Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 35 528
  • 766
  •   1
Отговори
# 45
Храни и напитки и аз съм ограничила. Суши не ям със сурова риба, ядох два пъти с пиле. Алкохол си позволявам веднъж в месеца по едно Самърсби разделено за два дни Grin Домашни сирена и млека, луканки и пастърми никакви не пипвам. Не ми се рискува.
За ананаса - ядох преди седмица, не много, викам си айде бе какво ще стане - еми цяла нощ имах стягания. Може и съвпадение да е, ама знам ли...

В сряда се ваксинирах за коклюш - не съм имала до момента странични реакции, само ръката ме понаболява.

# 46
И аз ядох 2 пъти ананас (нямах проблеми), а луканки и т.н хапвам запечени на сандвич или пица.

Внивавайте с чай от малинови листа, предизвиква контракции уж.

Много се чудя дали да се ваксинирам против коклюш..

# 47
Момичета, как сте с килограмите? Забравила съм предната бременност как качвах, знам, че е индивидуално. Тогава преди раждането бях качила 16 кг. В момента съм 23-та седмица и съм качила 6 кг.

# 48
Благодаря на всички за отговорите за храната!

Не пия алкохол и не пуша, по-скоро ми липсват сухите меса като пастърма, луканки, саламчета... от както разбрах, че съм бременна, не съм ги пипнала. Иначе аз съм диабетик и плодовете и зеленчуците са ми в менюто всеки ден. Просто се учудих за тези например - “ананас не се препоръчва, че съдържа бромелаин, който причинява свиване на матката“ или “кисели плодове като боровинки, малини, портокали, грейпфрути и всички цитруси са не подходящи при бременност, тъй като предизвикват киселини“. От време на време хапвам боровинки и нямам такива оплаквания..  

Газираното не е вредно, нито е противопоказно за бременните. Е, газираните напитки със захар не са полезни нито за теглото, нито за зъбите. Но на газираната вода примерно нищо и няма. Аз само газирана вода пия откакто съм бременна, от обикновената ми се гади

Мислех си, че нещо не е наред с мен заради обикновената вода! Та сега купихме газирана вода да пробвам с нея...

Ендото ми каза да пия Неофолик Фолиева киселина за сега.

Не чети в Интернет, че ще се побъркаш. На мен даже АГ в Токуда, дето се опитваше какви ли не заболявания да ми измисли, ми каза, че щом не ми се яде меса, да ям колбаси, за да си набавям желязо. Яж си, като ти се хапва.
Мен единственото, което ме спасява от гадене е газираната вода, пък нека е вредна. Малко започнахме като американците вече, баба ни и майка ни едно време само са се пазели, пък всички сме живи и здрави Wink

# 49
Окуражавам всички чудещи се дали да се имунизират против коклюш, да го направят. В предишната тема бях писала, но и в тази ще пиша, да го има и тук 😁

Цитат
Здравейте, дами, извинете, че прекъсвам предходната дискусия. Искам само да дам информация за тези, които искат да бъдат ваксинирани против коклюш в Пловдив Simple Smile

Ваксинирането за бременни е безплатно и не се купува/носи ваксина - в РЗИ имат на място. Ваксината е Boostrix - тя е комбинирана против тетанус, дифтерия и коклюш. Единствено ми изискваха медицинска бележка, издадена от личен лекар или гинеколог, в която пише в коя гестационна седмица е бременната. Можете да си носите и здравната книжка, но не е задължително - просто вписват ваксината и партидата й там също. Лично аз нямам никакви странични ефекти, единствено лека болка в областта на поставянето на ваксината. Попитах в РЗИ дали други бременни са съобщавали за по-различни странични ефекти, казаха ми, че дотук имат точно 1 случай на бременна, вдигнала температура до 37.1°C, като дори е нямало нужда да я смъква.

Ако някой от вашето семейство (мъж, баби, дядовци и т.н.) иска да се ваксинира против коклюш в РЗИ също, трябва въпросният човек да отиде в аптека, да купи ваксината и да я занесе там, за да му я поставят. Пренасянето става в хладилна чанта, температурата в нея трябва да е между 2°C и 8°C .

Ако имате мобилното приложение еЗдраве, веднага ще ви излезе известие, че ви е поставена ваксина, като в допълнение има и партидата Simple Smile

# 50
Благодаря на всички за отговорите за храната!

Не пия алкохол и не пуша, по-скоро ми липсват сухите меса като пастърма, луканки, саламчета... от както разбрах, че съм бременна, не съм ги пипнала. Иначе аз съм диабетик и плодовете и зеленчуците са ми в менюто всеки ден. Просто се учудих за тези например - “ананас не се препоръчва, че съдържа бромелаин, който причинява свиване на матката“ или “кисели плодове като боровинки, малини, портокали, грейпфрути и всички цитруси са не подходящи при бременност, тъй като предизвикват киселини“. От време на време хапвам боровинки и нямам такива оплаквания..  

Газираното не е вредно, нито е противопоказно за бременните. Е, газираните напитки със захар не са полезни нито за теглото, нито за зъбите. Но на газираната вода примерно нищо и няма. Аз само газирана вода пия откакто съм бременна, от обикновената ми се гади

Мислех си, че нещо не е наред с мен заради обикновената вода! Та сега купихме газирана вода да пробвам с нея...

Ендото ми каза да пия Неофолик Фолиева киселина за сега.

Ако толкова ви липсват сухите меса, яжте ги след термична обработка! Например на пица. Дори в микровълновата може да ги сложите.

А аз що ананаси и цитруси съм изяла тази бременност... Живея на място, където растат портокалите и като им беше още сезонът (допреди месец-два), буквално всеки ден минимум по един-два. Сега пък сериозно ям другите сезонни плодове. Как пък няма да ям боровинки и малини!

А между другото, аз никога не съм обичала газирана вода изобщо, та ми отне малко време да установя, че не ми понася обикновената вода, която преди ми беше любима. Но сега само газирано. По-скъпо излиза, ама какво да се прави. Даже и комбучата взе да ми харесва, преди изобщо не я зачитах, само мъжът ми я пиеше. Алкохолът във всякакви количества вреди (за разлика от ананаса...), та никакъв алкохол.

Изобщо не се чудете дали да се ваксинирате за коклюш. Направете го в третия триместър, така предпазвате бебенцето си. И тези, които ще са около бебето, също да се ваксинират. Аз лично компромиси с това няма да правя. Не е нищо сложно, а ако не се направи, последствията може да са много сериозно.

Това едно време как сме оцелели не е довод. Късмет, много не са оцелели. Едно време майка ми ме е държала като бебе в колата, не е имало колани на задната седалка и тн. Ами не са ни блъснали, имали сме късмет. Други са ги блъснали и не са на на този свят вече. Сега какво, да не слагаме децата в столчета в колата ли, защото ние и без столчета сме оцелели?

# 51
Здравейте
Моля препоръчайте добра слънцезащита понеже ще ходя на море
Разбира се ще спазвам ограниченията на АГ.
Само на сянка, и в по ранните часове на плажа и т.н но все пак
Си искам някоя добра слънцезащита
Здравейте, за лице използвам La Roche Possay Invisible fluid, а за тяло използвам слънцезащитата на Nivea, като след това използвам Carroten (мисля че се води крем) за по силен тен

# 52
Неприятни факти от личния ми опит

Скрит текст:

За жалост не всички оцеляват. Близки загубиха дете, возено от дядо си без столче в колата. Стана катастрофа. Трафикът е различен. Ние също сме излизали със старата кола извън пътя, заради заледени участъци. Всички бяхме добре.
За едно време - имало е висока детска смъртност. Затова и са имали по повече деца, за да има оцелели. Освен, че са били като работна ръка.

Навлизам скоро в трети триместър и почвам да си припомням бременност 1. Тогава и от вода получавах киселини. Тази вечер толкова ми стана гадно в стомаха, че си оставих ястието, макар да бях гладна. Не ми помага дългосрочно нищо. Газирана вода, талцид, сода, днес пих и waya (става при бременност). Малко над 2 часа нямах киселини и след един геврек се завърнаха с пълна сила.

# 53
Тествах IgM и IgG за цитомегаловирус преди месец, като IgM беше гранично - 9.3, а IgG беше 32.3. Повторих изследването преди 10 дни, като сега излязоха резултатите. АГ-то каза, че я притеснява резултата на IgM и пак ще изследвам.
Скрит текст:

Някой, който е имал подобни стойности, или прекарал CMV по време на бременността? В 17-та седмица съм. То явно при мен е по-скоро реактивация.

# 54
Малко притеснена идвам при вас.
При 2ра фет.морф. се установи засилен кръвоток по умбиликалната артерия,на горна граница на нормата. Днес бях на проследяващ, 2 седмици по-късно (21гс) - продължава, горно-гранични стойности. Някоя дама тук може ли да ми обясни това до какви усложнения може да доведе, очаква ли да се коригира от само себе си? Доктора ми обяснява много, за втори път, но аз явно не разбирам съвсем нито каква е причината, нито какъв проблем може да създаде. Разбрах само,че аз с начина си на живот, хранене, движение и витамини, дори вливки, за момента не мога да направя нищо. Да добавя, че съм с ниско желязо и от 2-3 дни приемам добавки.
Благодаря предварително!

# 55
Вече 4-ти ден сме вкъщи и се страхувам за това, което следва... Сега бебето само спи, яде и плаче от време на време, вечер дори спим (ставаме само 2 пъти за по 15 мин да го нахраним и той пак си заспива кротко). Но знам, че този период ще отмине и всички около мен казват, че ще стане много тежко и мен ме е страх дали ще се справя. Мъжът ми е тук разбира се, той е стабилен, прави всичко заедно с мен, отдаден баща е, но аз пак се притеснявам Sad

# 56
В кой триместър се пиеха витамини за бременни и какви витамини пиете? Помня, че пиех с предните бременности, но не помня кога. Сега пия само фолиева, в 6 г.с. съм.
Днес за първи път усетих гаденето от вода сутрин. Май и кафето ще спирам скоро. С предните бременности сутрешното гадене се появи към 7 г.с.

# 57
Вече 4-ти ден сме вкъщи и се страхувам за това, което следва... Сега бебето само спи, яде и плаче от време на време, вечер дори спим (ставаме само 2 пъти за по 15 мин да го нахраним и той пак си заспива кротко). Но знам, че този период ще отмине и всички около мен казват, че ще стане много тежко и мен ме е страх дали ще се справя. Мъжът ми е тук разбира се, той е стабилен, прави всичко заедно с мен, отдаден баща е, но аз пак се притеснявам Sad

Изобщо не е задължително да стане много зле. Не се пренавивайте.
Ние имахме изключително кротко бебе. Всички си спяхме (и все още си спим) през нощта като изключим нощното хранене. Нвмаше някакви диви истерии, рев с часове и подобни. Така че изобщо не слушайте хората, сми се пуснете по течението и се радвайте на детенцето си Simple Smile

# 58
В кой триместър се пиеха витамини за бременни и какви витамини пиете? Помня, че пиех с предните бременности, но не помня кога. Сега пия само фолиева, в 6 г.с. съм.
Днес за първи път усетих гаденето от вода сутрин. Май и кафето ще спирам скоро. С предните бременности сутрешното гадене се появи към 7 г.с.

Фолиевата киселина е най-важна в първия триместър и преди забременяването даже. Другите витамини може да ги пиете по всяко време, по време на цялата бременност даже, но не са задължителни освен ако нямате ясна липса. Аз живея в САЩ и тук масово ги пият през цялата бременност, но дали има нужда не е много ясно. В общи линии, само за фолиевата киселина има ясни доказателства, че предотвратява родилни дефекти. Много бременни пият желязо, защото по време на бременността се увеличава кръвният обем и има нужда от повече желязо.

От чисто любопитство, предните бременности момчета ли са били? Има данни, че на бременните с момичета им се гади повече и по-отрано, но връзката не е 100% естествено. А и всяка бременност си е различна.

Аз вода обикновена не мога да пия. Само на газирана откакто съм бременна сега съм 21 гс и още съм така

# 59
Да, имаме две момчета Grinning  С предните бременности започна да ми се гади към 7-ма, даже 8-ма г.с.
Не съм сигурна колко е вярно това, защото на моя приятелка й се гадеше много и то съвсем от началото, а има второ момче. Бих се радвала на едно момиченце, макар че вътрешното ми чувство ми казва, че и 5 деца да имам, ще са само момчета Grinning
Лека бременност Blush

Общи условия

Активация на акаунт