За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 646
  • 749
  •   1
Отговори
# 210
# 211
Ако са само увехнали, а не с изгнили или по друг начин увредени части, може да ги почистиш, нарежеш на широки ленти и изсушиш във фурната или сушилник за плодове и зеленчуци (ако си в къща с двор, може и навън, но трябва да са на сянка върху сито, както правеха бабите ни) - ще си имаш сушен пипер за готвене. Все пак ги прецени на вид дали стават за тази задача.

# 212
Може и просто да ги почистиш, нарежеш на кубчета и да ги замразиш. Ползваш си ги после за готвене.

# 213
  • Варна
 Може и печени да замразиш, и пасирани, и сурови. А може и на туршия - рецепти бол.

# 214
Не ми се смейте, поне не много... Мога ли в рецептите за зимнина да заменя Аспирина с Аспирин протект. Запасила съм се с протект-а от Ковид времето, още е в срок. Уточнявам, че правя за бърза консумация, не за зимата.

# 215
Едва ли да има проблем, само съобрази количеството, че разликата е ако не се лъжа 5 пъти между нормален аспирин и Протект. И естествено доста по-скъпо ти излиза така, но ако е просто да не го хвърлиш...

# 216
Навремето четох някъде, че Аспирин протект не става за консервиране, не помня къде. И не беше само заради дозата на киселината.

# 217
Хм, таблетките стомашноустойчиви ли са? Не съм вземала такъв и не помня дали са такива. Ако е така може и наистина да не стават. Те и тези с малките дози аспирин са толкова видове вече че и те не са еднакви.

# 218
Хм, таблетките стомашноустойчиви ли са? Не съм вземала такъв и не помня дали са такива. Ако е така може и наистина да не стават. Те и тези с малките дози аспирин са толкова видове вече че и те не са еднакви.
Не съм се интересувала, че аз никакъв аспирин не мога да пия, ако не искам да направя дупка в стомаха като на Голди Хоун от "Смъртта й прилича" (ако някой помни този стар филм) Simple Smile 
Ние си правим туршиите без аспирин. Евентуално от аптеката може да се вземе салицил на прах, ама бабите знаеха как се дозира в туршия - аз не. То и точно тази съставка в аспирина го прави използваем за туршиии.

# 219
Е то като ще е така, тя ще си вземе обикновен Ацетизал там за 2-3 лева че с него знае какво да прави. Вярно че тези с ниските дози ги правят предимно обвити таблетките, точно за да не дразнят стомаха. Виждала съм и "голи" таблетки от малките но точно този не е такъв като гледам.

# 220
Салицил на прах ползвам, когато се наложи. В аспирините има пълнежи и на мен това не ми се нрави.
Но, ако туршията е за бърза консумация, както споменава дамата, не виждам смисъл изобщо да се слага какъвто и да е допълнителен консервант.
Правила съм така и в хладилник издържа десетина дни до две седмици. Ако е за повече време може би ще трябва да се сложи, но Протект и аз съм чувала, че не е подходящ за такива цели.

# 221
Момичета и момчета Simple Smile , дайте някаква рецепта за оцет от смокини. Никога не съм правила оцет , но имам доста смокини и реших да пробвам. Като , че ли искам да е без захар, гледах някакви рецепти , но са със захар или мед, а аз искам да е натурален. Нямам идея как се прави оцет, и дали ще стане без захар.

# 222
Че по-натурално от смокини и мед какво да бъде? Естествените захари в смокините може да не се окажат достатъчни за ферментацията.

# 223
  • In transit
Момичета и момчета Simple Smile , дайте някаква рецепта за оцет от смокини. Никога не съм правила оцет , но имам доста смокини и реших да пробвам. Като , че ли искам да е без захар, гледах някакви рецепти , но са със захар или мед, а аз искам да е натурален. Нямам идея как се прави оцет, и дали ще стане без захар.
Погледни в темата за зеленчуковата градина. Преди 1-2 страници бяха пуснали рецепта за такъв.

# 224
  • При децата ми
Искам да приготвя миди. Децата ми ги обожават, но никога не съм правила. Дайте изпитани рецепти за вкусни миди и има ли някакви тънкости при приготвянето им?

Общи условия

Активация на акаунт