Първокласници 2025/2026 - тема 1

• 7 048
  • 169
  •   1
Отговори
# 60
  • София
При нас има само по една тетрадка и едно помагало по математика и същото по немски език в първи клас. Отделно два пълни несесера, това се мъкне всеки ден. Всичко останало в училището стои.
Любопитно ми е какво е всичко друго?
Виждала  съм раничка на  дете, не тук разбира се - спортен екип, малко илюстровано книжле формат А5 - приказка на английски/чужд език/, от което трябва да се прочитат по 10 страници всеки ден ,   два разпечатани листа със задачите за домашно,  несесер, сандвич, вода. Трябваше да пише за домашно и есе по тема   от Хари Хотър.
----------
Унищожаваме природата, изсичаме горите, докато говорим за иновации, и бля, бля. На практика не само излишно и безполезно, даже вредно за здравето на децата е това щуреене с учебници и помагала.  Кого лъжем?

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 00:08 от xxxxxx

# 61
  • Deutschland
Учебник по немски, учебник по математика, папка, в която евентуално могат да поставят нещо, което да ми бъде предадено, блокове, водни бои, ей такива. Евентуално нещо по религия, материали, но те са основно разпечатани листя с рисунки за оцветяване или текст на някоя детска песен, която няма общо с религията.

# 62
  • на 4-ия етаж до асансьора
Някой знае ли каква е процедурата по регистрация и използване на smartercard.bg? Имам предвид на училищно ниво ли се решава или от кетъринг доставчика зависи възможността за "електронни" купони?

# 63
Някой знае ли каква е процедурата по регистрация и използване на smartercard.bg? Имам предвид на училищно ниво ли се решава или от кетъринг доставчика зависи възможността за "електронни" купони?
При нас електронната карта се закупува от Лафката за 5лв, регистрират я. Вкъщи през сайта, я регистрираме  и ние, и след това я зареждаме със сумата, която сме решили и заплащаме през, кои месеци ще се храни детето в столовата. Това се случва след 15 септември, не по-рано. Поне при нас, Лафката не работи преди 15 септември.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 23:22 от Идрис

# 64
От задачи всичко ми е със забавени реакции, тъкмо се сещам пореден път, че не писах на модератор да смени името на темата, влизам, гледам сменени от предучилищна на първокласна.
Благодаря на който се е сетил Hug
Замислих се, че батковците, бидейки момчета не са ми създавали проблеми с ходенето по малка нужда в училище.
Но сега момата, като се е запънала, че нямало да може да ходи. Когато й се налага, щяла да стиска, стиска ли се цял ден. Подозирам, че ще имаме проблеми, тя и в детската го правеше. Смятам на родителска да питам. Мамите с по- големи момичета, дайте съвет Thinking

# 65
  • Пловдив
Нямам съвет, но и моята, четвърти за пети клас вече, стискаше в първите класове по някаква причина. Май защото тоалетните бяха клекала. Свикна им май после. Въпреки всеобщото мнение, на здраво дете нищо няма да му стане.
Предложи и мокри салфетки за тоалетна+сухи, и няма какво друго. Евентуално да пробва чуждо място, когато е някъде с вас...

# 66
  • на 4-ия етаж до асансьора
Идрис благодаря ти!
Аз съм се заела с петнайсетосептемврийски подготвителни дейности. Ще озеленявам със сукуленти и седуми една кашпа в училището на младежа. А също така и ще правим украсата на класната стая с една майка-приятелка.
Взехме вече и раници /две/ . На дребното са му големки - на мен са ми удобни. Остава само папки и екип за физкултура да взема и сме готови.

# 67
  • София
Включвам се с младеж, който "примира" от вълнение да ходи на училище - едно защото няма да има познати в класа си, второ защото не е фен на промените. Купила съм раница на Derform, която младежът си избра, както и мешка и несесер в същия десен. Раницата е с размери 39 х 27 х 20 cm, като се надявам да побира Папките с учебници и другите пособия. Усещам, че ще е забавна година... В тази връзка на 15 септември освен букет за класния ръководител, носи ли се букет и за учителя, който ще е на занималнята следобяд?

# 68
  • Пловдив
Моят пък иска на училище, но ще видим как ще му понесе на него и на учителката с него (диване е и не слуша). Утре - родителска.
Мамите щяха да помолят, и сигурно са го направили, децата от тяхната градина да са в един клас по възможност, но са в различни и не знам дали има приятели в класа. За това не се притеснявам, ще намери. Той се сприятелява лесно - и, разбира се, нетрайно, на всяка площадка и във всеки град си намира деца за игра, за разлика от сестра си, за която сега чакаме да видим дали ще е в един и същ пети клас с тези, с които иска, и в различни - с които не иска. Двамата са ми новаци в това училище тази година.

# 69
  • София
Включвам се с младеж, който "примира" от вълнение да ходи на училище - едно защото няма да има познати в класа си, второ защото не е фен на промените. Купила съм раница на Derform, която младежът си избра, както и мешка и несесер в същия десен. Раницата е с размери 39 х 27 х 20 cm, като се надявам да побира Папките с учебници и другите пособия. Усещам, че ще е забавна година... В тази връзка на 15 септември освен букет за класния ръководител, носи ли се букет и за учителя, който ще е на занималнята следобяд?

И аз съм се ориентирала към подобни размери и мисля че ще са ОК.
И аз бях помислила само за букет за учителката, но ме подсетиха и за учителката по занималя, така, че ще предвидя и нея.
В тази връзка и малко извън темата...
Скрит текст:
Какво мислите да подарите на учителките? Няка си ми се иска да избягам от стандартните букети, но не искам и такива от сапунени цветя, както и от курабийки.. Имате ли някакви идеи за нещо по-нестандартно, да е практично и да не отиде в кофата? Не знам защо се бях замислила да направя някакъв есенен букет, който може след това да остане като украса в стаята Thinking

# 70
  • Пловдив
Размерите - колкото да се побират свободно книги с формат А4. Повечето раници, които се продават, отговарят.
Популярна възможна алтернатива на букета е някакъв хубав шоколад например.

# 71
В нашето училище имаше инициатива,вместо букети да се дарят парите в кутия за болно дете от същото училище,включихме се.Разбира се,взех и по един тефтер с химикал с лично послание,правят ги във всяка рекламна агенция.Взехме и за госпожата от занималнята.Тази година заложих на чаши с послание,моят искаше и за госпожата по физкултура,много си я харесва.Пак в рекламна агенция ги поръчах.

# 72
  • София
Мисля да не вземам букет за госпожата за занималнята. Вземам свежи цветя за госпожата, основно за да уча малкия. Иначе не виждам смисъл-не мисля, че госпожите оценяват особено тези букети. Събират се на един куп, носят ги вкъщи, без да знаят кой букет от кого е и от следващия ден започват да ги изхвърлят.  Подаръци правя, да, но след като мине известно време.
Харесва ми идеята за букет, който би украсил стаята после.✌️
Малко съм в шок, че даже и купоните за стола родителите трябва да плащат, а не самите деца. Поне от това можехме да започнем като самостоятелност...
В тази връзка, разбрах, че и до лафките не можело да ходят е трябва да си носят разни нещица за хапване. Моето яде мнаго малко неща и засега е съгласен на нарязана луканка/салами сутринта и донът следобяд. Така че ще събирам идеи в това отношение. Надявам се, че ще прояви интерес и към други неща, като види, че децата ги хапват. Simple Smile

# 73
  • Пловдив
При нас казаха да вземем книга или игра за красната стая вместо букет. За първи клас на каката преди 4 години пак книга бяха казали, в друго училище, явно е популярна практика. Тогава взех една от историите за малкия НиколА. Сега си мисля нещо простичко като "Тото" или "Анатол Поразиев". Каката ни само такова чете доброволно, по-сложно не иска.

"Нашето" ново училище има точно отпред, на самата ограда, понеже е булевард, павилионче за хотдог и скрежина и друго за дюнери. Моите отдавна са им редовни клиенти, с мен, разбира се. Първолаците не знам дали ще ги пускат извън двора, дори в непосредствено съседство, но отделно имат лавка и стол.
Всъщност казаха, че и храната от къщи ще се яде в стола, от което косвено правя извод, че и до лавката няма да могат да ходят.
Купоните от нас се купуват, да. Мисля, че идеята е да се предплати и заяви, за да се знае предварително колко от кое да се готви.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 18:02 от Магдена

# 74
  • Deutschland
И ние събирахме по 5€ за игра за класа на другото дете миналата година. Бяха купили някаква тип Монтесори, не знам точно.
За подарък на учителка добра идея е буркан мед примерно с кутия чай или кафе. Въпреки всичко аз лично съм против подаръците.
При нас децата носят закуска от вкъщи и обядват в училищната столова. 4 € на ден е менюто, все здравословни неща. Първо, второ и десерт има, задължително плодове и зеленчуци. Едното дете ще е в трети клас, досега ядеше избирателно. Супите не, ако има нудели, които за немците са здравословно ястие, яде и иска още. Първокласничката само месо обича, как ще е нямам идея. Училищни лавки няма, няма и магазини наблизо. Пари в училището са забранени.

Общи условия

Активация на акаунт