За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 629
  • 749
  •   1
Отговори
# 150
  • Русе
Скрит текст:
Сутринта гледах "Кулинарната обиколка на Акис", там една гъркиня приготви много интересна туршия. Настъга зеле, моркови и много листна целина. Обърка ги със сол и с тази смес напълни червени чушки. После в буркани и ги заля със смес от оцет, меласа и мъст. Само ги затвори. Каза, че не се заваряват и прочие.
Много ми хареса, но тази мъст откъде да я взема или с какво да я заменя? Ако някой е запознат с тази рецепта, ще бъда много благодарна за рецептата.

С шира - гроздов сок, неферментирал.

# 151
Сутринта гледах "Кулинарната обиколка на Акис", там една гъркиня приготви много интересна туршия. Настъга зеле, моркови и много листна целина. Обърка ги със сол и с тази смес напълни червени чушки. После в буркани и ги заля със смес от оцет, меласа и мъст. Само ги затвори. Каза, че не се заваряват и прочие.
Много ми хареса, но тази мъст откъде да я взема или с какво да я заменя? Ако някой е запознат с тази рецепта, ще бъда много благодарна за рецептата.
Балсамовият оцет е леко сладък, тъмен оцет с богат и наситен вкус. Традиционният балсамов оцет се прави само от една съставка - „гроздова мъст“ (на италиански, „mosto“), сладък сок от прясно пресовано грозде, който се вари докато се концентрира, след което ферментира, подкислява се и отлежава от 12 до 25 години в дървени бъчви. Произвежда се основно в Италия и може да се разглежда като специален и луксозен продукт.
https://lifestore.bg/blog/ocet-zashto-e-polezen-kakvi-vidove-ima … -da-go-izpolzvate
Майка ми прави такава туршия понякога, много я обичам. Сместа пълни в месести камби и ги реди една в/у друга. Маринатата й е доста сполучлива, леко сладни (вкусът е близък до тази на царската туршия). Ако държиш мога да я питам подробно за рецептата.

# 152
Съдейки по количество захар е по-скоро 14 унции.Но,защо така е изписано?Помислих,че е начин харектерен за тях и непознат за нашите ширини.
Това нещо е 1 кутия от 14 унции кокосово мляко. По-нодолу има 1 кутия от 8 унции пък от ананаса. Явно ги има различна големи и уточнават каква консерва. Шантаво е изписано но те поначало където ползват такива мерки те им е само това странното Grinning

# 153
  • In transit
Скрит текст:
Балсамовият оцет е леко сладък, тъмен оцет с богат и наситен вкус. Традиционният балсамов оцет се прави само от една съставка - „гроздова мъст“ (на италиански, „mosto“), сладък сок от прясно пресовано грозде, който се вари докато се концентрира, след което ферментира, подкислява се и отлежава от 12 до 25 години в дървени бъчви. Произвежда се основно в Италия и може да се разглежда като специален и луксозен продукт.
https://lifestore.bg/blog/ocet-zashto-e-polezen-kakvi-vidove-ima … -da-go-izpolzvate
Майка ми прави такава туршия понякога, много я обичам. Сместа пълни в месести камби и ги реди една в/у друга. Маринатата й е доста сполучлива, леко сладни (вкусът е близък до тази на царската туршия). Ако държиш мога да я питам подробно за рецептата.
Да, моля те. Щом сладни ще ми хареса много. Искам изпитана рецепта за маринатата. Не ми се експериментира. А колко време може да се съхранява такава туршия? 
Иначе се сетих за балсамовия оцет, а свекъра прави домашно вино, ама според мен преводът в предаването не беше точен и се касае за друга съставка.

# 154
  • софия
Не знам къде в Гърция е бил, но в канала му има всички епизоди. Може там да е по-ясно.

Доп. Майка прави подобна туршия - пълни камби със зеле, морков, целина, но това, което на теб ти е хванало вниманието, е различната марината, за която не мога да помогна.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 14:14 от zvаnchе

# 155
  • Русе
Скрит текст:
Скрит текст:
Да, моля те. Щом сладни ще ми хареса много. Искам изпитана рецепта за маринатата. Не ми се експериментира. А колко време може да се съхранява такава туршия? 
Иначе се сетих за балсамовия оцет, а свекъра прави домашно вино, ама според мен преводът в предаването не беше точен и се касае за друга съставка.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_6.html

# 156
  • In transit
Пейч, благодаря ти, но в твоята има олио, в тази нямаше.

Звънче, благодаря и на теб. Разгледах епизодите, тези в сайта му са стари, от преди 4 години. Върнах си предаването от 24 китчън, видях, че е от 2023 година, а той се намираше в Западна Македония. Туршията я приготви майката на собственика на ресторант Наомидис (в Агиос Пантелеймон).

# 157
  • Русе
Скрит текст:
Пейч, благодаря ти, но в твоята има олио, в тази нямаше.

Звънче, благодаря и на теб. Разгледах епизодите, тези в сайта му са стари, от преди 4 години. Върнах си предаването от 24 китчън, видях, че е от 2023 година, а той се намираше в Западна Македония. Туршията я приготви майката на собственика на ресторант Наомидис (в Агиос Пантелеймон).

Виж този клип

# 158
С молба съм
Как точно се пече крем карамел, за да има хубава коричка?
Мерси

# 159
6 кг камби
1/2 кг червен и зелен пипер
2 средно големи зелки
1 кг моркови
2 връзки магданоз
1 връзка целина
Камбите се почистват и им се прави отвор. Нареждат се в тава и се посипват със 150 гр сол и 1 ч.ч захар.
В друга тава се нарязват останалите продукти, морковите се настъргват. И те се посипват със 150 гр сол и 1 ч.ч захар.
Престояват 1 нощ.
Отцеждат се добре и полученият сок се смесва с точно толкова (не повече) 6' оцет - целта е маринатата да не стане кисела, а да сладни и да съхрани естествения вкус на продуктите; черен пипер, дафинов лист, бахар - на око и вкус. Сварява се на котлон докато кипне.
С изстиналия сироп се заливат бурканите. Майка не ги прави в 3 литрови, а в еднолитрови. Стерилизират се 5-10 мин.
И тази, и царската гледаме съответната зима да сме ги унищожили Grinning, за да не омекват. Остават си хрупкави. Не са се разваляли никога.

# 160
  • Русе
Скрит текст:
С молба съм
Как точно се пече крем карамел, за да има хубава коричка?
Мерси

За да се получи коричка, крем карамелът трябва да се пече в нагрята повече от 190 градуса фурна. Ще се получат шупли, но ще имаш коричка. На висока температура е било изискването в заведенията за обществено хранене за приготвяне на крем карамел. Да се избегне рискът от заразяване със салмонела. Затова там той е с коричка отгоре, дори леко прегоряла.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/8.html

# 161
Ако се сложи под грил само за малко накрая няма ли да се запече коричката пак? Поне аз нещо такова си представям, иначе наистина такива градуси дори аз знам че не са ОК, а аз дори не правя крем карамел Grinning

# 162
  • под тепетата
На мен по-скоро ми звучи като оня крем, на който с горелка и захар  се правеше коричката отгоре. Боже, избяга ми думата за крема Thinking

# 163
  • Русе
Крем брюле

# 164
  • под тепетата
Точно, peych!  Май ще си търся гинкото Sweat Smile

Общи условия

Активация на акаунт