Пак зачеквам темата за тутюнопушенето от съседите ни!

• 4 587
  • 162
  •   1
Отговори
# 15
  • SF
Ами в България е така. Може да пуши, да тупа чаршафите и постелките, да си чисти прахосмукачката и нищо не може да се направи, освен да се скарате, намразите и да започнете да си правите номера.
Много хора не пушат вътре и зиме, лете излизат на балкона. Аз също имам този проблем, но и аз съм ползвала балкона за пушене и пиене на кафе.
Имам същия проблем с пушещи съседи, а димът влиза у нас и все едно някой пуши в спалнята ми. Много ме дразни това. Дразни ме и като се разпържат и разготвят с лук рано сутрин.
Когато минавам по улицата покрай магазина, здраво мирише на риба, защото в магазина предлагат пържена риба. Отдушниците им са направени така, че се разнася из квартала и не мога да ги мисля хората, които живеят точно отсреща. Вървя и гледам нагоре по балконите и ги съжалявам.
В чужбина не може да се пуши така и се съдят. Мои роднини осъдиха съседа си, заради висока ограда и някаква пристройка на стая, която им хвърляше сянка в двора и пречеше на растенията.
В Нидерландия не могат да си изнесат маса и да се хранят в двора си заради съседите. Всички си имат някакви навеси и само под тях може.
В Канада се съдят за пушенето, ако димът пречи на съседи и те се оплачат. Оплакват се на домоуправителя и така се стига до съд. Приятели в Мадрид не могат да си вземат куче, защото това са правилата на блока.

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 01:29 от Esmee

# 16
  • София
За съжаление, у нас нищо не може да се направи.
В много други държави в жилищни блокове е забранено или е позволено на определени места с вентилация чрез абсорбатор. В азиатските страни дори се включва автоматично системата против пожар и никой не смее дори да пробва.
У нас не се работи по въпроса. Дори на обществени места не се следи, а на закрито се пушат изпарители, които по закон са равнозначни на цигарите.
Уви.
Но много се надявам да се въведе забрана на цигари, миризливи манджи и всякакви такива в един слънчев ден.

Във връзка с редакцията на авторката. Не пуша, не понасям около мен да се пуши. Също и всякакво готвене, барбекю и подобни по тераси не понасям. И кисело зеле в мазето ме побърква. И подстригване на косата или почистване на сандъчетата с цветя директно по хорските глави. Но уви.
Може би е време да се научим да бъдем общество и да живеем в общност, но надали.
Манталитет е. Макар да е по-приятно всеки да се съобразява с всеки, накрая всеки гледа да е "отгоре" и става като с орела, рака и щуката.

# 17
Никога не ми беше хрумвало, че някой може да има толкова нагли претенции към човек, който си е вкъщи. Много сте креативни в простотията си.

# 18
  • SF
Това не е по-различно от всички останали претенции към съседите - слушане на музика, вдигане на шум, денонощни купони, къртене на стени по всяко време или непрекъснато, скандали, упражнения по тромпет. Те нали също си трещят по домовете.
Мога ли сега в нощните часове да си направя парти на собствения си балкон? Достатъчно е само двама души да поканя, да си пуснем нашата си музика и първо да се хилим, после да се караме. А имаме и фойерверки.
Когато си част от общество, се съобразяваш. В цивилизования свят хората, споделящи обща сграда или съседни дворове се съобразяват един с друг.

# 19
Разликата е, че ако направиш купон и съседите ти извикат полиция, те ще дойдат. За цигара на терасата, никой няма да дойде, защото не нарушаваш никакъв закон.

# 20
  • SF
Да, има някакви правила за часовете за ремонтни дейности и т.н.
За пушене на цигари е съвсем естествено да се ползва балкон или прозорец. Още от ученически години се пуши по прозорците.
Факт, че в Канада не може да пушиш на балкона си. Както ти си вкъщи и можеш да си правиш, каквото поискаш, така пречиш на някой друг да си прави, каквото поиска вкъщи - например да спи на отворен прозорец.

# 21
Много странно как се завърта този дим, та влиза право в стаята на детето. Някак не си го представям.

# 22
  • SF
Случи се отново! В момента е 7:39, а в стаята ми влиза аромат на пържено. Май е лук. Отворено е широко, защото простирах на балкона.
Не знам как се завърта така, но мисля, че поне 3 етажа - 1 надолу и 2 нагоре - са ароматизирани.
След малко започват пържените филии, а за обяд кюфтетата.

# 23
Не знам пи какъв законен начин да накарам съседа ми да не пуши на прозореца си в летните зноини дни и нощи . Температурата навън е 35 ' ,  а той захапал пурата и яко кади . Димът влиза директно в стаята на дете на 1г.и 6м и аз която съм асматичка и прозореца винаги ми е отворен за да поема глътка кислород . Няколко пъти през годините съм му правила забележка , но разбиране не съм намирала . Търся как по законен път да го спра да пуши на прозореца си . Моля , ако някой знае нещо да ме посъветва какви действия да предприема срещу него . Благодаря предварително.!

Виждам , че вече има участници в дискусията . Предполагам ми отговарят пушачи .
Има разбира се съгл. Етажната собственост на СО София . Но разбира се се намираме в БГ , а не.в развита интелигентна европейска страна.  Тук се мразим едни други . За това нищо хубаво не ни се случва . Цари завист , омраза и неразбиране и най- вече антихуманност.  Бъдете здрави и благодаря за егоистичните ви отговори .
Същия проблем имаме и ние.

# 24
  • София
В България нямаш какво да направиш законово. В Германия бях свидетел как за подобно нещо (скара в двор) съседите викат полиция, защото димът и миризмата ги безпокоели в техния двор. Действието се развиваше в предградие на Кьолн.

# 25
  • Варна/Благоевград
Колкото по бързо спрете да живеете с мисълта ,че някой ви е длъжен ,толкова по бързо живота ви ще стане по лек!

Няма как да накарате човек да спре да пуши на собственият си прозорец ,нито на 35 °,нито на -5° и искането ви за това е безумно!
Аз ,ако съм ви съседка и ви кажа ,че искам да си затваряте прозорците и да стоите на климатик, защото гласът ви е дразнещ и ви чувам ,ще проявите ли разбиране към мен или ще ми кажете ,ще сте си във вас и ако искате ще стоите на отворено, ако искате на затворено???

Живеете в общество и град с много хора и всъщност никой не е длъжен да се съобразява с вас . Цигарите миришат на вас , на мен ми се гади от миризмата на лук и риба , ама под мен имам съседи ,които обожават да си пекат на скара на терасата рибите, луците и миризливите меса и то всекидневно ! И то от март до декември! 4 години вече ! Пет пъти в седмицата  межди 19 и 21 часа !
Да блъскаме прозорци под и над тях ,като се разнесе смрадта им ,говорим по терасите на висок глас ,но на тях не им пука и всъщност ,макар за нас да е безкрайно миризливо и неприятно ,няма забрана ,нито за пушене на прозорец,  нито за готвене на терасата.

А да ви е хрумнало, че с тези вашите отворени прозорци, съседа с пурата, може да ви чува телевизора , разговорите и крясъщите на детето ви и да му смущавате удоволствието от пурата ??

В България има достатъчно имоти с голямо отстояние един от друг ,където нито миризмите ,нито крясъците, нито цигарите стигат до съседите .
Има и доста безлюдни села с население по 2 3 човека ,там пък е съвсем спокойно и не миризливо . Успех 🙂

# 26
  • София

Има разбира се съгл. Етажната собственост на СО София . Но разбира се се намираме в БГ , а не.в развита интелигентна европейска страна.  Тук се мразим едни други . За това нищо хубаво не ни се случва . Цари завист , омраза и неразбиране и най- вече антихуманност.  Бъдете здрави и благодаря за егоистичните ви отговори .

Свободна си да се изнесеш в развита, интелигентна европейска страна. Желязната завеса отдавна падна, света е достъпен за всеки.
За протокола - 3то поколение непушач съм. Но не ми пречат нито пушещи, нито готварски миризми, нито рев и тропане на малки деца.

# 27
  • SF
Aisha, ти си щастлива.
Темата е за тези, на които им пречат.
На мене ми пречат съседските навици с миризмите, нечистотията, струпаните вещи между етажите, пушенето в асансьора и фасовете в пролуката на вратите, дъвките също, билетчета...
Много ме дразни човек да живее като че ли е в гората и не го е грижа, че може би навиците му не са приятни на обществото, било то съставено от приятели, съседи или колеги.
В работата имаме една, която си оставя храната навсякъде. Капакът на кутията е отворен или открехнат и миризмата се носи. От едното място я премества на другото, за да може и него да омирише. Когато си тръгне, я забравя и вечно някой друг да я изхвърля навън. Не се сеща, че храна, хвърлена в кофата също вони. Грозни навици и ми пречат.
Пак казвам, че ти си щастлива, щом си окей с тези неща. Аз не съм!

# 28
Не знам пи какъв законен начин да накарам съседа ми да не пуши на прозореца си в летните зноини дни и нощи . Температурата навън е 35 ' ,  а той захапал пурата и яко кади . Димът влиза директно в стаята на дете на 1г.и 6м и аз която съм асматичка и прозореца винаги ми е отворен за да поема глътка кислород . Няколко пъти през годините съм му правила забележка , но разбиране не съм намирала . Търся как по законен път да го спра да пуши на прозореца си . Моля , ако някой знае нещо да ме посъветва какви действия да предприема срещу него . Благодаря предварително.!

Виждам , че вече има участници в дискусията . Предполагам ми отговарят пушачи .
Има разбира се съгл. Етажната собственост на СО София . Но разбира се се намираме в БГ , а не.в развита интелигентна европейска страна.  Тук се мразим едни други . За това нищо хубаво не ни се случва . Цари завист , омраза и неразбиране и най- вече антихуманност.  Бъдете здрави и благодаря за егоистичните ви отговори .
Живея в развита и интелигентна страна и за това ще ти отговоря. Не съм пушач, мъжът ми е. Пушенето на балкона или прозореца е разрешено и никой не може да го ограничи. Когато пушенето пречи на съседите адвокатите съветват ПЪРВО да се поговори с пушещия съсед и страните да опитат да намерят ВЗАИМНО решение как да не си пречат един на друг. Когато съседите не успеят да се разберат, тогава могат да наемат адвокат и да заведат дело. Практиката показва, че адвокатите трудно поемат такива дела, но все пак има съдебни решения (единици). На база съдебно решение се определя режим, в който пушача да не може да пуши, например 6-9 ч, 12-15 ч, 18-21 ч. и 0-3 ч. е времето, през което не може да пуши. През останалото време си пуши.
Та, както сама осъзнаваш, не може да забраниш защото твоите права свършват там, където се накърняват правата на другия.
Логична развръзка на темата предвид тона, с който пишеш.
Както писах по-горе мъжът ми пуши на балкона и не живеем в България. Единственото място, където някой му е правил забележка и е изисквал от него е било ….в България. Та толкоз по темата за цивилизованите и интелигентни страни…

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 14:37 от Di Soleil

# 29
  • София
Не, че съм толкова щастлива и не ми пречат някои неща.
Но осъзнавам, че живея сред хора и трябва да се изтърпяваме.
Може би и някои мои навици не са удобни за съседите, но и те не правят забележки.
И като в други теми повтарям - не обожествявайте Чужбината.
Там също хора живеят - всякакви ги има.

Общи условия

Активация на акаунт