Пак зачеквам темата за тутюнопушенето от съседите ни!

• 4 595
  • 162
  •   1
Отговори
# 90
Добре де! Бебето сега е бебе. След една-две години ще стане едно неудържимо тичащо  човече и ще тропа на пушача отдолу, ще му търчи на главата, ще пищи и ще вика. Той тогава няма ли да има право на тишина?

# 91
Не. Авторката е снесла златното яйце и всички трябва да се съобразяват с него.
Тя не иска да затвори прозореца, но съседът незабавно трябва да спре да пуши в собствения си дом.

# 92
  • SF
А то пък като отвориш прозореца, не е 40 градуса в тези жеги? Не знам как се живее без климатик, но за тези, които не знаят - имат режими, на които може да се спи без проблем.

Да, бе, права си! Къде сме тръгнали да спим на отворени прозорци!!! Така и така е жега...
А, сега и климатик да купувам, за да спя на режим за климатик.
А правото ми да си отварям собствения прозорец къде отиде? Значи големи царчета са тези пушачи. Моят избор е или гората или климатик???
Ако не искам да го дебна кога ще пуши пак, да си купя климатик!? Толкова е сладко! Да го кажем на повече хора!!!!!!!!! Simple Smile
Ама аз и през останалите сезони обичам да проветрявам. Не живея до голям булевард, а до парка и мога да си позволя този лукс, ако не е съседът, на когото му се пуши на отворен прозорец!

Отново да кажа, че пушачът няма никакви права да пуши, ако аз не съм окей с цигарите му. И, да, длъжен е да се съобрази! Който не знае, да се информира, за да не пише глупости.

# 93
Тогава възползвай се от правата си комшията ти да не пуши, и му забрани.

# 94
  • SF
Ми не мога. Мога само да споделям в темата, че и аз имам този проблем. И ако искам да го разреша, трябвало да си купя климатик, сушилня и да се правя, че нямам балкони за ползване. Само като квадратни метри ги притежавам.

# 95
  • София
Не знам защо се застъпва мнениего, че димът от цигари е вреден, но димът от печене на чушки или от барбекю - не. Хиляда пъти предпочитам да ми мирише на хубави цигари отколкото на печени чушки или на манджа. ...

Защо трябва да се избира между двете? И двете са дразнещи за околните. И за двете има алтернативни решения, за да не дразнят.
Нима пушачите не пекат чушки или непушачите задължително мятат ежедневно скара на терасата?
Темата за гащите, гордо веещи се на въжета извън терасата, също е интересна тема. Естетика му казват някъде, другаде - право на собственост. Wink

# 96
Не знам защо правата на алкохолиците не се защитават така ревностно, както на пушачите. Фактът, че не съществува законова обосновка за ограничаване вредата от привичка, за която се знае от десетилетия, че е вредна, говори колко незаинтересована е държавата в страната с най-висок брой пушачи в света. При нас в болниците никъде не може да се пуши например - дори в дворовете и прилежащите открити пространства.

В България, да не смееш да помолиш пушач да се съобрази, че обгазява дете, защото нали, правото на вредно за теб и обществото кефче е равностойно на правото на малко дете, да диша чист въздух в най-уязвимата си възраст, говори колко нормализирано е пушенето. Вместо като на порок, на него се гледа като на “право”.

# 97
Не можеш, защото нямаш такива права. Но предполагам имаш възможност да го помолиш да пуши на друг прозорец или тераса, които не са към спални помещения.

# 98
За съжаление не можете да го накарате да не го прави. В такава ситуация в България затварям прозореца, пускам климатика и отварям навътре към други помещения и други тераси и прозорци.

Простете , но в такава ситуация , в която не сте в България, какво правите?

Към авторката: С риск да ми се обидите ( и най- вероятно ще го направите) но може пък и да ви светне лампичката Simple Smile
Работете върху себе си. Очевидно имате стратегията да го играете жертва. Поста ви , особено с редакцията към него ясно демонстрира , че имате очаквания ,че ей сега ще се застъпим за вас,  за да възтържествува правдата. Вашата правда. Ако това ви е стратегия в живота, не ви е лесно нито на вас, нито на близките ви.
Наистина го пиша с добри чувства

За протокола: не съм пушач. Много мраязя цигарите дори.
 Също често усещам миризмата на пушещия ми съсед, понякога в банята ни мирише на бар, но не ми минава през главата да му държа сметка защо пуши в собствения си дом.

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 14:52 от Serendipity*

# 99
  • Melmak
Случка от днес: идва ми да вдигна банкет, че прахосмукачката на съседката изгоря.

В апартамента нас нас откакто е построен блока, през 1964 г. е живяло едно семейство, което преди година си продаде апартамента. Това семейство имаше една ужасна стара прахосмукачка, която пускаха веднъж седмично и бучеше ужасно.
Новите собственици продължиха със същата прахосмукачка обаче всеки ден по 2 пъти!
Сега знаете, че новите прахосмукачки имат изисквания към шума и не се произвеждат съвременни прахосмукачки, които създават много шум. Но тази е стара. И няма как да кажа на съседката да си я смени, защото ми шуми.

Същата съседка крещи нон стоп по мъжа и детето си, ходи все едно е кон, а като пуска прахосмукачката влачи всички мебели от едната част на хола в другата.

Сутринта в банята чух как крещи на мъжа си, че прахосмукачката е изгоряла. Връхлитам при мъжа ми и му казвам, че искам да вдигна тост по никое време, защото най-после тая прахосмукачка изгоря!

# 100
Браво на авторката, само с един пост как успя да разпали страстите. Отдавна не беше хвърчала толкова перушина.
Ще очакваме продължението на историята, дали и къде си е намерила правата Wink

# 101
В един момент и в дома ще има рестрикции, щом се нарушава комфорта е дома на другите (по аналогия на шума, ремонтите и т.н.). В това отношение се вижда световна тенденция.

Да не изброявам от личен и споделен опит къде ги има - за домашни любимци, пушене по балконите и под балконите, паркиране и т.н.

Във Франция се разхождаме в един еко квартал с блокове, направени само от екоматериали. Интересно беше. Аз снимам. Настига ме един баща и каза: извинете, но вие снимахте моето дете. Аз се учудих, защото деца не бях снимала и бащата ми поясни, че съм снимала двор, а в него е било детето. Поиска да види снимката на телефона ми. Не знам кой имаше право - аз да си снимам градската среда или той да надникне в галерията с личните ми снимки, но като културни хора, аз му показах, че детето не се вижда, поне аз не го бях видяла, когато съм щракнала. Предложих да изтрия снимката на дървената му ограда, ако се притеснява. За него така би било по-добре. Изтрих я пред него и си продължих.
В една арабска държава бях предупредена да не снимам хората и специално забулените жени. Правото ми да правя снимки из града беше нарушено. Та толкова по темата, както си приключваме постовете тук.
Ти нямаш право да снимаш. Сори, но е смешно. Имотът на някого не е градска среда, нито пък хората. Коментарите ти стават все по-нелепи. Розите на твоите хора нямат повече права. Има правила за височина на застрояване и точно за това е било постановено събаряне на бараката.

# 102
  • SF
Не можеш, защото нямаш такива права. Но предполагам имаш възможност да го помолиш да пуши на друг прозорец или тераса, които не са към спални помещения.

Не мога да направя нищо, да. Лабави са ни законите.

# 103
Е, нали твърдиш, че: "пушачът няма никакви права да пуши, ако аз не съм окей с цигарите му. И, да, длъжен е да се съобрази! Който не знае, да се информира, за да не пише глупости. "
Пък сега се оказва, че нищо не можеш да направиш. Търси ги тези права... ако не са плод на твоята фантазия, де. Къде пише за тия права, аз бих искала да съм информирана за да не пиша глупости.
По повод къщите, че там нямало дразнители - аз живея в къща с двор и имам голяма тераса на която обичам да прекарвам цял ден. В отсрещната къща точно срещу моята тераса има младо момиче 10-11 клас. В двора имат мушамян басейн, кани си гости и цял ден се кикотят и бичат яко кИчеци на макс, такива дето се слушат само на едно шише ракия и то най-рано в 2 през нощта😆 Ама са си вкъщи, спират от два до четири и после продължават, гледат си кефа и хич не им дреме на лелката отсреща дали и харесва. Мен ме дразни този потресаващ шум, затова затварям вратата и си пускам климатика.

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 16:10 от Чи лу

# 104
  • SF
Ти кое точно не разбра?

Не разбра ли, че и на пушачи, и на непушачи им е неприятно да им се носи воня от съседите. И не само в спалните! И в баните, и в кухните, и в общите помещения не е приятно. Нито в офисите, нито в автобуса, на спирката, никъде не е приятно да се носи нечия гадна миризма.
За рестрикция за тютюнопушенето не си чула, Чу ли? Чакаш аз да ти го напиша?! Ами... има такава. Не можеш да пафкаш когато, каквото и където си поискаш. Даже и у вас, ако въпросното "у вас" се намира до "у нас".
Но този спор съм на път да го загубя. Жалко...
Ето затова и със съседа нищо няма да направя. Ще ставам и чинно ще си затварям прозореца. Като се напуши, ще си го отварям до следващата цигара.

Ето доказателство, че българите си обичат вредните навици и си заслужават първенството в Европа в някои специфични класации.

Общи условия

Активация на акаунт