Първокласници 2025/2026 - тема 1

• 7 007
  • 169
  •   1
Отговори
# 150
  • Beyond the stars
При нас се диктува в последователност - букви, думи, изречение.
Честно казано без добрата подготовка от градина и т.н. не знам до колко е достатъчно времето за децата да научат. Може и да си въобразявам, но сякаш преди 100 години, като ние сме били първи клас повече време се дъвчеха нещата.

# 151
Аз нищо не помня от моя първи клас честно казано,освен че можех да чета и пиша и смятам от по-голямата ми сестра и ми беше скучно.Материалът е според учителя и издателството с което работят,моят е на просвета,мога да кажа че съм доволна,сега втори клас е много по натоварен,правят диктовки по 20 страници на ден.Иначе първи си беше точно така-диктовка на букви,думи и изречения от по три думи в началото.Не мисля че материала е много и сложен,моят много беше научил и в градината,страхотна ни беше едната госпожа там.Има изоставащи и при нас,специално внимание им отделя госпожата на занималнята,а другите си рисуват/играят в стаята.Купили сме родителския колектив различни игри,книги и пъзели за когато е лошо времето и не са на двора/салона следобяда.

# 152
  • Beyond the stars
То и аз нямам много спомени, но със сигурност нито можех да чета, нито да пиша и ме научиха там.
Опредлено обаче имам спомен от дългооооо писане на елементи, които сега ги приключиха за сигурно няма две седмици и минаха на буквите.
Първокласникът чете от 2- 3 години, пишеше печатно, смята .. и въпреки това мисля, че нещата се движат по-ускорено отколкото трябва, все едно вече се знаят, а не се учат тепърва. А всъщност доста деца сега ги учат, което е и правилното и нормалното.
Пак казвам, това е моето субективно възприятие към момента, може и да не съм права.

# 153
И при малката има диктовки на кратки изречения.
Като цяло има две, три по-буйни момчета в класа, но не ми се е оплаквала засега, по-скоро разказва случки, какво са направили, но не е насочено към другите деца.

# 154
И при нас пишат диктовки с кратки думи и изречения. В ПГ, която кара в училище, бяха писали само ръкописни букви, но не и диктовки, изречения... От детската градина не сме спирали да работим вкъщи.
Да имате на предвид, че от вторият срок ще започнат по Мат да решават текстови задачи. За деца, които се учат да четат, сричат още, това е страхотна глупост. И да, материала е свален в долните класове. Текстовите задачи са се учили в 4кл, после свалени в 3 и така до 1клас, 2 срок. Ние сме взели на Просвета помагало с Текстови задачи, за се опитваме да помагаме от вкъщи. Който има нужда от вкъщи да помага. Аз съм доволна от помагалата на Просвета по Бел и Мат. Според мен, без помощ от вкъщи, няма как да се усвои материала.

# 155
  • София
Диктовки имат често и са следните: няколко букви, 2-3 думи с буквите, които знаят и 1 или 2 кратки изречения, отново с буквите, които са учили. Честно казано ако нямаше толкова добра подготовка от градината и работа в нас, сега щеше да й е ужасно трудно. И аз съм на мение, че бързо минават през материала и втори клас ще им дойде много зор...

# 156
  • София
В градината децата получиха доста добра подготовка. Смея да мисля, че беше по-добрия избор пред ПУГ в училището. Никакъв натиск или допълнителна работа вкъщи не е имало от наша страна. Водихме се по детето, и само се научи да чете, да пише с печатни букви. В момента леко скучае в училището, защото било много "бебешко", но това е положението. Разбира, че всички деца имат различно ниво и се съобразява с това.

# 157
Явно предучилищната подготовка е много различна на различните места. На моето не му е скучно, но не му е и трудно. За диктовка сега за първи път чува, в градината не са правили, но изреченията са от по 3-4 думи и единствено кое е с главна буква трябва да се съобрази. Ако има и пряка реч, тирета, кавички, нов абзац... не мисля, че би се справила, макар че децата учат нови неща много по бързо от нас.
Много познати дечица в предучилищна вече пишат диктовки и учат всичко по учебниците за първи клас (Света София и Изи Сайънс със сигурност), не ми се вижда редно. От две познати учителки (начални) съм чувала изказването, че първи клас е абсолютно ненужен и само се повтаря материала от детската, и децата скучаят. Което ме навежда на мисълта, че много зависи от къде идват децата, коя/каква е градината в района на училището.

# 158
Освен, че детската бе болна доста, учителките зор нямаха да ги учат.
Трудности среща, но няма как.

# 159
Носят ли джобни вашите първокласници?
При нас уж на първата родителска се реши да не носят, но се оказва, че "всеки сам си преценя" и в крайна сметка част от децата са с пари. Съответно се притичва до магазинчето във входа, разнасят се сокове и шоколади, и децата без джобни се дразнят. Аз нищо положително не виждам във всичко това Sad Учителките казват, че и в другите паралелки е така и май самите те са на мнение, че е ок. Има родители, които отказват да приготвят кутии с храна, стола не им харесвал и предпочитат да яде детето кроасан или хот-дог, които да си купи... Сякаш едно време не беше така по училищата и беше нормално в първи-втори клас да не се носят пари.

# 160
Не помня как беше едно време, но в нашето училище, поне сега в първи клас, не си носят пари.
Но в нашето училище няма и лавка, а децата не се пускат извън сградата или двора. Т.е дори да имат пари няма какво и къде да си купят.
Вече по - големите ученици имат възможност да излизат в междучасията и съответно ходят до най - близките в квартала закусвални, магазини и т.н.
Ако имаше лавка в самото училище, може би нямаше да стоят така нещата.
Но в интерес на истината, дори да не се купи чипс/дюнер от магазин, децата могат да си ги носят от вкъщи и пак някое дете да се дразни. То това е неизбежно. В нашия клас има деца, които закусват със снакс или кит кат.........
Така че, по - важно е как ще реагира детето на подобно присъствие /снаксове, дюнери, прекомерно сладко и шоколад/. Ако не се дразни на това, няма да се дразни и че не може да отиде да си купи някой боклук от магазина/лавката.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 09:50 от rozi4ka222

# 161
Не носи пари, има лафка, но не ги пускат. Но отделно се разправях с кетъринговара фирма, която даваше закуска снакс и кексове.

# 162
  • Пловдив
Нашите не ги пускат до лавката, но в стола можело да се купуват закуски с пари, освен предварително платения купон за готвена храна. Доколкото разбрах, може родителят да предплати закуската от сутринта, а може и детето да си я купи. Засега няма драма.

# 163
  • Варна
Не съм чула някой да носи пари, но и при нас няма къде да ги харчат, в училище има само стол за обяд.

# 164
Не носят пари. Има лавка в училище, но не ги пускат. Стола в училище е добър - предлагат сутрешна и следобедна закуска и 3 вида обяд - всико с електронни купони или хартиени. Също си носят от вкъщи и им дават и по някаква програма, нещо за хапване сутрин.
При нас по-скоро гледат кой какво си носи и се иска на другия ден.

Общи условия

Активация на акаунт