За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 663
  • 749
  •   1
Отговори
# 240
Моят метод за мъфините - първо ги ръся топли, после студени Simple Smile
От първото наръсване и разтопената захар се получава една фина хрупкава коричка понякога.

# 241
Здравейте!
Искам да направя еклери за погача на бебе, но тъй като имам доста неща за деня, исках да попитам дали може да ги изпека предишния ден и на следващия само да ги напълня с крем? И как да ги съхраня след изпичане, за да не омекнат?
Благодаря!

# 242
  • In transit
Здравейте!
Искам да направя еклери за погача на бебе, но тъй като имам доста неща за деня, исках да попитам дали може да ги изпека предишния ден и на следващия само да ги напълня с крем? И как да ги съхраня след изпичане, за да не омекнат?
Благодаря!
Може, никакъв проблем. Като изстинат, ги приберете в пластмасова кутия с капак. На следващия ден ги напълнете. Може да си приготвите и крема предварително, само да ги напълните в последния момент, но може да ги напълните веднага след изпичане и охлаждане, а после в пак в кутия и в хладилнк. Еклерите са подходящи и за замразяване с крема. Само ги вадите в хладилника, да се темперират постепенно, преди консумация.

# 243
Здравейте!
Благодаря!
На тези жеги точно еклери с млечен крем не бих правила - много бързо се разваля, особено пък щом е за деца.

# 244
  • In transit
Що бе Кубратова, може да ги държи в хладилника, а може да се напълнят с крем без яйца, примерно? Не е задължително да са със сладкарски крем, аз почти никога не ги пълня с такъв, а с кремю и стават супер.

# 245
Що бе Кубратова, може да ги държи в хладилника, а може да се напълнят с крем без яйца, примерно? Не е задължително да са със сладкарски крем, аз почти никога не ги пълня с такъв, а с кремю и стават супер.
Само за сладкарския писах, че е традиционен. На моята сватба зълва ми направи еклерчета с такъв крем - абсолютно пресни яйца и мляко, престой 1 ден в хладилника - на следващия бяха развалени и не от яйцата, а от млякото. Оттогава лятото избягвам да ги правя с такъв крем, а у дома се възприемат най-много с него.  
Иначе и аз ги държа в хладилника с крем, но открити или в картонена кутия, да не се овлажнява и спада тестената част.
Не уточних кога беше сватбата, ама старост...забравям Simple Smile
Края на м. юли, температура - 40 градуса, като сега.

# 246
  • In transit
Кубратова, много е възможно зълва ти да не е приготвила крема както трябва, да се е пресякъл и така. Не трябва по един път да се съди. Ти поне знаеш, че сладкарския крем е варен, следователно, ако е приготвен както трябва не би трябвало да се развали, още повече ако са стояли еклерите в хладилник. Няма да те питам преди колко години е била сватбата. Grinning
На мен ми се е случвало да се пресече след като изстине, когато в млякото сложа шушулка ванилия. След това разбрах, че когато се слага шушулка ванилия трябвало да се ползва УХТ мляко, защото се получавала някаква реакция с прясното и след изстиване крема става рядък.

# 247
Благодаря момичета!
Крема ми е с маскрапоне и сметана, няма яйца и мляко Simple Smile
Ще ги метна в една пластмасова кутия на tupperware, след като изстинат. И само ще ги напълня сутринта

# 248
Благодаря момичета!
Крема ми е с маскрапоне и сметана, няма яйца и мляко Simple Smile
Ще ги метна в една пластмасова кутия на tupperware, след като изстинат. И само ще ги напълня сутринта
Недей в пластмасова - точно ще се задушат в нея, добре е да са затворени, но в хартиена опаковка или метална кутия, но пак с хартия отгоре, не с капака - хем не стават твърде сухи и трошливи, хем не спадат.   
Мики, зълвата беше семейният специалист по еклерчета и със сигурност кремът не беше пресечен - заедно ги пълнихме и дояждахме (гледаме все с остатък да приготвяме), на следващия ден си имаше една кисела жилка, но консистенцията беше запазена. Естествено, не ги ядохме Simple Smile
Не питай преди колко години е било, че и аз няма да мога да ги изброя, ама не са малко...
И друг път съм забелязвала, че на този крем не му носят жегите, но тя дамата ще прави с други съставки, така че дертовете ми отпаднаха Simple Smile

# 249
Здравейте, моля за идея за десерт/печиво с праскови и/или нектарини 🍑

# 250
Преди много години си харесах един сладкиш тук във форума, по рецепта е с банани но става с всякакъв мек плод - правила съм с праскови, сливи, мисля с праскови от компот също - все става. Това че е бърз и лесен е бонус, разбира се Grinning И заради гриса е по-интересна текстура от типичните сладкиши.
https://www.bg-mamma.com/?topic=212306
Около 30тина см кръгла тава му е добре като размер или малко по-малка.

# 251
  • In transit
Южнотиролски сладкиш с праскови/сливи

Лесен сладкиш с праскови

# 252
  • софия
Миналата седмица правих по тази рецепта. Вкъщи се избиха да ядат и искат пак да правя. Следващия път бих намалила захарта на около 180 г.

# 253
Кубратова Каква хартиена опаковка?
Да ги сложа в хартиен плик за пазаруване и да го щтракна с телбод отгоре?
Метални кутии нямам..

# 254
Кубратова Каква хартиена опаковка?
Да ги сложа в хартиен плик за пазаруване и да го щтракна с телбод отгоре?
Метални кутии нямам..
Аз ползвам едни картонени кутии с целофанено прозорче отгоре, но съм завивала и с хартия за печене - точно с телбод я затварям отгоре и даже със щипка за пране - каквото е имало под ръка на мястото на действието Simple Smile   
Найлон и пластмаса запарват и влагата, която излиза от еклерите, създава конденз при плътно затваряне, да не вземат да кльопнат.

Общи условия

Активация на акаунт