Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 35 602
  • 766
  •   1
Отговори
# 165
Момичета, яжте си от всичко с мярка. Разбира се, има доказани храни и билки, които водят до контракции като ананас, почти всички билки без шипка ( не си спомням, имаш още 1-2), канела...С първата ми бременност, един фанатичен доктор, повечето ще се сетят кой е ми беше забранил, ако може и да дишам, никакво месо, никакви колбаси (по едно време даже сънувах луканки, така ми се ядеше), никакви сирена (да, меки не е желателно, но българското сирене си е ок). Да не говорим, че всичко което се продава в магазините е пастьоризирано, колбасите с хиляда Е-та, то защо мислите, че не развалят по един два месеца. Да, домашното месо може да е проблем или дивеча. И какво стана, моята прителка, с която бяхме бременни заедно всеки ден ядеше дюнери нон стоп и какви ли не храни, а аз сакън от месо, от колбаси, от какво ли не се пазих и накрая ....мисед в 18 г.с. ,което нямаше нищо общо с това какво съм или не съм яла, а тя си роди живи и здрави деца. Та, то ако не му е писано и вода да не пиете, пак може нещо да стане, ако му е писано и дюнери, и колбаси, и сирена и пак ще се роди. Разбира се, дюнерите не са баш ок, най-вече защото не знаем каква хигиена се спазва лятото, но аз съм била в мюсюлмански страни и там е страшен хаос, всеки си яде каквото иска и какво, имат по 10 деца.
Абсолптно съгласна съм с Вас. Аз съм в 17г.с ,живея на морето ,нямам особени прищявки ,но определено ям от всичко,което ми се прияде . Дюнери,палачинки,ананаси,понички и абе всичко,което ми се приииска . Нали уж е казано ,че “бременната жена трябва да си хапва,каквото и се прииска” Аз следвам тази теория 🤞🙃

# 166
Момичета, тук ставаше въпрос за пастета,който е детски и е консерва. Хапнах си една филийка, много ми се услади Grinning
Не говорим за пресен пастет от черен дроб.
За меките сирена и прошуто крудо мисля, че всеки знае.

# 167
Съгласна съм с повечето коментари тук. Само добавям, че съм пила чай от чиста лайка и чай от чиста мента по 1-2 чаши на ден, като не е всеки ден, само веднъж-два пъти седмично. Нищо не ми е ставало, въпросът е да не се наливаме с кани от тях. Същото се отнася и за плодовете - яжте в мярка, като ги мийте хубаво преди това. Аз лично ябълките и прасковите си ги обожавам с корите и не ги беля преди ядене - самата кора е богата на фибри и е полезна.

Подкрепям практиката салатите да се избягват по ресторантите, както и десертите, които се правят с белтъци. Аз лично доскоро ядох яко фета и котидж сирене на марка, на която пише, че е ползвано пастьоризирано мляко.

Няма безопасно количество алкохол или цигари, но това в никакъв случай не може да се сравнява с храните, които е препоръчително да избягваме. Първите две са доказана отрова, другото е просто препоръка да внимаваме доколко е обработено това, което ядем.

# 168
А защо трябва мярка за плодовете? Ако не дразнят стомаха или нещо такова, няма лошо колкото плодове искате да се ядат. Точно при плодовете няма нужда да се ограничава човек

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 18:14 от Zimk02

# 169
Zimk02, имах предвид хората да преценяват по себе си колко и какви плодове им понасят. Например, имаше една потребителка, която беше писала тук, че боровинките съветвали да се избягват, понеже причинявали киселини. Добре, но ако самата жена знае, че не й причиняват киселини, няма нужда да ги избягва. Същото и с беленето на плодовете - някои хора имат чувствителни стомаси, кората ги дразни, нека тогава я белят, но ако нямат проблеми с нея, не е чак толкова наложително да си играят. Други жени имат гестационен диабет, те не бива да прекаляват с фруктозата. Затова в общия случай казах "в мярка", понеже всеки има свои непоносимости.

# 170
Който има непоносимости, си го знае и без наличие на бременност. Има достатъчно медицинска информация, резултат от проучвания, която казва, че сурово месо, сурова риба, непастьоризирано мляко и млечни продукти, носят риск.
Вече останалите неща са малко градска легенда и фолклор - колко точно чай ще изпие една бременна - една чаша, един бидон?

# 171
Дори и при диабет, гестационен или не, няма проблем с плодовете, стига да не са на сок - фибрите в тях не позволяват да се качи кръвната захар значително, особено ако са си кората.

Иначе аз в началото преди да мина на лекарства за гаденето, не можех да ям плодове, защото ми се гадеше от тях. Но не са противопоказни

# 172
Ами то и от 2 чаши алкохол или 10 цигари нищо няма да ви стане.
Не виждам какъв е проблема 9 месеца да не се ядат сурово суши, колбаси и луканки без да са запечени, миди и др. морски дарове от съмнителни места, пък и дюнери от места с неизвестна хигиена, при положение, че е 40 градуса.
Аз съм карала чревен вирус бременна, ужасно е. Защо да не си го спестим?
Веднъж от леко сурово месо хапнато навън щях в болница да вляза (не бях брем.), защо да не внимаваме повече, когато носим и сме отговорни за още 1 живот.
Суши може със сготвени продукти, дюнери домашни вкъщи, сирена и млека пастьоризирани от магазина.
Днес например закусих топъл печен сандвич с кашкавал и луканка.

Аз такива неща не консумирам и когато не съм бременна. Едва ли някоя от дамите тук го прави. Тук се дават съвети за хигиена и консумиране на храни сякаш повечето сме излезли от гората и за пръв път идваме в обществото. Тези съвети са приложими по принцип, а не само по време на бременност. Всички говорим за реномирани места и ресторанти, както и производители. Аз месо не ям, но ако консумирах, щях да си ям луканка от проверените марки (напр.Бредас). Разбира се, че няма да си взема суши от съмнително място. Суши ям от Умами или Едо. И да - проблем е 9 месеца да не ям, отказвам да съм роб на стимулирането към хипохондрия и ограниченията, които се налагат, чрез страхове и вменяване на чувство за вина. Ако ми се пие просеко, ще пия половин чаша. Забога, бременна съм, не съм болна.

Честно казано, тази тема взе да става малко - ние срещу вие, та аз предлагам да се прекрати и всеки да консумира/не консумира каквото желае Simple Smile

# 173
Пийте си просекото, нищо че отива в бебчето.
Аз пък мога 9 месеца без някои неща.

И да, правят го. Ядат им се дюнери, миди и калмари по морето и т.н. и си купуват. Техен избор естествено, но риск има, това е.
Който иска го поема.

И сравнението с алкохола и цигарите беше, защото от 1 чаша вино може и нищо да не стане, но от 1 съмнително месо, яйца и т.н да стане голяма беля по време на бременност.
Който иска да си поема рискове.

Пък от липсата на ограничения някои качват по 30кг, отключват гест.диабет и т.н.
Трябва да се внимава.

# 174
Аз пък не виждам какъв е проблемът всяка да си каже мнението по този въпрос. Не е хипохондрия да си предпазлив по време на бременност.

Вредата от алкохола и цигарите е доказана, много АГ са категорично против. Разбира се, отговорността си е наша какво ядем и пием, в крайна сметка. Моята идея с коментарите ми беше да успокоя жените, които се притесняват да ядат плодове поради една или друга причина, понеже те не са противопоказани сами по себе си, даже са препоръчителни в общия случай, както тук казаха.

# 175
Ами не е същото като когато не е бременна жената. Ако здрав човек получи хранително натравяне, обикновено най-много един-два дни разстройство и това е. Но за една бременна е много по-опасно и може и до аборт да се стигне от нещо, което не е кой знае какво за една небременна. И дори от супер надеждни източници да са суровите меса и сушито, пак има риск заради факта, че просто някои бактерии само с термична обработка се убиват. Затова трябва да се внимава повече и да не се яде сурово месо, сурова риба и рохки яйца. Не е кой знае каква жертва, аз щом като на екскурзия в Япония успях да издържа да не ям суши, не виждам защо да не може

# 176
Точно така, не е до хипохондрията.
Да, ако без да искам изям парче луканка, няма да седна да рева. Но като мога да си поръчам постно суши или да си сготвя скаридите вкъщи, защо да не. Развалени скариди съм връщала в хубаво заведение, също от Лидл съм купувала развалени.
Повечето лекарства не са разрешени за бременни, затова дори 1 стомашен вирус или натравяне е ад.

Моя позната бременна в 9 месец изпуши 10 цигари пред мен за 2 часа. Има 2 здрави деца. И все пак.. ми не е редно!

Днес ми попадна клип на бременна спортистка вдигаща щанги..
И ако стане беля? Пази Боже!

# 177
Извън темата, но благородно завиждам за екскурзията в Япония Tada  Spaghetti Animal Unicorn

А това за пушачите и здравите деца не ми се вярва вече. Навсякъде чета, че бебетата страдат от никотинов глад през първите си дни и са всъщност много неспокойни бебета. Същото е с всички вредни вещества, които водят до пристрастяване.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 20:29 от Фрида

# 178
Извън темата, но благородно завиждам за екскурзията в Япония Tada  Spaghetti Animal Unicorn

Да, много яко.
Simple Smile

Има ли сред вас родили, които са използвали самост.стая с придружител?
Веднага ли след раждането придружителя беше с вас в стаята? А той можеше ли по всяко време да излиза и влиза, да носи да кажем храна и т.н.
Чудя се, ако съм секцио, по принцип дават бебето на 3 ден, дали биха го дали още на 1-2 ако съм с придружител?

# 179
А, не завиждайте толкова, бях в първия триместър и с умората и гаденето не беше толкова лесно. И готвена риба изобщо не можех да ям (освен змиорките), гадеше ми се от миризмата, та половината ми хранения бяха с онигири със слива от магазина. Любимо ми е, ама има и други иначе вкусни неща, които просто не можех да ги погледна

Общи условия

Активация на акаунт