Пак зачеквам темата за тутюнопушенето от съседите ни!

• 4 580
  • 162
  •   1
Отговори
# 150

Astrella, а Вие карате ли кола?

# 151
Проблемът не е в това, че са пушачи, а че Аз е сложено на трон и стои над всичко човешко, над всякаква миниатюрна съобразителност, дори над здравето на абсолютно невинни.
Твърдението ти е за жалост вярно, но не и приложимо във всеки случай. Просто хората не можем да обичаме непознати. За човека е непозната безграничната любов.
Ето, аз споделих личен пример. Мъжът ми е дългогодишен пушач. Никога не пуши вътре, а само на балкона. Пуши след работа докато си легне и съответно почивните дни когато сме вкъщи. Единственото! място, където някой се е оплакал е България. (От години живеем в чужбина). Тогава дойде съседката през един етаж над нас да се оплаче, че неговият дим влиза в тях и тя не може да си отвори. Беше също така изискваща и настояваща. Нали на всеки му е ясно, че той не виси непрестанно на балкона, а пуши от време на време там. В конкретния летен сезон миризмата от контейнерите за боклук отдолу беше много по-осезаема и много по-натрапчива. Дали съседката не беше подтикната също от Божествения си Аз? Как трябваше да отговори мъжът ми на нейното изискване? Да спре да пуши изобщо? Да слиза да пуши пред блока?
В момента в нашия блок имаме също съседи пушачи, единият дори е пушач на пури. Не ми е минавало през ума да отида и да им кажа да спрат да пушат, защото димът влиза вкъщи. А той влиза! Когато мъжът ми пуши затваря балконската врата. Когато съсед пуши и усетя миризмата аз затварям нашата врата. След това отварям отново в жегата. И така.

# 152
Дълга тема, а и е ясно, че когато живеем сред хора, няма как всичко да е цветя и рози и дразнители някакви винаги ще има. На мен ми е непонятно да ми кажат, че димът ми влиза в стаята на бебе и моят отговор да е да се изнесат другаде като не им харесва. Не е нормално това. А с какъв тон ми е казано, е абсолютно без значение.
Просто наистина съобразителността е нулева - чалга дъни на балкона, скара, кучета лаещи денонощно, по пътищата всеки е преди всички останали, боклуци хвърчащи от прозорците, гордостта да упражним това, което ни се полага по право, без елементарна съобразителност към хората около нас, и още и още примери. И отговорът е винаги един - ти ще ми кажеш, като не ти харесва - пътят! Не се хващайте конкретно за пушенето.

По отношение на примера ти, предполагам, че пуши на балкона и затваря вратата, защото не иска ти и децата ви, например, да дишате тая гадост. Не става въпрос да ходим да си тропаме по вратите и да си правим забележки и циркове, а да влагаме елементарна съобразителност към другите членове на обществото.

# 153
Аз като майка първо ще затворя вратата/прозореца за да не влиза дим при детето ми. В редки случаи бих отишла да възпитавам хората какво и как да правят по балконите си. За такова съобразяване говорим, нали?

# 154
То и очакването, че някой друг ще ти реши проблемът, без значение как си му говорил, и без възражения, е меко казано нереалистично. Разбира се, че тонът, с който ти говорят има значение. Ти си си вкъщи и някаква комшийка идва да ти прави забележки, без да си нарушила общественият ред по никакъв начин?

А тези възпитани и цивилизовани граждани на "другите държави", са станали такива, защото имат закони и солени глоби. Не се раждат по-специални и съобразителни от останалите хора.

# 155
  • София
Че като дойдат у нас и веднага му отпускат края... Примери бол...
Хората са животни, в 99%крайно егоистични, някои по-малко, ама зависи до къде би ги бръкнало в личния им комфортили джоб.
Другото са наивни илюзии за утопия...

Но... Естествено... Много по-лесно е да сочиш с пръст, да търсиш вина и да не поемаш ти отговорност и действия, а да чакаш на съседа, приятелката, държавата, световното правителство, Божията помощ и Спасителя.
Този сасед ако спре да пуши, някой ще почне да прави ремонт, да дига пушилка и да кърти, да пречи на бебето да спи... После боклука ще мирише, после котките ще се разгонят, кучетата ще вият срещу луната, колите ще бълват газове, ще дойде сахарския вятър, някой ще дигне купон, ще завали градушка... 🤷‍♀️ Не може целия свят да се надявате, че ще се съобрази с вашето бебе... То си е ваша отговорност и на никой друг. Факти.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 17:12 от Angel_Dust

# 156
А тези възпитани и цивилизовани граждани на "другите държави", са станали такива, защото имат закони и солени глоби. Не се раждат по-специални и съобразителни от останалите хора.

Разбира се си права, а законите и глобите са наложени, защото някой е започнал да роптае. И вместо да му кажат да се разкара, хората са направили правила. Нещо повече, измислили са как тези правила да се прилагат и да се спазват. Да, тояга трябва, с други методи оправия няма.

Di Soliel, всяка майка би затворила прозореца, но  няма как постоянно да стоиш до кошарата на бебето и да чакаш на комшията димът да стигне до теб, че да затвориш прозореца. А има пушачи, които една от друга ги палят.

Ако здравословното състояние на авторката позволява климатик, според мен това е единственото решение. Аз дори и без съсед пушач не мога да си представя да нямаме климатик.

# 157
😂 😂 😂 Чие АЗ, щото и това на непушачите не е по-малко... Аз пък със скорошни спомени от Германия, ма пушат кат комини, мятат по улиците и о, ужас, пушат си и по домовете....
интересно, в коя част на Германия мятат по улиците.

# 158
  • София
В Кьолн например, пушат си на спирката мятат си... Ходят си с бири в ръка... Пътувахме с влак през няколко града, като наближиш гара, пликчета с боклук, фасове, кутийки, опаковки се търкалят по земята...

# 159
На много места се пуши в Германия, и по улиците се пуши, в заведенията на открито има ъгълче за пушачи с пепелник, и боклуци се хвърлят, и на много места е мръсно. Разликата е, че на другия ден или още вечерта се почиства и боклука изчезва.
Много се говори за ред и глоби и аз от началото на темата се опитвам да обясня, че има ред за шума и можеш да бъдеш глобен, че можеш да бъдеш глобен за много неща, но пушенето на балкона не и регулирано, нямаме ясни правила и не мажеш да бъдеш глобен. Единствено ако имаме такива правила би имало нарушение и санкция. Пострадалия може да се жалва пред съда и случаят да бъде решен и регулиран. Тогава конкретния пушещ ще трябва да се съобразява с конкретното съдебно решение.
И един любопитен факт как се е породил редът в Германия. Още през 1492 година в Щутгарт когато са въведени правила за изхвърлянето на отпадъци, особено фекалии, създаването на ями, където това да става и забравата да се хвърлят отпадъци по улиците. Всичко това с цел да има чистота и ред. Някои управници били също находчиви и имало условия като например: който хвърля му се взема част от земята и се дава на този, който го е докладвал, или който види, че съседът му държи мръсен двор, остатъци от клани или мъртви животни, но не докладва съседа си - също му се взема земя. Така у този народ се вкоренил хем страхът от наказание, хем желанието за поддържане на ред, но било и насърчено издаването и докладването.

# 160
  • София
Astrella - кой пали пура от пура? Това да не е цигара... 🤔 Защото нали... Темата е за пушач на пури все пак... 🤷‍♀️

# 161
Чета ви дискусията и се чудя в коя държава в Западна Европа нямаш право да пушиш вкъщи, ако си собственик на жилището, но може и да има някъде такива правила. Масово няма. Пушач съм, пуша си вкъщи, не на балкона, но ако някоя мила съседка реши да ми държи тон по повода, ще се съглася да не пуша на прозорец/ балкон, ако и тя се съгласи да не изхвърля памперси в общите контейнери, за които и аз плащам. Имам право да не желая да ми мирише на тоалетна, нали така?

# 162
Достатъчно. Заключвам.

Общи условия

Активация на акаунт