СУ - минимални балове 2024

• 82 332
  • 428
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Оправих го. Забравих да именувам шиита.

# 76
На мен ми прави впечатление, че са намалили бройките, особено за платено - за някои специалности има по 2-3 бройки само.

# 77
Някой знае ли кога ще се обяви септемрийския прием?

# 78
Очаквам в понеделник, макар че дъщеря ми ходи да пита в Учебен отдел днес, казали са - скоро - сряда, четвъртък следващата седмица, но и те не били сигурни точно кога.

# 79
# 80
  • София
Шок!

# 81
Да, много свободни места. Учудващо за мен са свободните бройки за ФМИ.

# 82
Почти всяка година е така - с много незаети места, нищо чак толкова изненадващо няма, а и сега нямаше трето класиране, след което става разместването и освобождаването на места по принцип.

# 83
  • на изток от рая
Чудничко! Едно свободно място за специалността на сина ми, неплатено, а той вече се записа, платено.
Не ми е за таксата, а за това, че няма право на общежитие, трябва да изчака да обявят "трайно незаети места". Които ще се обявят средата на октомври, а учебната година започва в началото.
Нещо може ли да направи по въпроса с това свободно място за неговата специалност?

# 84
Започвам нова тема с минималните балове на СУ за 2024. Мился, че ще бъде полезна на доста бъдещи студенти.
Ето малко информация от ФМИ - първо класиране:

1      Софтуерно инженерство 24.44
2   Компютърни науки   23.28
3   Информатика   Редовно 20.37
4   Информационни системи   21.08   
5   Приложна математика   20.10   
6   Математика   Редовно 18.45   
7   Анализ на данни  21.38
8       Статистика 18.90

Минимални балове СУ 2024

Това не са ли доста ниски балове за СУ? Имаше някои даже под 15.
Някой може ли да даде информация за семестриалните такси?

# 85
  • В царството на игрите:)
Не мога да си обясня защо има повече места в редовна неплатена форма отколкото в платената форма. Цифрите в червено ме озадачават или аз не разчитам правилно таблицата.

# 86
  • София
Мисля, че отговорът е по-нагоре - хората вече са се записали платено, защото там са ги приели.
А по въпроса какво може да се направи в този случай - питайте - би трябвало да може да изтеглите документите или да се прехвърлите. Сигурно не е прецедент и има процедура.

# 87
Пак казвам, нямаше трето класиране и кандидатите не успяха да се класират на по-горно желание, след като класираните на второ не са се записали, затова местата се освобождават чак сега. Освен това за платено обучение имаше много по-малко места, по повечето специалности по 2-3 места само.

Според информацията от сайта на СУ :

В допълнителния прием на студенти за попълване на незаети места, субсидирани от държавата и за попълване
на незаети места за обучение срещу заплащане, могат да участват:
1. Кандидати, които са участвали в класиранията, но не са приети в рамките на броя на приетите студенти в
съответствие с утвърдения капацитет на висшето училище, професионалните направления и на специалностите от
регулираните професии;
2. Кандидати, които не са участвали досега в кандидатстудентската кампания на Университета, но отговарят на условията за прием.

Виж § 10 от Правилника:
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … itelni_razporedbi

# 88
И аз тук с въпрос за мнение и тълкувание за допълнителния прием...

Мислите ли, че може да кандидаства за допълнителен прием дете, което е участвало в първо класиране, прието е в някаква специалност, не по първо желание, но не предприема действия по-нататък за записване или второ класиране?

Реалное  класирано, но не е прието (записано) Thinking Дали би могло така да се тълкува?
Може някой да е питал за подобен казус в учебен отдел и да е запознат..

# 89
Според § 10 правилника - не може, ясно е написано:
"За участие в допълнителния прием могат да бъдат допуснати само некласирани кандидати. "

А според съобщението на сайта, което също публикувах по-горе, не може да участват:
"Кандидати, които са участвали в класиранията, но не са приети в рамките на броя на приетите студенти"

Класиран и приет е във Вашият случай кандидатът. Но не е записан, както разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт