Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 34 511
  • 766
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте! Аз също наскоро открих, че съм бременна. Направих 4 теста и всички положителни. Другата седмица съм на първи преглед и исках да питам тук какво може да очаквам. Предполагам, че ще разберем коя седмица съм и може би ехограф? Вече взимам Неофолик Фолиева киселина от началото на юни, по препоръка на ендокриноложката ми.

Иначе мисля, че съм между 6 и 8 седмица, но ще видим. За момента някои дни направо заспивам, от жегата и в колата ми става зле, а от гаденото рядко имам почивка. До сега не съм повръщала, но само да сложа хапче на езика си и ми иде да върна всичко, което съм яла. И доста ми се подува корема, особено до вечерта, все едно съм по-напред в месеците.

А има ли храни, които избягвате? Знам за суровото месо, непастьоризирани храни, алкохол, кафе, някои плодове. Информацията онлайн е доста противоречива и ще питам другата седмица, но ако може да споделите, няма да се сърдя. Sweat Smile

И мен ме питаха дали няма да спирам маникюра, постригването и боядисването... Laughing

Аз лично не избягвам храни, в началото взех да проучвам. В един момент, обаче като напреднат седмиците и дойде третият месец, толкова ти се гади от всичко, че ядеш от каквото не ти се гади, дори и да е суши или от "забранените" храни Grin Кафето от любимо нещо, ритуал, направо божество, за мен се превърна в най-отвратителното нещо на света... Disappointed Relieved
Така че, гледай си кефа и това е хаха Единствено избягвай ретиноиди и разни други нещица, за които сме писали горе. Аз понякога си позволявам и няколко глътки винце, бира, коктейл, но и от тях ми се гади.
Суши и сурови меса си ям, нищо няма да ми стане, нито на бебето. Веднъж на 2-3 седмици си позволявам. Говорих с моето АГ за храните и тя каза, че в повечето случаи това е презастраховане и като цяло не я интересува, ако отвреме на време хапвам суши, прошуто, по-рохки яйца и т.н., рискът от салмонела, особено от "ресторантски" храни е от нищожен, до минимален. Сега, ако говорим за домашни яйца, домашни колбаси, диви сушени риби и т.н. - не бих рискувала. Но по принцип с такива не бих рискувала и когато не съм бременна хаха
Общо взето АГ ми каза да не се вманиачавам и да си живея, както до момента (доколкото мога, вземайки предвид симптомите Grin)

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 01:18 от KPP

# 31
Това е безотговорен съвет. Вие си правете каквото искате, но да се каже на бременна жена да си гледа кефа... Алкохолът специално вреди дори в малки количества, дори рядко да се пие.

А суровата риба и суровите меса са проблем заради риска от заразяване с листерия или салмонела. Рискът не е супер голям, но ако се случи бременната да хване нещо такова, последствията са много сериозни. И на мен много ми се яде суши, даже и в баш в Япония бях бременна и исках, но просто не си заслужава рискът. Затова ядох само готвенето суши - змиорки и яйца, беше много хубаво също. Ако се бях заразила с нещо, никога нямаше да си простя. Не си заслужава рискът просто.

Ретиноидите в козметиката се препоръчва да се избягват, но реално няма документирана вреда от тях. Това е просто за всеки случай, защото ретиноидите през устата със сигурност водят до увреждане на плода. Но отново, за мен не си струва рискът, та са на пауза

# 32
В крайна сметка всеки преценява как се чувства най-добре, но за гледането на кефа не съм съгласна, защоно бременността е точно време за гледане на кеф, спокойствие и това да се наслаждаваме на себе си, живота и предстоящото. А вече кой как го разбира, си е личен избор Simple Smile
Салмонела и листерия току така не се хващат Simple Smile От две глътки вино или бира нищо няма да му стане на бебето, нито от една-две цигари. Разбира се, че е хубаво всичко да се спре, но в крайна сметка сме преди всичко хора. Пазя се, но не маниакално, това е моята лична философия ца бременността.

Но да не изменяме фокуса на темата.

# 33
Аз съм от тези, които са ограничили хранене и напитки. Цигари се чудя как изобщо съм пушила преди около 20 години. Преди бременността ми бяха противни, сега още повече. А да видя бременна с цигара... идва ми с шамар да й я сваля от устата, макар да си остава фантазия 😆
Иначе за самото хранене - важно е преди всичко да е балансирано. След това при кърменето също се продължава с избягване на дадени храни и напитки и поне за мен не е толкова проблем известно време да не ги консумирам.
Не съм сменила козметиката си, не съм преглеждала състав. Използвам от хидратиращата серия на lierac и още някакъв хидратиращ на минерална основа на vichy. Гримове почти не нанасям, основно спирала, но и тя е с изчистен състав, защото съм с лещи и ми дразнят другите при почистване на очите.

# 34
Цигари никога не бих пушила бременна, нито алкохол. Много рядко "прегрешавам" с безалкохолна бира или кола (газираното знаем е вредно).
Суши не обичам. И да обичах, бих яла такова с готвени меса вътре или постно.
Знам какво е да си на крачка от болницата, от заразена храна, а при бременна не ми се мисли..
Боядисвам се с безамонячна, на гел лак не ходя сега. Всеки си решава за себе си.

# 35
Газираното не е вредно, нито е противопоказно за бременните. Е, газираните напитки със захар не са полезни нито за теглото, нито за зъбите. Но на газираната вода примерно нищо и няма. Аз само газирана вода пия откакто съм бременна, от обикновената ми се гади

# 36
Газираното (без газ вода) не е здравословно по-скоро, аз също изпих доста газирана вода, помага ми за гаденето.

# 37
Здравейте,момичета!Въпреки че на ФМ казаха че вратлето и нослето са идеални,с леко притеснение на сърцето ви питам тези резултати заслужават ли пренатест,понеже съм доста притеснена…В края на краищата сме готови да поемем този финансов ангажимент като родители за спокойствието на нас и дай боже бъдещото бебче

# 38
Момичета,аз идвам с един въпрос. Малко се озадачих. В 16-та г.с съм и от началото си пия фолиева киселина. Вчера свърши и днес купихме още едно шишенцв от същата. Това ,което ме озадачи е ,че отзад пише ,че не се препоръчва за бременни и при кърмене 🙄😳 На старото шишенце ,абсолютно същата ФК няма написано такова нещо 🤷♀

# 39
KremenaV на коя марка е?

# 40
  • България
Благодаря на всички за отговорите за храната!

Не пия алкохол и не пуша, по-скоро ми липсват сухите меса като пастърма, луканки, саламчета... от както разбрах, че съм бременна, не съм ги пипнала. Иначе аз съм диабетик и плодовете и зеленчуците са ми в менюто всеки ден. Просто се учудих за тези например - “ананас не се препоръчва, че съдържа бромелаин, който причинява свиване на матката“ или “кисели плодове като боровинки, малини, портокали, грейпфрути и всички цитруси са не подходящи при бременност, тъй като предизвикват киселини“. От време на време хапвам боровинки и нямам такива оплаквания..  

Газираното не е вредно, нито е противопоказно за бременните. Е, газираните напитки със захар не са полезни нито за теглото, нито за зъбите. Но на газираната вода примерно нищо и няма. Аз само газирана вода пия откакто съм бременна, от обикновената ми се гади

Мислех си, че нещо не е наред с мен заради обикновената вода! Та сега купихме газирана вода да пробвам с нея...

Ендото ми каза да пия Неофолик Фолиева киселина за сега.

# 41
# 42
Lady_Kalinka, при всяка бременна различни неща докарват киселини. Ако нямате проблем с летните плодове, си ги яжте спокойно. Това, което сте прочели, е общ съвет. Ако не ядете по 1 ананас на ден всеки ден, едва ли ще Ви докара до контракции.

# 43
Кремена, пише "не се препоръчва", това ми звучи като "консултирай се с лекар или фармацевт". Стандартна процедура е добавянето на такива надписи.

# 44
Не бих ползвала тази марка. По-добре си вземи Неофолик.

Общи условия

Активация на акаунт