не се носят пари и още първите дни се оказа, че само моят син няма пари и стои от страни и не може да си вземе нищо от лавката. Сега му давам по 2 или 3 лева. Не ги харчи всеки ден, защото аз всеки ден приготвям сандвич и друга кутия пълна с нещо готвенето, тъй като той не желае да обядва от храната, която се предлага от кетъринга, но в щастлив, че има пари. В понеделник, когато тръгнем за училище все едно тръгваме за екскурзия Simple Smile трябва ни куфар за всичко, то е раница с всички учебници, кимоно за тренировка, тениски, раница с кутии за храна и шише за вода и не сме само ние така.

# 169
Ох Sollsoll,
как разбирам ситуацията...
Всеки ден поради това, че е потлива, носи и дрехи за смяна. научила се е справя се. Накарала баща й да й купи сега телефон за ръката, защото след трети клас ще й трябва.
Започнахте ли коледни украси за стаята, уговорено е и тържество на класа ... Учат стихчета, общо взето е щастлива.

# 170
  • Варна
Здравейте ! И аз при вас! С домашно сме за уикенда: диктовка на два текста от по 4 изречения всеки като всяко изречение е с по 3-4 думи. Отделно препис и четене на 4 печатни реда думи + пак четене и препис на 5 изречения с по три думи. Имаме и два преснимани листа по математика със задачи.
Пише бавно, понякога забравя, че ново изречение започва с главна буква и забравя прословутите връзки между буквите дето “буквите трябва да се хванат за ръчичка”. Понякога ги свързва правилно ,понякога не.. Нямам нерви…

# 171
  • Beyond the stars
Уха, доста ми звучи като обем домашното.
Иначе е съвсем в реда на нещата според мен да забравят или да не се ориентират още добре за съединяване и главни букви.

# 172
Ивка, и нашите домашни са с този обем. Училището има практика да предложи, съответно ние купуваме всичко на пазара, Просвета, просвета плюс , мечо и медунка, помагала за едновремешните зип и сип, простете, но така и не ги свикнах тези ИУЧ и тем подобни. Яко се омотва, отделни по проект им е взела госпожата по още една книжка... Помагало.

# 173
При нас всичко е на Булвест 2000, но определено са 1001 пособията - учебници, учебни тетрадки номер 1,2,3, тетрадки за писане, не знам колко вида помагала и сборници за ИУЧ, ФУЧ и т..н
В началото се бях видяла в чудо, затова си наснимах всички корици и си направих колаж за различните предмети......та така ги запомних.

# 174
  • Beyond the stars
Ние явно сме на санитарния минимум - буквар, учебна тетрадка и езикови задачи (по математика е същия брой). Плюс помагало "Знам и мога" за занималня.

# 175
Има  лавка давам 3-4 лв на ден, купува айрян, брускети , химикали вчера дойде с украса за коледната елха 2 розови топки. Не е голяма драма все повече научава парите кое колко стотинки струва.

# 176
  • Deutschland
Пари и телефони са изрично забранени при нас. Училището е от 1ви  до 4ти клас. Родителите не решават, решава училището и правилата се спазват.
Малката носеше един детски часовник с Мики Маус, който показва само часа. В детската градина сто пъти учителките я питаха има ли игри часовника, има ли Интернет, има ли GPS, защото е забранено. На нея й дотегна и спря да го носи.

# 177
Да ви питам вашите деца как слушат музика?
Искам да взема на моята нещо на което да слуша в нейната стая. Хем да няма клипчета, хем пък да има "всичко". Нещо като YouTube без клипчетата, само звука. Но пък не ми се иска и да е флашка на която аз да качвам, защото постоянно ще трябва да добавям музика.
Има ли такова животно, каквото искам....

# 178
  • Deutschland
Мъжът ми им пуска едно немско радио, само с детски песни. В 19.50 започват мелодии за сън 😀. За съжаление не знам дали има български еквивалент.

# 179
  • Beyond the stars
Дала съм му мой MP3 player, на който са качени приказки/музика.
Има иначе детско онлайн радио https://www.briefley.com/radio/
за него варианта е bluetooth колонка и да се пуска от родителски телефон.

Общи условия

Активация на акаунт