За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 641
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
Искам да избегна замразяването, защото после размразяването ми е трудно и дълго като процес. Марината им правя с алкохол, там също се чудя колко време алкохола може да седи отворен, преди да стане проблемен. 🤭
Зависи от сезона, ако размразяваш на стайна температура, но може да се вади спокойно от вечерта в хладилника, а  сутринта - на стайна, за да се готви вечерта или още от вечерта на стайна и за обяд може да се готви - въпрос на организация. Във фурната на режим "размразяване" е втори подходящ вариант и става по-бързо.  Освен това има едни подложки за бързо размразяване, също може да се ползват.  МВ не ползвам и не възнамерявам, та за нея не мога нищо да кажа. 
Колкото до алкохола, не виждам какво може да му се случи преди да се случи на месото, за няколко часа вън от хладилник (при размразяване) или за 2-3 дни в хладилник.

# 196
Алкохола ми за съжаление е на доста повече дни от няколко. Аз не пия и го ползвам само за готвене. Понякога стига и до месец след отваряне да не съм го използвала всичкия. Купувам с капачки, ако уж помагат за по-дългото съхранение. Но ми се струва че вече ще търся специално малки бутилки за да избегна дългото залежаване на отворени бутилки.

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 12:06 от Lale_Lili

# 197
За каква напитка иде реч че се притесняваш да не се развали? Най-много да изветрее ароматът ако стои наистина дълго, но не говорим за дни и там де. Щом е за мариноване на месо приемам че не е някой сладък коктейл все пак

# 198
Не, не. Червено вино в случая визирам.

# 199
Е, изветрява си виното, ако е отворено. Ако ползваш сравнително често и предимно за мариноване и готвене, дали не е по-добре кутия да вземеш?  Не всичките са гадни. Там не влиза въздух при него и поне си стои едно и също по много време. Не помня дали не съм виждала и по-малки кутии а не само тия по 3 литра, ако има би било още по-добре даже.

# 200
О, така ли? Не знаех. Бих взела кутия, да.
С удоволствие, ако ще ми върши работа за мариноване и няма да я мисля откъм годност.
Благодаря ти, ще потърся в Кауфланд да взема следващият път като ходя. 👌

# 201
Не всеки харесва вино от кутия, но не са и чак гадни всичките, то пък не е речено да се мяташ на най-евтините като знаеш че няма да го изхвърлиш после. По-добър вариант ми се вижда отколкото да изхвърляш всеки път това което не си употребила. За по-малки, май 2 литра съм виждала, пак не е 3. То вътре е един запечатан мех с канелка, която пуска да излезе вино навън, но навътре не влиза въздух а просто мехът се свива. Пак изкарват по повече. Е, не с години, разбира се.
Аз така си вземам бяло, лятото се случва да си налея символично количество, заради каквото не бих отворила бутилка само за мен. Една кутия мога да я търкалям и по цяло лято, то толкова ми е пиенето на мен та ми върши работа Grinning

# 202
Аз в момента 2 пъти в седмицата си правя такава марината. Още не ми е писнала и мисля че една такава кутия би свършила добра работа за подобно "натоварване" като интензитет. Вчера последно правих с каквото беше останало от виното, но вече си беше изветряло и не стана много добре. Новото вино което ще купя ще е 100% в кутия. Благодаря че се включи със съвет, много ми беше полезно.

# 203
  • Русе
Скрит текст:
Аз в момента 2 пъти в седмицата си правя такава марината. Още не ми е писнала и мисля че една такава кутия би свършила добра работа за подобно "натоварване" като интензитет. Вчера последно правих с каквото беше останало от виното, но вече си беше изветряло и не стана много добре. Новото вино което ще купя ще е 100% в кутия. Благодаря че се включи със съвет, много ми беше полезно.

Вземи малка бутилка 375 мл. Щом правиш 2 пъти седмично марината, бързо ще свърши.

# 204
И аз съм на мнението на Пейч - това в кутиите колко е вино, не знам, т.е. знам, ама не е точно тема сега. А пък 2 л при условие, че не се пие, е направо много само за целите на мариноването. То затова и не се разваля, кой знае с какво е бъкано. Вземи си качествено вино за марината,  но малко количество, некачествено само ще опропасти и другите продукти.

# 205
Съгласна съм с мнението на останалите. По-добре купи малко, но да е качествено.

# 206
А, специално за неразвалянето - стабилизира се. То и това в бутилките е стабилизирано, не мислете че в него няма добавени химикали за целта, просто при тях има и достъп на въздух и съответно много бързо губи вкусови качества и аромат.
Иначе ясно че стъклена бутилка вместо пластмасова торба е по-добре. Това по принцип. Но ако все ще изхвърля част от него... основно затова предложих такъв вариант евентуално, а иначе всички знаем че стъклото си е стъкло.

# 207
Е, стандартна бутилка от 750 мл при ползване за марината 2 пъти седмично, както се каза, че е ползването, за 2-3 седмици ще замине, няма да стои с месеци, а в хладилника издържа повече от месец - дори и домашно вино, което не е стабилизирано. В бутилките действително пак е стабилизирано, но вино (говоря за качествените вина), а в кутиите е само стабилизирано Simple Smile

# 208
Ти ако си правиш 2 пъти седмично такава марината, бутилка от 750 мл няма  как да ти изветрее за 2 седмици, ако е плътно затворено. Затваряй хубаво с коркова тапа , или по-добре си купи вакумираща тапа за бутилки, така няма да имаш проблеми, а тя ще ти служи с години. Ама да купуваш галон от 2-3  л Simple Smile  не си струва.

# 209
Здравейте имам 2кг умиращи пиперки, какво да правя с тях? Да не са пълнени с нищо, освен да ги наредя просто във фурната?

Общи условия

Активация на акаунт