Първокласници 2025/2026 - тема 1

• 10 012
  • 253
  •   1
Отговори
# 240
В нашето училище имаме изисквания да се донесе надписана кутия голяма, от юск взех и там са пособията вкл. За спорт.

# 241
  • София
Здравейте , извинявам се ,че нахлувам в темата ви ,ще имам първокласничка септември и ще се радвам ,ако ми отговорите на 2 въпроса.
- децата ви как бяха с четенето? - мен ме притеснява,че срича, бавна е и й е трудно- няколко майки на площадката ,на които се бях оплаквала,че не може да чете я чуха да срича и ми казаха ,че си е на съвсем ок ниво за предучилищна . Та вашите деца сричаха трудно, сричаха лесно или успяхте да ги научите да четат гладко?
-вторият ми въпрос е някой помни ли горе долу колко тетрадки са изписани за годината ? Иска ми се да накупя някак, ако успея ,всичко наведнъж и през годината да не се налага да ходя за 1 тетрадка и 2 молива до книжарници .
Та чудя се по 20 тетрадки с големи квадрати и с редове  малко ли ще са или много?

Моят съвет е да не се притеснявате. В първи клас ще се научи да чете и пише. Някои отиват вече научени и скучаят, други се учат там, а на трети им е по-трудно и се иска повече упражнения особено сега лятната ваканция. Според мен нивото й е добро, щом може да срича, дори и бавно, не настоявайте, за да не стане обратния ефект. Аз лично не съм настоявала моята девойка да чете преди училище. За мен по 20 тетрадки от вид са много. На нас ни бяха казали по 5 бр. с големи квадратчета и 5 бр. с тесни и широки редове. Тези с квадратчетата останаха, май само 2 изписа, а тези с тесни и широки редове не стигнаха, защото когато имат грешки на диктовките, после правят поправки и така "вървят" повече отколкото тези с квадратите. А и пишат дооооста широко - по две думи на ред... Simple Smile Виж моливите бяха поне 10 и май не стигнаха, постоянно имаше изгубен, подарен и т.н. Накрая вече им разрешиха да пишат с химикалка и беше много щастлива.
Аз купих всичко от озон на някаква промоция лятото, но вече се беше състояла първата родителска среща и имахме яснота какви са изискванията.

# 242
  • Варна/Благоевград
Благодаря на всички дами за отговорите!  Ориентирах се.
Весело лято ! 🙂

# 243
Списъците с книги за втори клас имате ли ги?
Някой би ли ги пуснал?
Ще се местим ли в нова тема второкласници?

# 244
  • Beyond the stars
Списъците с книги за втори клас имате ли ги?
Някой би ли ги пуснал?
Ще се местим ли в нова тема второкласници?

Накрая на читанката има списък. https://www.prosveta.bg/knigi-za-lyatnata-vakantsiya
Иначе чакаме за завършването списък от госпожата, понеже каза, че вероятно няма да се съобразява с този в учебника.

# 245
Ние не сме по Просвета. По "Езикови пътешествия" сме. Към тях какъв списък с книги е, някой има ли ги?

# 246
  • Beyond the stars
Нямам идея, това издателство Анубис ? Понеже като "Езиково пътешествие" онлайн намирам само помагало по български на изд. Анубис.
Ето разширения списък на Уча.се, предполагам че няма да има твърде много разлики, какъвто и да е конкретния списък.
https://ucha.se/motiviramse/spisak-sas-zadalhjitelnite-knigi-za-liatoto/

# 247
Аз имам списък с шест мисля книги за лятото. Основно са приказки. Не знам за всички ученици в държавата дали са едвакви.
Моят син чете гладко още преди да започне първи клас, но никак няма желание за четене. Дори каза, че не иска лятна ваканция, щом ще има списък. Дано успея да го накарам да чете.
Вашите деца ще имат ли тържество послучай завършването на учебнана година? С какво планирате да ги ангажирате през тези три месеца? Моето дете обича много компютрите и се чудя какво с какво мога да го отклоня от тях.

# 248
  • Варна
За съжаление ще трябва да прибегна до частни занимални…

# 249
При нас беше страшна логистиката 🫣.Беше на два лагера от каратето и плуването,на което ходи по една седмица.Отделно на зелено училище беше на морето със съучениците.И последно на лятна занималня в града за месец до обяд.През другото време отпуски чистихме с баща му,една комшийка пенсионирана учителка ни помагаше срещу заплащане,взимали сме го и на работа някой дни се налагаше.Приятели изкараха от 1 юни до 10 септември в частна лятна занималня,но беше 1000 лв на месец.Дано намерите удобно за вас и детето решение.

# 250
  • Beyond the stars
Helinor17 при нас и в класа са хит комиксов тип книжки - Ку-чо, Лошите момчета, Еди-колко си етажната къща на дърво. Можеш да пробваш. Мисля, че на този етап идеята е четенето като четене, не толкова самата литература, която следва да се прочете.

Ще имаме тържество в петък в класната стая и понеже още няма да са готови удостоверенията, следващата седмица ще празнуваме с връчване на същите в детско клубче. Три дни яли-пили и се веселили Bowtie

Лятото стартира с дневен лагер от спорта, на който ходи, програмата звучи супер, пък да видим. Тенденцията е 3 седмици да е там, после командирован на село, морета, напред-назад.

# 251
Вълшебство, къщата на дървото стана голям хит вкъщи. Малкия чете и после отива да клюкари със сестра си и двамата се кикотят Satisfied големи са сладкиши, когато си мислят, че правят нещо нередно.
Ку-чо и Лошите момчета бяха голям хит и вкъщи (за момичета и момчета), Изадора научи каката да чете гладко. 17 книги за 4 месеца ги изяде, обаче брат й не ги иска "щото са книги за момичета".
търся поредицата за крокодилите детективи на български, но нещо не я намирам.
Скрит текст:

и спиноф
голяма кретения са Laughing но ние вкъщи ценим различните видове забавление.

# 252
Вече се чудят с какво да се занимават, вчера правиха сандвичи в час, имат последните страници да пишат.
Сигурно някои от вас са записали децата наанглийски. С батковците помня, че от втори клас започнаха сериозното обучение, индивидуално с учител, иначе бе проблем, отвличаха се в груповите занимания. Мисля и госпожицата тъй, от втори клас... три пъти в седмицата за 1 астр. час.

# 253
Да, комикси понякога чете на лаптопа, ама като не е от хартия някакси не го признавам. 😀
За две седмици го записах на курс по английски. Дори го предлагат рекламно безплатно с цел да се запише детето наесен. Той доста неща знае вече.
Ние имаме баби на разположение, но мен по-скоро ме притеснява с какво ще си уплътнява времето, а не че няма кой да го наблюдава.

Общи условия

Активация на акаунт