Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 35 734
  • 766
  •   1
Отговори
# 255
Аз имам миомно възелче 1,5 см и категорично ми отказаха да го махнат по време на секциото. Заради разположението му, щяло да бъде рисково и свързано с много голямо кръвозагуба.
Така че много зависи къде се намира миомата. Това за размерите и на мен го казаха,че може да спадне след раждане - да видим.

# 256
Аз също имам 2 малки възела и една киста до яйчника. В 35 г.с. съм и до момента това, което сме коментирали с моя доктор е че така са разположени, че няма да пречат на естествено раждане. Ако се стигне до секцио ще види какво е безопасно да махне по време на секциото.

Най-важното е проследяване при добър лекар и коментиране с израждащ, който има опит и с подобни хирургични интервенции. Всяка ситуация е различна и е важно да се подходи индивидуално. Няма гаранция, че под влиянието на хормоните по време на бременността няма да станат по-големи или пък да изчезнат.

Аз лично съм решила, че ако си останат след раждането няма да се опитвам да ги махам консервативно (билки или лекарства) и като се възстановя ще си направя лапаро и ще ги махна заедно с кистата

# 257
И аз съм чувала, че ги махат при секцио НО е много рисковано защото може да се получи кръвоизлив, матката е още по-кръвоснабдена при бременност.
Напълно възможно е да си си ги носила много време, но да са били твърде малки за да се видят. С нарастването на матката се уголемяват и миомите и вече се виждат, но после ще се върнат в старите си размери.

Дали ще пречат на естествено раждане зависи от разположението им - ако блокират пътя на бебето, ще пречат. Иначе не.

Не мисля, че е ОК да пиеш каквото и да е било тинктури и билкови смеси докато кърмиш, защото влияят на женските хормони. След раждането така или иначе ще имаш нужда от няколко месеца да се възстановиш, дори да не кърмиш, пак не е ОК да взимаш такива неща.

Да, абсолютно е така. Сега набъбват с всеки ден. Силни се надявам до края на ноември да нямам пречки заради тях за раждането. Ако се стигне до секцио ми казаха, че няма да се занимават да ги махат поради голяма кръвозагуба. И правилно, все пак бебе ли ще израждат, операция ли ще правят по-напред.

# 258
Здравейте бъдещи мами имам един въпрос в края на 8г.с и днес започна да ме боли ниско долу корема, предполагам е от яйчниците и кръста много взе да ми дърпа нещо и да ме боли ,дали е нормално или да потърся гениколога си,тъй като е от днес това,като ходих последмо ми изписа магнезий и от утре ще почвам да ги пия.
Благодаря предварително.

# 259
Привет отново от мен, момичета. Понеже ми предстои да си заплатя пакета за проследяване, дали мога да попитам тук за съвет - смятате ли, че пакетът на МЦ Фемина е достатъчен или да планирам още някое изследване?
Моя приятелка (в 20 г.с.) е бира днес на фетална ехокардиография, а в моя пакет май го няма. Също и - в пакета има ли изследванията за Даун и другите синдроми. Трудно ми е да го разчета и ще съм много благодарна Heart

# 260
  • София
Няма НИПТ в пакета. Включили са единствено скрининг, който и без това си е задължителен.
Не е лош пакет, но не си платих за такъв и при следващата бременност пак не бих. Аз лично си възстановявам разходите през допълнителното осигуряване.
На нас НИПТ ни струваше малко над 1000 лв. само той.
Най-достоверен за Даун и други синдроми.
Не виждам фетална ехокардиография, препоръчвам доцент Румен Маринов, Марковс или в Надежда. (23 до 26 седмица е най-препоръчително да се направи.)

# 261
Аз не съм била на фетална ехокардиография. Попитах феталния специалист на един от прегледите и каза, че не вижда проблем и не е нужно. Но ако някои са по-спокойни така, нека си направят.

# 262
  • София
При нас не е имало предпоставка, а за спокойствие. Лекарката по фетална обясни, че те гледат 10 неща, докато кардиологът гледа 30. И наистина няма общо с една фетална самия преглед. За мен е силно препоръчителен преглед. Все пак са два различни специалиста.

# 263
А какво е НИПТ?

Видях, пренатален тест. Мисля засега да не правя, първа бременност ми е, така че, ако АГ препоръча тогава. Като цяло, искам само задължителни и основни изследвания да правя, не ми се впуска в детайли. Държа обаче на основен за Даун и други аномалии и ако излезе риск, тогава ще правя разширен. Обаче не мига да се ориентирам дали в този пакет има за Даун и т.н. други. Вие виждате ли?

За феталнаха ехокардиография, може би бих направила, ще попитам АГ.

Общо взето, май е ок пакетът, само.да видим дали има Даун и.другите рискове.

# 264
  • София
Няма нито за Даун, нито друго, но то и няма как да има. НИПТ е показател, а БХС е просто статистическо изследване. Също дава информация за прееклампсия, но освен БХС си има и други методи, с които да се следи.
За Даун трябва да разчитате единствено на доброто ехографско око на лекаря, т.е. скрининг с апаратура, докато при НИПТ се изследва фетална фракция, ДНК на бебето.

# 265
А кое беше това изследване, което показва например 1:1000 възможност за Даун и т.н., все си мисля, че ми казаха,.че.го има в пакета. Моята приятелка го прави в МЦ Фемина също.

# 266
  • София
Tова е точно БХС, включено е в пакета, но то си е статистика. НИПТ и БХС нямат място за сравнение. Ние не сме имали предпоставки за НИПТ, но като цяло съм си паника за всичко.

# 267
Ами, значи засега него ще направя, пък за НИПТ ще попитам АГ дали трябва. То все нещо ще излезе, че е рисково, което значи консултации, притеснения, трети мнения и само излишен стрес. Да минат тези, пък ще видим Simple Smile
Благодаря, момичета за съдействието Heart

# 268
Биохимичния скрийнинг е включен, но не знам защо чак около 16 г.с. Виж какви ще са резултатите и вече на база на тях, ще прецениш дали да пуснеш отделен пренатален. Последните години станаха много масови, защото е бизнес - нека не забравяме, че здравето е и бизнес. В никой пакет за проследяване на бременност не са включени, поне аз не съм виждала досега.
Аз напривих, но съм над 40.

Иначе ехокардиография също е по желание и няма защо да бъде включен в този пакт. Лично аз без предварителни индикации, не бих правила само защото го има като опция.

# 269
Тестове да искате - пари да имате за харчене. Който каквото иска може да пусне ако се чувства по-спокоен. Само че в последните години, яко започна да се използва страхът, за да се взимат пари. На 2 фетални при добър лекар като ти кажат, че не виждат проблем.. ехокардиографията е ненужна. Но има лекари, които си работят с това да препращат и да се всява лека паника и си вървят едни пари. Не е лошо да се презастраховаш, лошо е да ти създават напрежение. Генетичните тестове също не са 100% до колкото са ми казвали лекари. И пак никой не ти гарантира резултати.
На една фетална даже ми бяха казали, че новото модерно е ако си с момче да те пращат на някакво изследване за размера на достойството му…важно било.. лекарката се смееше докато ми го обясняваше. Както и че ме бяха пратили на втора ранна фетална в 16та седмица…без предпоставки от първата. Отидох аз на втора, но при друга докторка и каза че са пълни глупости - пак да вземат пари с презумпцията, че ще се върнеш при тях, а разлика от 12-13 до 16та не е особено голяма. Било все по честа схема.
Намерете си лекар на кого вярвате и разбира се правете това, което ви кара да се чувствате спокойни. Но ако нямате възможност за всички тези тестове, просто не се притеснявайте.

Общи условия

Активация на акаунт