Първокласници 2025/2026 - тема 1

• 7 007
  • 169
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Здравейте, на детето дават само текст за преписване. Диктовки след като вземат всички букви.

# 136
  • София
Пишат диктовки.

# 137
  • Варна
Преписването е друго. Говоря за диктовка, в която детето трябва да съобрази кое е име, как всяко изречение се пишело на нов ред, как думите на героя се пишат 1 пръст навътре... Безумно е. И не са стигнали до Я. Диктовката е с наличните букви и звучи смехотворно. В градината поне при нас не да писали нищо.

# 138
  • София
Да трябва да съобразят кое е име и дали се пише с главна буква. Например Мама мие Мила. Същото беше и преди 4 години и преди една. Кратки прости изречения.

# 139
  • Варна
Добре, явно има пак сваляне надолу. Преди 11 години нямаше такива неща. Та помогнете къде мога да прочета какви са изискванията за 1 клас? В градината ги имахме качени, сега не намирам лесно в нета

# 140
  • София
Какво имате предвид под "сваляне надолу"? Как е било преди 11 години. Изискванията не съм ги търсила и нямам идея, но може да проверите в сайта на училището. При нас там има доста информация. В градината пишеха елементите на буквите, правиха звуков анализ.

# 141
  • Beyond the stars
Правят диктовки - букви, думи и прости изречения с буквите, които знаят до този момент. До буквата Ъ са.
Не мисля, че ще намерите приложими изисквания към конкретния момент от първи срок, по-скоро към края на срока/годината.

# 142
  • Варна
Преди 11 години правиха диктовка в края на 1 клас, с всички научени букви. И никой не е очаквал да знаят кое се пише на нов ред, кое навътре, кое винаги с главна буква... Според мен те още учат буквите как се пишат, нямат капацитет да мислят кое къде и с колко голяма буква се пише.

# 143
  • Beyond the stars
Не ми е направило впечатление в диктовка, но в преписан текст имаше поправка за нов ред, което ми е в реда на нещата предвид, че го вижда пред него и следа да го възпроизведе.

# 144
  • София
Точно прегледах диктовките. Изречения са  от 3 думи. Лично аз не виждам проблем да разпознаят, че личното име се пеше с главна буква. Повечето деца още от градината са писали собственоръчно картички с печатни букви.

# 145
Правят диктовки, до я са.
Учителката казва че едни са в космоса други на дъното.
Диктовките зависят от учителя. Колежки на майка ми само препис правят, други диктуват. Рано е за диктовки, но предучилищна са го правили. Затова съм абсолютно против хиперактивните майки научили децата си. Дъщеря ми може да смята, справя се с буквите, има и пропуски. Но днес цяла вечер да ми реве, че дете й се смяло, че е бавна .. вече е доста.

# 146
  • Beyond the stars
Интересен коментар на учител - не е ли основно в нейната длъжностна характеристика да няма деца “на дъното” ?
В предучилищна наистина правеха доста неща, които сега са им от полза.
Нашият младеж с материала и ученето няма проблеми, но пък всяка вечер реве, че някой го обидил/ударил/изгонил/взел нещо. А определено не е от този тип деца, които до сега тези ситуации не ги е решавал сам или се е свивал. Но емоциите и умората явно си казват думата.

# 147
Вълшебство, точно същото я питах и аз за работа с не напреднали, да настигат можещите. От тогава дума не е повдигала. Да така е и при нас почнаха да се препират плюс имаше дете момиче с изпочупени на две моливи от друго момиче.

# 148
Ние сме до буквата Ъ и се правят диктовки, като те не са кой знае колко сложни.
Към момента се диктуват само буквите, а не целите думи. На ден им диктуват по 5 думи, . Направи ми впечатление, че останалите предмети са останали по-заден план и не се работи по тях.

# 149
Да, основно математика и БЕЛ. Диктовките са си изречения по 3-4, вкл. пряка реч.

Общи условия

Активация на акаунт