Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 35 735
  • 766
  •   1
Отговори
# 270
Момичета, понеже доста се обсъждат тук пренаталните тестове, реших да питам нашите (лекари - мама хематолог и специалност клинична лаборатория, баща ми - невролог). Те са много против новите модерни тестове, като цяло, както и истерията с тромбофилията и по принцип ми бяха забранили да си правя такива глупости, както и да ги занимавам по тези въпроси. Защото всичко е измислено с цел взимане на едни пари и общо взето, няма кой знае каква сигурност, по-голяма от стандартните тестове. Нашите са лекари от 30 години и много добре знаят как работят схемите в тяхната област Simple Smile

Та, за пренаталния тест. Мама каза, че единствения сигурен начин да се разбере дали бебето има някой от синдромите е да се направи амниоцентеза. Това е единственото сигурно изследване. Всяко друго, което е чрез вземане на кръв от майката, дори и чрез различна технология на изследване, после дава едни и същи резултати - статистика и възможност да има или да няма. След което, ако има съмнения, се назначава амниоцентеза. След пренатест, ако има съмнения, също се назначават амниоцентези. Мама е хематолог и лекар, завеждащ клинична лаборатория в известна болница, както и лекар в две от най-популялните лаборатории в страната. Има 30-годишен стаж,.може вече да е и повече.
Не налагам мнението си, но нейните думи бяха - пленатестовете са още една измислена възможност, като част от схемата, за взимане на много пари.
Та, това е моето мнение също вече. Никакви пренатестове няма да правя Simple Smile

# 271
  • София
Не съм съгласна изобщо. Simple Smile Който каквото иска да си прави. Няма да вляза в излишна за мен полемика. Амниоцентезата е много инвазивен метод.

# 272
Имам въпрос - каква е разликата в магнезия в Магнерот, Магнерич и Биолектра, и кой е тип е най-добър? В Магнерот е Магнезиев оротат дихидрат, в Магнерич е магнезиев DL-аспартат тетрахидрат, а в Биолектра 300 е Магнезиев оксид, тежък.

# 273
KPP Донякъде може би си права. На доста места прочетох, че АГ-тата взимат процент за тези тестове. Зачетох се доста и такъв тест в Св. Марина - Варна преди 2 г. е струвал 300лв, сега е около 800лв.

Аз още се колебая дали да направя такъв, защото АГ подчерта, че съм на 38 г. Иначе нямам аборти, имам 2 сравнително безпроблемни бременности и раждания след това. Тази също се очертава да е такава засега.

За щастие преди 12 г., когато бях бременна за първи път нямаше такава информираност, дори не знам някой да е правил такъв тест. Говореше се само за фетална и БХС. Аз обаче бях млада и безрасъдно позитивно настроена, че всичко ще бъде наред и не направих нищо. Родиха ми се живи и здрави деца, но пък изкарах две спокойни бременности. Сега от много четене още не мога да се нарадвам, че съм бременна и изникват разни страхове и притеснния.

# 274
По принцип не може да се сравнява пренатален тест и БХС, който е статистика. Амниоцентеза се прави при сериозно съмнение за някой синдром, защото само с положителен резултат от амниоцентеза може да се направи аборт. Но тя е опасна процедура и се прави само при нужда. А пренаталния тест е неинвазивен. Единствения му проблем е цената.
Иначе аз вече родих. От около 10 месеца съм в тази тема и този раздел и нещата са говорени и дъвкани много пъти. Разровете се назад в стари теми и мнения и ще научите доста неща от опита на минали по този път.
Разбирам притеснението на всяка току що забременяла жена, обаче се успокойте малко. Всеки иска да направи най-доброто за себе си и детето си, но някои неща (за мен) са излишни. И аз се чудех дали да дам толкова пари пренатален тест или да се доверя на феталния специалист. В крайна сметка реших, че при някакво съмнение, тогава ще си пусна. Също и колебание имах за стволови клетки. Много е хубаво да се тестваме за всичко възможно, но разходите така или иначе ми идват много. Само раждането беше 3500 лв, прегледи, микробиологии, тонове и всякакви кръвни изследвания - около 2000 лв за цялата бременност. Не споменавам хапчетата - желязо, магнезий, утрогестан, глобули, че имах два пъти бактерия. Ако трябваше да дам и 1000 лв за пренатест, 5000 лв за стволови клетки и не знам още колко всевъзможни тестове, които съществуват, щях не да фалирам, ами да съм под нулата. Да не говорим колко още разходи има за самото бебе преди и след като се роди. Хубаво е, ако човек има неброени да си направи всички тестове за спокойствие, но аз съм пас. За средностатистическия човек това е много. Просто трябва по-спокойно да я караме.

# 275
KPP Донякъде може би си права. На доста места прочетох, че АГ-тата взимат процент за тези тестове. Зачетох се доста и такъв тест в Св. Марина - Варна преди 2 г. е струвал 300лв, сега е около 800лв.

Аз още се колебая дали да направя такъв, защото АГ подчерта, че съм на 38 г. Иначе нямам аборти, имам 2 сравнително безпроблемни бременности и раждания след това. Тази също се очертава да е такава засега.

За щастие преди 12 г., когато бях бременна за първи път нямаше такава информираност, дори не знам някой да е правил такъв тест. Говореше се само за фетална и БХС. Аз обаче бях млада и безрасъдно позитивно настроена, че всичко ще бъде наред и не направих нищо. Родиха ми се живи и здрави деца, но пък изкарах две спокойни бременности. Сега от много четене още не мога да се нарадвам, че съм бременна и изникват разни страхове и притеснния.
АГ взимат процент, разбира се. От различните лаборатории различен. Затова и препоръчват определени лаборатории.
Но не само АГ - всеки специалист работи с дадени лаборатории и взима процент, когато изпрати пациент за изследвания там. Същото е и с фармацевтичните компании и препоръката на определени лекарства.

# 276
На мен АГ не ми е препоръчвала конкретно място за пренателен тест, даже не ми е казвала да правя. Направих го по лична преценка - пак казвам, аз съм над 40 и ми беше важен синдром на Даун. Направих основен пакет, останалите ги смятам за излишни при липса на предишна обремененост.
При БХС процентът вероятност за Даун се вдига автоматично заради възрастта, точно защото е статистическо изследване.
Амниоцентезата е инвазивен метод и бих го направила единствено, ако останалите дават наистина висок процент вероятност за проблем.

Някой по-горе беше питал за различните форми на магнезий - лично аз съм най-доволна от Диаспорала. За мен има най-добра усвояемост и при наличие на контракции, каквито аз имах, той ми действаше най-добре.
Този Магнерот не знам защо толкова го изписват - по мое време го нямаше почти никъде. АГ ми каза, че мога да пия всякакъв магнезиев препарат с добра усвояемост. Никога не ми е предписвала или препоръчвала конкретен продукт или услуга. За разлика от личния лекар на детето сега - просто всички работят с едни и същи търговски представители. Така че свиквайте. Не свърша с бременността и раждането, после филмът продължава.

# 277
KPP, "бай, бабо, да не те стига" са казали хората.

# 278
Мен никога лекар не ме е пращал в конкретна лаборатория. За пренатест с моята АГ изобщо не сме говорили. Обаче за изписване на конкретни добавки/витамини със сигурност взимат %. За това вече съм сигурна, защото съм работила в тази сфера и знам. На лекарите им се правят подаръци, плащат им се почивки, ходят на организирани екскурзии из Европа.

# 279
Моят АГ никога не ме е агитирал за нищо, нито за НИПТ, нито за ранна и късна фетална морфология, в интерес на истината. Не ми е пускал и изследвания, без да даде конкретна причина, даже и витамини не ми е изписвал, просто го питах дали е ок да пия едни конкретни, понеже аз си знам къде имам недостиг. Някои АГ-та може да се опитват да си пробутват услугите, свързани с външни партньорства, но далеч не мисля, че всеки гледа да ти вземе само парите.

За сметка на това, на своя глава си направих НИПТ и ранна фетална морфология. За мое успокоение. Относно съхраняването на стволови клетки, ако може човек да си го позволи, според мен си заслужава. Знам за случай, в който познати лекуват бебето си от левкемия точно със стволовите клетки, които са съхранили. Разбира се, че е по-добре никога да не се налага да се ползват, но ако човек има парите, по-добре да ги вложи в това, отколкото в нова детска количка за 2 бона например.

# 280
Любимата ми тема с магнезия. Всяка различна сол на магнезия съдържа различни количества магнезий, затова и милиграмите са различни. За мен и не само, магнезиевият оксид не става. Има някакви опити за увеличаване на разтворимостта, но той не се усвоява добре. Магнезиевият цитират, аспартат и други добре разтворими магнезиеви соли вършат работа и са полезни за крампи, за спортисти или при дефицит. Обаче за бременност магнезиевият оротат е стандарт като токолитик. Оротиевата киселина в него в умерени дози е полезна. Има витаминоподобно действие. Просто не си представям как се борят контракции с Диаспорал. Друго важно нещо е, че Магнеротът е лекарствен продукт по лекарско предписание. Много от магнезиевите продукти са хранителни добавки. Никой не гарантира какво има в тях и никой не проверява.

# 281
Стаси, изпих килограми магнерот - 3х2, 3х3, токолитичен ефект нямах особен. След като минах на Диаспорал, контракциите видимо намаляха - минавах на проверка повече пъти от стандартното и от 26 седмица. Така че за себе си мога да преценя кое как ми е действало и в каква степен.

# 282
Благодаря за отговорите. От 2 седмици започнах да приемам магнезий, пия Биолектра. Другата седмица, когато съм на преглед при проследяващата ме лекарка, ще попитам за друго.

# 283
Добре де, как го преглъщате тоя магнерот.... заедно с него приемам още желязо мултивитамин, омега.... и в един момент от самата таблетка толкова гадно ми става в устата,че се задавям, на няколко пъти щях да повърна. След първата опаковка по собствена инициатива смених на Магнерич. Сега като ви чета съвсем се обърквам има ли смисъл да продължавам с магнерич, ако не се усвоява или е по-добре да се върна към гадното хапче. Гадно гадно, все ще го изтърпя.

# 284
  • София
Магнезий и желязо се приемат с няколко часа отстояние иначе няма усвояване. Simple Smile

Магнерота вече ми извира от ушите. Броени дни ми останаха до секцио и ще го пия явно до последно, ама ми писна страшно много вече. С много вода си пия "аптеката", че то не е едно нещо.
Според моя АГ магнерот е най-добър, но аз продължих да си имам контракции и сега към края точно спряха, а даже ми намали дозата. Мистерия. Та не знам и аз кой реално. Пиех и магнезиев диаспорал, не мисля, че и той беше ефективен. Магнезият много бързо се изхвърля от организма. Щом и системите не помогнаха при мен като се беше наложило, не знам кое. 😃

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 16:44 от NadezhdaML

Общи условия

Активация на акаунт