За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 266
  • 749
  •   1
Отговори
# 720
  • Sofia
Каква е разликата в направата на качамак от царевичен грис или царевично брашно?
Искам да направя качамак и се чудя кое е по-удачно.
Качамак се прави с царевичен грис, не с брашно.
Мдда, с брашно не е  Качамак,  а Каша.

# 721
Аз понеже още не ям качамак (учили са ме, но не се донаучих Simple Smile ), използвам и брашното, и гриса за паниране, но ако правех качамак, разбира се, че бих го направила с грис.

# 722
Е, тахана се оказа сусамов. Бисквитките не са зелени...но това не е моят вкус категорично.... Остана ми 1/3 от бурканчето... Ужас 🙄 дори и бебето вече не го яде... Макар, че тези дни всичко плюе 😆

# 723
И аз не се спогодих с тахана (лешников), така и мотах едно бурканче в хладилника, докато го изхвърлих. По примера на Мики обаче ще си приготвя домашни разни, може да са съвсем различни на вкус.

# 724
  • In transit
Кубратова, на фирма беше лешниковия? За лешников и бадемов само готови съм ползвала и ми харесват(не всички марки), но не ги ям директно. Ползвам ги за сладолед, течен шоколад, пралин.

# 725
Кубратова, на фирма беше лешниковия? За лешников и бадемов само готови съм ползвала и ми харесват(не всички марки), но не ги ям директно. Ползвам ги за сладолед, течен шоколад, пралин.
Не помня вече, беше миналата година, но го взех от съседното ми магазинче, мога да проверя по-късно.

# 726
Каква е разликата в направата на качамак от царевичен грис или царевично брашно?
Качамак се прави с царевичен грис, не с брашно.
Мдда, с брашно не е  Качамак,  а Каша.
Ама не се прави на каша. Става на твърдо парено тесто , което се гарнира със сирене, или пръжки,  в чиято мазнина е запържен червен  пипер.  Или на топки го правеше баба и всеки си слагаше в чинията топка и гарнира. С такъв израснах, с грис направих на 30г . И честно казано не го харесвам само царевичен грис,  а смесвам грис и царевично брашно сега. Понеже с Илияна пътуваме в момента заедно, Оказва се че и нейната баба го е правила с царевично брашно, но то по наше  младо време царевичен грис  нямаше.

# 727
Баба препичаше царевично брашно и после правеше най-вкусния качамак, който съм яла. Heart

# 728
  • Sofia
Истинският се прави от царевично брашно,но изисква сръчност и много бъркане.Правила съм преди години когато още нямаше грис.Ако започне да става на бучки ползвах миксер.
Аз не го харесвам,все ми горчеше нещо и правя само с царевичен грис.Става бързо и ми е по-вкусен.

# 729
  • Русе
По принцип качамака се прави с царевично брашно. В миналите години е било  като основно ястие в придунавските райони на Северна България. Тогава това брашно е било едро смляно, грубо. Препоръчва се да се консумира веднага топло. Така пише в една моя книга от 1939 г.
Сега вече се използва и фин царевичен грис.
https://ipeychev9.blogspot.com/2021/02/blog-post_14.html

# 730
Истинският се прави от царевично брашно,но изисква сръчност и много бъркане.Правила съм преди години когато още нямаше грис.Ако започне да става на бучки ползвах миксер.
Аз не го харесвам,все ми горчеше нещо и правя само с царевичен грис.Става бързо и ми е по-вкусен.
Едновремешното царевично брашно, от което съм виждала мама да прави, сякаш беше по-едро, не така фино като сегашното. По-скоро приличаше на сегашния грис на вид. Поне такива са спомените ми.

# 731
  • In transit
Тъй де, нали грис е по-грубо смляно брашно.

# 732
Тъй де, нали грис е по-грубо смляно брашно.
Да, просто уточнявам, защото сега са различни и някои млади може да не са виждали старото брашно, което изглеждаше като сегашния грис, поне по моите смътни спомени без дегустация Simple Smile

# 733
Баба препичаше царевично брашно и после правеше най-вкусния качамак, който съм яла. Heart
Звучи добре, но....вече се сготви и изяде. Следващият път ще пробвам.
Правих го с царевичен грис, беше ми вкусно.

# 734
  • Sofia
Не беше като грис,пак си беше фино като сегашното.

Общи условия

Активация на акаунт