За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 650
  • 749
  •   1
Отговори
# 225
  • под тепетата
С рязко движение махам водораслото от мидата. Измивам ги в студена вода. Ако има счупена я махам. Слагам ги в дълбока тенджера с капак с чаша бяло вино. Като заврат добавям малко сол, девисил, две скилидки чесън. Врат на тих огън три- четири минути. Разбърквам ги два- три пъти. Изключвам, добавям сок на половин лимон и малко зехтин. Раздрусвам захлупената тенджера и готово! Това е за кило пресни миди. Бульонът, който остава, замразявам за рибена чорба. Слагам и малко черен пипер като врат, за аромат.
Забравих - чесънът наситно или пасиран.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 14:46 от bilqna_69

# 226
  • In transit
Искам да приготвя миди. Децата ми ги обожават, но никога не съм правила. Дайте изпитани рецепти за вкусни миди и има ли някакви тънкости при приготвянето им?
Биляна е написала много добре как се приготвят. Само ще добавя, че накрая, като ги сервираш, може да им сложиш малко разтопено краве масло с малко сол и пипер. Чудни стават. А соса от мидите го прецеждам и го изтопяваме или гребем с черупките, вместо с лъжица. Много е вкусен.

И две много вкусни идеи с миди от мен:
Миди със сметана и бира по френски
Супа от миди по сицилиански

# 227
  • под тепетата
Mikkey, завиждам, че имаш миди на една ръка разстояние!
Това лято сигурно сме изяли над 10 кила Yum

# 228
Как точно се чистят тези миди. Майка ми си купи готови и каза, че били панирани с акото и се е прогнусила, даде ги всичките на котката. Купили ги от Поморие

# 229
Никак, това зеленото си остава вътре, надяваме се да няма пясък да не хрупа. Аз го пощя и махам и онова дето е като две крачета по средата и ям 1/3 от мидата.
За чистенето има в предвид рязко се издърпва едно, като водорасло стърчи по средата и дърпаш към края.

# 230
  • под тепетата
Да, точно - хващаш и дърпаш рязко водораслото.

# 231
Може ли рецепта за панировка с бира, без яйце

# 232
  • При децата ми

Тъкмо се чудех как да попитам за това водорасло...?

# 233
  • In transit

Тъкмо се чудех как да попитам за това водорасло...?
Заповядай, нагледно показано как се чистят: https://youtu.be/X3zcwWV09WI?t=14

Може ли рецепта за панировка с бира, без яйце
Панировка с бира
70 г брашно
100 мл бира
1/2 с.л. зехтин
5 г сол
магданоз (по избор)

Всичко се смесва и разбива с метална бъркалка. Потапят се сварените миди и се пържат в нагорещена мазнина.

# 234
  • под тепетата
Признавам, че не ги жуля с тел. В магазинчето ми казаха да не ги мия прекалено много, че морският вкус изчезва.

# 235
  • In transit
Признавам, че не ги жуля с тел. В магазинчето ми казаха да не ги мия прекалено много, че морският вкус изчезва.
Аз ги мия, не чак с тел, ама с ножче остъргвам полепналите черупки по мидите, не им изчезва морския вкус Grinning, но пък не хрупам пясък после.

# 236
  • под тепетата
Не че се оправдавам,но мидите , които купувам от Дълбока са доста чисти.

# 237
Топли или студени мъфини се поръсват с пудра захар?

# 238
Мари, според мен студени. Ако са топли-захарта ще се овлажни и стопи.
Нека и други кажат, аз никога не ги ръся с пудра захар, но така си мисля.

# 239
  • под тепетата
И аз така мисля - студени и в последния момент, но аз не обичам много да ръся с пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт