За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 570
  • 749
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
  За доматите е по-добре да се изварят до гъсто, тогава сол, малко захар, може подправки и стерилизация поне 10-15 мин. Горещите буркани вадим и оставяме обърнати до изстиването им.Така, ако някой тече виждаме и го отделяме в хладилник за бърза употреба.

# 106
А мама ги оставяше да си изстинат във водата, може би затова сме ги и варили по-кратко, после си доувират сами.

# 107
  • Варна
 Може, ама с тия нови капачки има риск да изтече във водата и губим, затова вадя както обясних.

# 108
  • Русе
Това правя за зимата с домати. Технологията на приготвяне е описана в рецептата.

# 109
Може, ама с тия нови капачки има риск да изтече във водата и губим, затова вадя както обясних.
Ако имаш предвид бурканчета с малки и средни капачки, мислех, че само аз не съм си намерила читави капачки и накрая спрях да ползвам - всичките от един пакет превъртаха, до една - така си и стоят. После взех други, по-скъпи и уж от по-твърда ламарина - и те отидоха при стоящите. Дааа, старата технология на мама определено е неподходяща за тях, съответно моите познания също са остарели...прочее, Доли, не ме слушай Simple Smile
Взех да си правя конфитюрите (главно това консервирам и някои зеленчуци в малки количества) в бурканчета със стандартни капачки (само цветни, с бутонче в средата, а бурканчетата са с широко гърло, но малки по обем), те са по-добре на качество, безцветни също са ми превъртали и ги оставих за затваряне на мед, на него не му пречи.

# 110
Имам много меки домати.
Пасирах ги и сега ги варя да се поизпари водата.
Искам да затворя в буркани за зимата.
Слага ли се сол?
Трябва ли да варя пак бурканчетата и колко минути?
10-15 мин варене. Белени, нарязани, сол, евентуално магданоз, чушка в някои и сурови в буркани. От малка така ги правим. Мамини ги оставят да изстинат във водата , защото не им се занимава веднага да ги вадят , но ние ги Вадим веднага и обръщаме.
Днес пак правим. Когато имам по-малки количества изостанали,  изварявам и направо ги правя на доматен сос за пица и паста,  който затварям врял в бурканчетата.

# 111
  • Sofia
Доста гъст стана соса и още врял го разсипах в бурканчетата.Хванаха вакуум,та се чудя дали да ги подваря малко или така да останат🤔

# 112
Доста гъст стана соса и още врял го разсипах в бурканчетата.Хванаха вакуум,та се чудя дали да ги подваря малко или така да останат🤔
Ако са малко и ги събираш в хладилника, дръж ги на тъмно и студено, но ако не, сякаш е по-добре да ги стерилизираш, че доматът е от рисковите консерви - в смисъл, че може да ферментира. Вярно, че твоят сос не е  суров, ама знае ли човек...

# 113
  • Варна
 Да, сложи ги в гореща вода, ако все още са топли, поне за 10 мин. варене.Подсигури се.

# 114
В Кауфланд има прясно мляко 500 мл,пише за директна консумация.Може ли да се свари крем с него?

# 115
  • Варна
 Защо да не може? Мляко като мляко.

# 116
  • Sofia
Сложих повече лимонтузу в сладкото от смокини... Ще ми го прецака ли или просто ще е леко кисело?

# 117
  • под тепетата
Ще е леко кисело. Може да свариш още сироп и да ги разбъркаш с това киселото сладко.
 Може ли да заваря за капачката само заготовка песто босилек. Няма място във фризера на вилата Confused
Или ще ядем сварен босилек ...

Сиена, може да направиш сироп от листа на смокини, ако имаш и да го ползваш. Същото е на вкус, не му слагай лимонтузуто просто.

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 12:33 от bilqna_69

# 118
Аз миналата година имах едно такова по-кисело сладко от смокини - ами, изядох го, нищо му нямаше - по 1 бурканче наведнъж (никое друго не ям така, ама на смокини не прощавам). 
Можеш да го влагаш в малки количества и в сладкиши, няма да се усети дори.

# 119
Може ли да заваря за капачката само заготовка песто босилек. Няма място във фризера на вилата Confused
Или ще ядем сварен босилек ....
Пассирам босилека с малко зехтин и сол само и прибирам във фризера,  а после вадя и разреждам вече с ядки, пармезан , чесън.
Така ми заема възможно най-малко място,  а когато го смеся после е като прясно приготвен Не ми харесва вкусът на заварения дори за две минути в  буркан, става за овкусяване на сосове , но на прясно за салата не

Общи условия

Активация на акаунт