За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 559
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
  • In transit
Валери, смени маята тогава. Не трябва да има разлика в качеството. Но е възможно разлика да има, ако температурата в помещението по време на втасването е различна. Ако ти втасва в машината не трябва да има разлика.
Да, може да пробваш с ЛМ, има няколко добри марки изсушена, която продават, преди да решиш да си правиш сама. За да видиш дали ще се подобри вкуса и вида на тестото.
Под силно брашно разбирам такова с повече протеин, като например Манитоба или някои от видовете за пица. Търси на пакета или на сайта на производителите да пише каква му е силата, от W300 до W400 са все силни брашна, като не е задължително да са Манитоба. % протеин на опаковката също може да ти е ориентир, да е над 12%, но силата е по-добър оринтир.
Както казах и преди, само с ПЗ няма да получиш нещо по-добро от тухличка, защото няма много глутен за сметка на многото фибри. Опитай както ти казах да пробваш с брашно тип 2. Правила съм хляб с такова на Капуто и е много добро. Или пробвай с ПЗ на друг производител.
Водата не я увеличавай повече от 60% хидратация към момента, т.е на 1000г брашно - 600г вода.

# 646
  • Русе
Скрит текст:
Не знам има ли специализирана тема, но домашните поръчаха да питам в бг мама как се прави вино и къде, къде - при вас Simple Smile
По-точно въпросът е кога се слага серниста киселина. Досега са го правили свекърите без, ама този път братът на ММ искал да слага, пък не знае кога и как - виното вече е направено днес, но въпросната киселина дали се слага още в началото или в някаква последваща фаза?

Не мога да ти снимам цялата книга. Много обстойно са написани главите.

Линк за сернистата киселина, написано е как да се слага и на какво.
https://agroapteka.bulagro.bg/sernista-kiselina-za-bistrene-i-stabilizirane-895

Специализиран сайт
https://www.rakiyata.com/forum/viewforum.php?f=10

Валери, прегледай тук. Често използвам  lievito madre за пълнозърнест хляб, но изисква повече време за втасване.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 22:08 от peych

# 647
Много благодаря, Пейч! Веднага ще предам. Аз пия вино веднъж годишно, но и преди, когато пиех веднъж дневно Simple Smile, пак не му разбирам на направата, само на пиенето.

# 648
сернистата киселина се слага веднага след източването, 2 мл на 1л течност. 
Тъй като е смятана за вредна (преди години имаше случай с майка и син, които невнимателно са слагали сернистата киселина, тя може да задуши), препоръчва се  ползването на калиев метабисулфит.
Инфото от милото, който също смени сернистата киселина преди години. И прави чудесно вино (вече само по технология на бяло, друго не пием)

# 649
Благодаря и на теб, Пепчо!
У дома мама и татко правеха вино, а пелинът на свекърва ми и на татко бяха дори известни, нещо като марка Simple Smile, пък аз да се окажа такава калпазанка след тях...

# 650
Татко не правеше хубаво вино, докато не започнаха мъж ми и брат ми. Майстори са и двамата сега. Липсва ми пелинът им; последните 3-4 години не са правили, но не е по вкуса на децата и се съобразяват с това. Аз също не знам почти нищо за виното, освен брането. Но знам къде стои книгата на Мише за виното (като тази от снимката на Пейч) и че на последна страница е рецептата му за Пелин от Змейово.

# 651
Mikkey,
Утре ще правя с друга мая. Ползвала съм досега 3 вида ПЗ брашна (без да ги смесвам) с протеиново число 11 или 12 %, като гледам и др показатели, като фибри, сол, мазнини, наситени мазнини, захари. Разликата е нищожна, но все пак харесвам тези с повече фибри и сол 0 гр.
Манитоба не ме удоволетворява, макар да я хвалят и знам, че става добре с нея  (от Америка и Северна Канада), има и в Европа този вид, но предпочитам от 0 км да е.
Водата е в посочените от теб проценти, дори малко повече. Вероятно има значение каква е захарта. Аз ползвам кафява захар - 20 гр на 560 гр брашно, намалявала съм я наполовина, на 10 гр, никаква разлика няма.
В смес с брашно W 480, наистина стана хубав хляб.
Мерси за съветите!

# 652
  • Ст.Загора
Здравейте, от Турция купих 12 бурканчета лютеница , обаче хич не ми харесва. Киселее и като сурова ми се струва . Има ли начин да я преработя ?

# 653
Интересно от какво киселее. Ако не може да се яде така, бих я преварила отново с добавка на захар и пак стерилизирала в бурканчета. Не съм пробвала, но не се сещам за причина, поради която да не може да се направи. Ако някой знае, да каже сега  Simple Smile

# 654
Може, приятели купуват и преваряват, като подправят на вкус. От доматите киселее, много слагат, ние сме свикнали на по-чушков вкус.

# 655
Здравейте,
С малко останала ми пъстърва печена на скара мога ли да направя салата тип Ропотамо?

# 656
Защо да не може? Всякаква рибна салата може да направиш - каквато обичате.

# 657
Мерси!
Предложете и други рибни салати?
Не съм правила никога,все си ядем рибата печена или пържени,но в случая не искам да изхвърлям останалата.

# 658
Аз правя през студените сезони с майонеза - риба, майонеза, маслини, малко сварени картофи, наситнен лук, лимонов сок; без картофи - риба, царевица, миди, рулца от раци, лимон (нарязан на ситно и сок), копър.
П.П. Изброяването във втората комбинация не е изчерпателно, търпи вариации, но съм забравила основна съставка - зехтина Simple Smile

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 13:02 от Кубратова

# 659
  • Sofia
Мерси!
Предложете и други рибни салати?
Не съм правила никога,все си ядем рибата печена или пържени,но в случая не искам да изхвърлям останалата.
Бих я направила само с червен лук (на парченца или настърган като част от дресинга), копър, лим. сок и зехтин/олио.  А и миди по този начин са страхотни. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт