Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 35 754
  • 766
  •   1
Отговори
# 285
При мен Биолектра не мисля, че прави нещо, но поне не ми причинява стомашни проблеми. Приемам само 1х300.

# 286
Ох, това за магнезия и желязото как не го знам... Ще го коригирам, благодаря много!

# 287
И желязото далеч от млечни и кафе

# 288
Привет отново от мен, момичета. Понеже ми предстои да си заплатя пакета за проследяване, дали мога да попитам тук за съвет - смятате ли, че пакетът на МЦ Фемина е достатъчен или да планирам още някое изследване?
Моя приятелка (в 20 г.с.) е бира днес на фетална ехокардиография, а в моя пакет май го няма. Също и - в пакета има ли изследванията за Даун и другите синдроми. Трудно ми е да го разчета и ще съм много благодарна Heart

KPP, в този пакет ти е включен БХС ( което дава статистически данни за Даун, Едуардс и Патау - три от по-често срещаните хромозомни мутации), като то се прави след като вече доктора ти е направил ултразвук (така наречената сред бъдещите майки Фетална в 11-13 г.с.  но реално се нарича Ранен скрининг и вкл БХС, преглед на ултразвук от фетален специалист (да не се бърка с АГ или репродуктивен) и ако е необходимо консултация с генетик. По това БХС може да прецениш какъв е риска за теб, според изследванията, кръвта, възрастта и т.н. Гледа се резултата : Вашия комбиниран рикс е 1:10000 (примерно), а не Възрастов риск, защото той си е статистика. И ако има някакъв излязъл граничен резултат, може тогава да си направиш НИПТ (пренатест), вече ако и на НИПТ излезе нещо се прави амниоцентеза, която си има своите и добри , и лоши страни. Резултатът от нея уж е 100 % сигурен, но ако се направи от неопитен специалист или стане фал може да спукат околоплодния мехур или да вкарат инфекция и здраво бебе да си отиде, заради некадърно взимане на проба. Затова амниоцентезата е краен вариант, ако БХС и НИПТ са показали висок риск за някой синдром. Съжалявам, но майка ти е доктор , ама не е репродуктивен, не е фетален специалист, не е АГ, който следи бременни, не е генетик. Нека всеки доктор да си говори за областта в която е учил. В пакета имаш и още три фетални в 16 г.с., 18-23 г.с. и към 32 г..с, като мисля, че след 16-18 г.с. се прави и ехокардиография на плода, тук не е включена. Като тя също е пожелателна, но повечето жени си я правят.
От собствен опит ще ти кажа НЕ разчиташ само на ехорафско следене на феталните, защото аз съм пример, че всичко на феталните изглеждаше перфектно, нямаше нито един маркер и в 18 г.с сърцето спря и се оказа мутация, която не е имала никакви външни белези, можело и да се роди с нея детето, а аз също бях решила че НИПТ няма да правя " защото това са глупости и искат да ни вземат парите". Ти си решаваш. По-добре да ти вземат парите, отколкото да ходиш на аборт или пази Боже да се роди болно дете. Майка ти няма да го ражда, нали? Ти си отговорна за това дете. Може и само БХС да направиш и после да прецениш, но пак казвам БХС не ти дава никаква сигурност. Познавам 2 жени на които БХС им е било перфектно и накрая са родили деца с Даун. НИПТ или ПИД (това се прави само при инвитро) и ако недай си Боже има нещо, тогава амниоцентеза.

# 289
Salsera, ако знаехте по-рано за тази мутация, това би ли било поправимо? Или мисълта Ви е, че с пренатест щяхте да знаете по-рано и аборта щеше да една идея по-малко болезнен (ако изобщо може да се каже така). Може да не ми отговаряте, ако прецените. Просто се чудя пренатеста какво би променил. Иначе амниоцентеза знам, че се прави след 16 гс.

# 290
Момичета, понеже доста се обсъждат тук пренаталните тестове, реших да питам нашите (лекари - мама хематолог и специалност клинична лаборатория, баща ми - невролог). Те са много против новите модерни тестове, като цяло, както и истерията с тромбофилията и по принцип ми бяха забранили да си правя такива глупости, както и да ги занимавам по тези въпроси. Защото всичко е измислено с цел взимане на едни пари и общо взето, няма кой знае каква сигурност, по-голяма от стандартните тестове. Нашите са лекари от 30 години и много добре знаят как работят схемите в тяхната област Simple Smile

Та, за пренаталния тест. Мама каза, че единствения сигурен начин да се разбере дали бебето има някой от синдромите е да се направи амниоцентеза. Това е единственото сигурно изследване. Всяко друго, което е чрез вземане на кръв от майката, дори и чрез различна технология на изследване, после дава едни и същи резултати - статистика и възможност да има или да няма. След което, ако има съмнения, се назначава амниоцентеза. След пренатест, ако има съмнения, също се назначават амниоцентези. Мама е хематолог и лекар, завеждащ клинична лаборатория в известна болница, както и лекар в две от най-популялните лаборатории в страната. Има 30-годишен стаж,.може вече да е и повече.
Не налагам мнението си, но нейните думи бяха - пленатестовете са още една измислена възможност, като част от схемата, за взимане на много пари.
Та, това е моето мнение също вече. Никакви пренатестове няма да правя Simple Smile

Вярно е, че само амниоцентезата е диагностичен тест. НИПТ дори неправилно се казва НИПТ, по-правилно е да се нарече НИПС - скрининг, не тест. Има си известен процент фалшиво положителни при НИПС (например при плацентарен мозаицизъм), които само с амниоцентеза могат да се потвърдят. Но пък НИПС показва далеч по-малко фалшиво отрицателни стойности. Та е по-добре от БХС. С БХС и фетална морфология могат да се хванат до към 94% от случаите на Даун, докато с НИПТ се хващат почти всички. Затова изобщо не е излишен тест. Аз където живея, застраховката го покрива дори, защото е по-добър скрининг от БХС. Но да, вярно е, че амниоцентезата е единственото 100%. Но пък за нея трябва да се чака до 16-та седмица и има все пак минимален риск за аборт

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 20:02 от Zimk02

# 291
Salsera, ако знаехте по-рано за тази мутация, това би ли било поправимо? Или мисълта Ви е, че с пренатест щяхте да знаете по-рано и аборта щеше да една идея по-малко болезнен (ако изобщо може да се каже така). Може да не ми отговаряте, ако прецените. Просто се чудя пренатеста какво би променил. Иначе амниоцентеза знам, че се прави след 16 гс.
Пренаталният тест се прави около 10г.с., тоест, родителите имат времето да решат дали да задържат плода.

# 292
Да, обаче пренаталния тест не е основания за аборт. Трябва да се чака до 16 седмица за амниоцентеза.

# 293
Не винаги. А и може аборт по желание

# 294
До 12-та седмица май можеше аборт по желание. Така има резон пренатеста, ако се направи в 10-та седмица. Макар, че аз бих таяла надежди и може би бих изчакала резултат от амниоцентеза.

# 295
Така или иначе при мен мина времето за аборт по желание, така че засега ще се доверя на АГ, пък ако тя прецени, ще правим и пренатест.

# 296
Аз пия Магнерот. Миналата брем. пак го пих, имах си доста контракции от рано, Магнерота не може съвсем да ги спре, но ги намалява. Доволна съм.
Чупя хапчето на 2 и така го пия.

Пренатест бих направила ако нещо на ФМ и БХС не е ок.
Имам и друго мнение, не искам да влизам в подобна дискусия, но пази Боже... в смисъл, че и да направя Пренатест и да не, просто ще знам, бременността ще приключи с раждане.

# 297
Никой АГ те ме прати на пренатален тест, тъй че пари от мен процентно едва ли освен лабораторията получи. Изборът беше мой спрямо прочетено по темата. БХС отказах категорично да правя. За мен е една статистика, която няма никаква точност.
За тромбофилията - за мен не е глупост. Близка приятелка е жива по чудо, заради неглижиране на тромбофилията. Бебето - не. Аз съм на 3 седмици на преглед на хематолог и на клексан всяка сутрин. С Лайден и още други 2 мутации съм. В семейството също имаме фатален случай след тромб. Всяка си знае защо прави дадени изследвания. Крайните заключения са именно крайни. Не ги долюбвам.

# 298

За тромбофилията - за мен не е глупост. Близка приятелка е жива по чудо, заради неглижиране на тромбофилията. Бебето - не. Аз съм на 3 седмици на преглед на хематолог и на клексан всяка сутрин. С Лайден и още други 2 мутации съм. В семейството също имаме фатален случай след тромб. Всяка си знае защо прави дадени изследвания. Крайните заключения са именно крайни. Не ги долюбвам.

Лайден е рядко срещана високорискова мутация, при която е категорично доказано, че има доста по-висок риск от тромбофилия. Проблемът е, че в България стана модерно всяка втора жена да е на терапия заради нискорискови хетерозиготни мутациики (каквито имат 99% от населението в Европа), които изобщо не са проучени и няма никакъв научен консенсус дали изобщо носят някакъв риск или не. За сметка на това профилактичното ползване на НМХ носи съвсем реален и добре документиран риск от кръвоизливи.

# 299
Здравейте,решихме,че е време да правим опити за второ дете. Дъщеричката ни е на 3г и половина и понеже нямам спомен какви витамини и изследвания се правеха преди забременяване,ако може да ми дадете насоки ще съм благодарна. Хубав ден на всички!💐

Общи условия

Активация на акаунт