СУ - минимални балове 2024

• 80 792
  • 425
  •   1
Отговори
# 285
Максималния може да бъде 24, минималния е бил 18,60 момичета. Дъщеря ми също ще пише това.

До колкото знам бало образуването е “3x дзи английски B2 + 3x oценка по чужд език от дипломата”, просто съм объркана защо не е актуализирано, че максималният е вече 36, а не 24.

# 286
# 287
# 288
Гледам са качили файл с приема за 25-26г.
Намирам разлика в местата с тези, които излизат при регистрация в системата. Защо ли е така?

# 289
В профила на сина ми ги коригираха и вече излизат новите бройки

# 290
Гледам са качили файл с приема за 25-26г.
Намирам разлика в местата с тези, които излизат при регистрация в системата. Защо ли е така?

В системата бяха местата от миналата година.
 Сега са актуализирани с новите места.

# 291
В системата бяха местата от миналата година.
 Сега са актуализирани с новите места.

По-малко Frowning в някои специалности за сметка на платеното са намалели държавната поръчка.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 14:54 от Блю

# 292
Университета няма интерес от местата държавна поръчка, да.
 То горе долу тук в СУ е добре. В Медицинските университети е далаверата. Чужденците са 5 пъти повече от българите.
 Аз в друга тема писах, но към днешна дата висшето образование в България не е образование, а е печатница за пари и дипломи.

# 293
Университета няма интерес от местата държавна поръчка, да.....
             Това не е вярно. По скоро държавата няма интерес да дотира образованието. Университетите получават от държавата разликата от таксата на студентите до обявената издръжка за специалността. При защитените специалности държавата превежда цялата необходима издръжка. При платеното студентът сам плаща приетата издръжка и точно за това университетите имат интерес да я надуват. Така си увеличават и дотациите от държвата при ДП. Издръжката и при ДП и при платеното е една и съща за студент. Разликата е само в това, че в първия случай се добавя и дотация от държвата, а във втгория - си плащаш сам.

# 294
Не съм се изразила правилно.
Когато е платено обучение, парите веднага влизат в сметката на университета.
Когато е държавна поръчка, държавата плаща тази дотация на определен срок (подобно както нзок плаща лекарствата на аптеките със закъснение за период назад във времето).

# 295
Ами моята констатация, че държавата не иска да дотира и се покрива се оказва вярна! Yum

# 296
  • софия
Здравейте, няма още класиране в СУ, нали

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 13:11 от tzvetihc

# 297
  • Бургас
Няма

# 298
При записването в СУ може ли таксата да се плати на гишето (с карта) при подаване на документите?
Ще има ли актуална информация за размера на таксите (до утре)?
Открих линк от миналогодишната кандидатстудентска кампания. Там има и посочени сметка и IBAN, но за тази година нищо не открих.

# 299
Там има и други документи и разяснения, които тук още ги няма. Утре се надявам да сложат тази информация.

Общи условия

Активация на акаунт