Пак зачеквам темата за тутюнопушенето от съседите ни!

• 4 589
  • 162
  •   1
Отговори
# 105
  • Melmak
Това, че днес няма такъв закон значи ли, че никога няма да бъде прокаран такъв?

Едно време нямаше закон и за пушене по заведенията, но от доста години има.

В цивилизования свят ограниченията срещу пушенето стават все по-големи.

# 106
Който е толкова крив и не може да търпи съседи да се мести в къща на село. Ще си упражнявате правата на чист въздух, липса на шум и прочие. Тъкмо градовете няма да са толкова пренаселени.

В предишния ми апартамент, съседката на горния етаж обичаше да ходи с токчета - трябваше да ходя да й тегля майни ли? Тези до нас обичаха лучени манджи и влизаха миризми, разбрахме с точност кога жената зачена и после слушахме как мъжът й я наричаше урунгел и как ядяла за 30 човека - трябваше да ги изгоним ли?

Аман от превземки и претенции.

# 107
Ти кое точно не разбра?
Не можеш да пафкаш когато, каквото и където си поискаш. Даже и у вас, ако въпросното "у вас" се намира до "у нас".
Не разбрах, според кого не мога да пафкам у нас и какво ще ми направят, ако си пафкам?
Между другото, чалгията спрЕ и аз в момента блажено пафкам на терасата😆

# 108
Чела съм, че някъде в Азиа, не помня точно мястото, живеят в едни високи кули с малки прозорчета. Целият род живее в кулата, ако някой съсед се приближи - стрелят през амбразурите. Смятам, че там са си решили всички междусъседски проблеми.

# 109
Има тук няколко персони, на които очевидно думите им отскачат от челата.
Когато съседът ти пушач ти пречи и то много отиваш и говориш с него. Обясняваш му защо и как ти пречи. Предлагаш му и обсъждате начин да спре да ти пречи. Примерно да пуши в определени часове, когато ти ще затваряш, да пуши на друг прозорец/балкон. Изобщо опитвате се да се разберете. Като не става и животът ти е непоносим:
Местиш детето в друга стая.
Местиш се в друго жилище.
Завеждаш дело и съдът постановява да не пуши на прозореца.
Заживяваш щастливо, здравословно и доволно със съсед/-и, който/-ито ще те мразят винаги.
Кое не се разбира? Това не е заведение, не е летище, не е кино-зала. Той не пуши 24/7.

# 110
  • София
Това, че на някои обществени места има забрана за пушене не значи, че вкъщи има! И аз пътувам много из Европа и навън навсякъде се пуши, по клубовете също се пуши. По улиците се пуши масово трева. Еми да им размахва е пръст освен?
Никой не може да казва на друг човек какво да прави в собствения си дом, щом спазва правилата за обществен ред!

# 111
Проблемът е точно липсата на някакви основни законови рамки и в допълнение -  липсата на ограничения от фирмите, които управляват общата съсобственост (такива в България още не са масови). Като подпишеш договор при закупуване на имот или за наем, знаеш, че ако не спазваш правилата, има последствия.

Пушенето е фрапантен пример, при който порок за индивида и обществото се представя за нещо нормално и “ненакърнимо” право, по същия начин по който е невъзможно да изпиеш кафе или посетиш открито заведение без да те опушат. И дори непушачите са гаслайтвани достатъчно да поддържат идеята, че един може да се наслаждава на правото на кафе и цигара, а който иска само кафе - не може, трябва пасивно да пафка с пушачите. Из Европа между впрочем малко народ пуши и на мен с години не ми се е случвало да ме опушват рутинно, както се случва при първото посещение на кафене в България.

Както казах при нас и пране не можеш си окачиш на балкона, а това няма почти никакви други, освен естетични неудобства за съседите. Така е, като живееш в колективна собственост и общество, все пак.

# 112
  • Melmak
Това, че някой извън Европа пуши в баровете прави ли го по-малко вредно и приятно за околните? Понеже в баровете в Европа не се пуши, но понеже сме в Булгаристан тук се нарушава тази законова уредба и се пуши. Иначе и тук е забранено.

В много държави има точно такива забрани както описва и ierldan, не може гащите да ти висят на балкона. И пак си у вас, но спазваш правила. Като да не се пуска казанчето по нощите, да не се създава шум, да не се пуска скара на балкона. Просто някъде по света това е уредено със закони и правила. А тук човек не може да направи нищо, защото пушачът и любителят на скара ще ти каже, че в тях може да си прави каквото иска. А в държавите, от които даваме пример, няма как да отговори такова нещо, защото има правила и се спазват.

# 113
Едно време в блока висеше някакъв правилник и там пишеше, че не може да се простира на предните балкони. Отдавна не виси тоя правилник, но не съм виждала в квартала някъде да виси пране на кухненски балкон. Задните балкони гледат към зелени площи и градинки и там простираме.

# 114
Имате право да посещавате само заведения, които са изцяло за непушачи. Не е ли малко странно да сядате в зоната за пушачи, и после да се оплаквате, че ви опушват?

# 115
Темата премина в за и против пушенето, а въпросът беше дали авторката може да забрани на комшията да пуши в собствения му дом. Не може!

# 116
Аз вече следя с голям интерес. В моята чужбина ще разрешават тревата, или я разрешиха вече, не следя защото не ме интересува. А вие ми казвате, че мога да забраня на съседа да пуши тютюн от неговата страна на оградата, ако реша. Или, че ако седна на кафе в зона за пушачи, имам право да ги изгоня, ако димът им ми пречи. Става все по-интересно в темата. Още веднъж адмирации за авторката.

# 117
  • SF
Някои хора доста си измислят и изопачават написаното.
ОНЯ тъпак има право да си пуши вкъщи. Няма право да опушва моята къща, но го прави. И на мен това не ми харесва.
Няма да говоря с него. Нека пуши, даже още да пуши, щом това го прави щастлив.
Няма да говоря с него! Нищо не мога да му кажа - нали си е вкъщи.
На вратата на входа не е написано, че не може да се пуши, нито е написано, че може да се пуши. Нищо не е написано. Може да реши да прави каквото си иска на балкона СИ - с ръце или без ръце.
Аз пък ще си седя у нас, ще му дишам пушека, ще си пиша в бг мама постове, колко много ме дразни това.

И да. Отвори ли се тема за и против тютюнопушенето, в нашата страна тези, които са "против" са надприказвани, надцакани и вмирисани от другите. Това за трети път го пиша и не, не го научих днес. Пушете си, бе хора! Ние ще се нагласим спрямо вас.

Къща на село, ама селяндурите как пушат.... По потници и докато едната я пушат, другата ги чака зад ухото. Няма да намеря там спасение. По-добре да търпя тъпака. Само се моля да не смени цигарите с пури, че с тази гадост някак оцелявам, но онези л.... вече наистина ще се пробвам с полиция. За сега са само обикновени купешки цигари и аз съм се напаснала някак.

Има ли тема за съседските мръсотии, включвам се в отбора на "против". Който не ме издържа, да си ходи на село или да моли модератор да заключва темата.

# 118
Ама ако си в къща на село, ще ти пречи пушенето и в съседната къща, така ли?😆

# 119
Аз живея на село, на двора разстоянието от моята градинска маса до тази на съседа е 5-6 метра, дели ни една дъсчена ограда. Знаем се кой какво пече на грила, аз знам и какво готвят вкъщи, защото кухнята им е от към нас. И се чуваме отлично, въпреки че нито те нито ние говорим високо. Все едно си седим заедно в градината, само не се виждаме. Мога да кажа, че докато живеех в апартамент не бях толкова информирана за ежедневието на съседите.

Общи условия

Активация на акаунт