Пак зачеквам темата за тутюнопушенето от съседите ни!

• 4 571
  • 162
  •   1
Отговори
# 45
  • София
В един момент и в дома ще има рестрикции, щом се нарушава комфорта е дома на другите (по аналогия на шума, ремонтите и т.н.). В това отношение се вижда световна тенденция.

# 46
Който живее в колективна собственост е като в огромен град със светофарите по улиците. Ако светофарите ги няма, пресичаш на собствен риск. Ако ги има, пешеходците си знаят правата и задълженията, също и шофьорите. Нещо като съседите.

# 47
Сбирката на алкохолиците няма нищо общо с човек, който пуши на прозореца, или си проветрява стаите, след като е пушил.
А щом искаш да живееш в общество, и в сграда, в която живеят и други хора, ще трябва да приемеш и някои недостатъци.
Утре мога да реша, че парфюмът на комшията е отвратителен, и не искам да го усещам всяка сутрин през отвореният си прозорец. Къде да си търся правата?

# 48
  • София
В един момент и в дома ще има рестрикции, щом се нарушава комфорта е дома на другите (по аналогия на шума, ремонтите и т.н.). В това отношение се вижда световна тенденция.
И аз за шума се сетих. Ако съседите са длъжни да ме търпят, защото живеем в общество, значи, че мога да си пускам силна музика когато ми е кеф, в моята собственост.

# 49
Не, не можеш, защото по този въпрос има установени правила. Можеш да го правиш само в определени часове. За пушенето в собственият дом, няма такива правила.

# 50
  • София
Е, да, това казах още преди - закон за едното има, за другото няма. Например, ако под нас има бебе, аз мога да надуя музиката в 11 сутринта и никой не може да ми каже копче.
Има и вариант да се съобразяваме взаимно, разбира се.

# 51
  • SF

Да не изброявам от личен и споделен опит къде ги има - за домашни любимци, пушене по балконите и под балконите, паркиране и т.н.

Във Франция се разхождаме в един еко квартал с блокове, направени само от екоматериали. Интересно беше. Аз снимам. Настига ме един баща и каза: извинете, но вие снимахте моето дете. Аз се учудих, защото деца не бях снимала и бащата ми поясни, че съм снимала двор, а в него е било детето. Поиска да види снимката на телефона ми. Не знам кой имаше право - аз да си снимам градската среда или той да надникне в галерията с личните ми снимки, но като културни хора, аз му показах, че детето не се вижда, поне аз не го бях видяла, когато съм щракнала. Предложих да изтрия снимката на дървената му ограда, ако се притеснява. За него така би било по-добре. Изтрих я пред него и си продължих.
В една арабска държава бях предупредена да не снимам хората и специално забулените жени. Правото ми да правя снимки из града беше нарушено. Та толкова по темата, както си приключваме постовете тук.

# 52
  • София
Пушенето е забранено по закон в асансьорите и стълбищните клетки на всички видове сгради, както и на на всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп.

С малко повече упоритост, може да се докаже, че фасадата на блока също е обща собственост. По тази логика - вътре в балкона или на отворен прозорец може, но обичайното висене буквално извън прозореца или парапета може да се тълкува двояко. Стига на някой да му се занимава.

# 53
То пък ще е голяма разлика, дали пуши 50см по-навътре.

# 54
И какво? Пушачът ще направи една крачка назад, пак ще си пуши, миризмата пак ще стига до някой съсед, ако вятърът така духа в този момент. Докато не се направи закон, който изцяло забранява пушенето в жилищните сгради, няма да има решение.
Само че не знам какво се радвате на закони, които малко по малко забраняват най-различни човешки права и стават причина за още по-голямо отдалечаване на хората едни от други.
Голям проблем било, че някой има гости и изкарал барбекю на двора. Направо немислимо нарушение на правата на съседите. Не могат да изтърпят един ден или вечер.

# 55
  • SF
Един ден и една вечер може да се изтърпи всичко, включително и болка.
Проблем е, когато съседът е отявлен барбекюджия, сбира ги редовно, пушат, пият и се смеят.
В собствения си двор.

# 56
  • София
Взаимното съобразяване сближава повече, отколкото взаимното несъобразяване.

# 57
  • София
Често има разлика. Едно е да се разсее димът, друго е да идва директно в прозореца ти.

И не става дума за права или ограничения, а за съобразяване. За барбекю все повече квартали, дори у нас, имат обособени места, на които може да се събере компания. Тъкмо и шумът ще спестят на околните, а съседите няма да ги гледат накриво. Имат право и къща с двор да добавят към барбекюто, щом толкова обичат. Иначе и цяла нощ да имат гости, но да си общуват, без да пречат.
Защото може единият да има гости, другият болен на легло. Никой не е длъжен нито да се отчита, нито да търпи, но и двамата са длъжни да се съобразяват и да не пречат. Просто и ясно.
Взаимното съобразяване трябва да е на принципа "да не преча/да не вредя", а не "нищо няма да им стане от 1/5/10 пъти".

# 58
Или пушачът, когато си купува жилище, избере такова с балкон без съседен балкон, защото е наясно, че има регулации, с които трябва да се съобразява. Научно е установено че пушенето е вредно, защо се продължава с нормализирането му, сякаш е нещо съвсем тривиално?

# 59
  • SF
Аз предпочитам да се отчуждавам от хора, чиито навици не харесвам.
Иначе ходя по места, където се пуши, но да влиза чужда миризма у нас, ми е неприятно.

Общи условия

Активация на акаунт