Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 18)

• 20 886
  • 749
  •   1
Отговори
# 270
Ангелова, честита голяма Ави 🤗🩷🌺 Да е много здрава, щастлива, първа в игрите и да пленява още сърца ❤️❤️❤️

# 271
Честит Рожден Ден на Ави, да расте здрава и щастлива ! Честити да са и другите дечица ако съм пропуснала някое !
Момичета , дайте съвет.Аделина напоследък не яде  нищо смислено , вече споменах.С голям зор да хапне някоя супа или манджичка.Пробвах да стои гладна няколко пъти , тази вечер отново я оставям без вечеря като уточнявам , че и солетки и други глупости не е хапвала следобяда.Може да кара само на кис.  Мляко , сиренце , чат пак ако хапне кекс или банан.не иска никави други плодове , зеленчуци , месо...притеснявам се , че не си набавя необходимите неща, изнервено ми е .Какво да я правя според вас , да и давам , каквото иска , или да я огранича и да я чакам да спре да се инати.? Не е за първи път това и "състояние"  но е много слабичка и не знам дали е редно така да я оставям гладна.

# 272
Орехче,, вероятно моя съвет няма да ти е от полза,защото знаам,че не сте фен на това как храня Вики 😂 , но аз в такива случаи просто се примирявам и давам това,което иска да яде само колкото да има нещо в коремчето си. Не знам какво друго да те посъветвам,сигурна съм че си пробвала всичко друго за да я нахраниш.
И на мен ми се иска да се храни здравословно,но ...надявам се като поотрастне да започне да се храни нормално

# 273
  • Велико Търново
В такива случаи нашата педиатърка казва да не я насилваме, и че щом огладнее ще яде. Можеш да я пробваш няколко дена  да не даваш гризини и да видиш дали ще започне да се храни. Ако не помогне аз не бих ограничавала.

# 274
Орехче, според теб каква е причината? Просто не харесва манджата, не я опитва, за да види дали е хубава или не е гладна?
Сладък или солен кекс яде? Аз в момента давам каквото искат, като се опитвам да е разнообразно.
В момента и мойте спряха да ядат манджата и стават все по трудни. И пробвам с различни неща да им набавя зеленчуци.  Днес си мисля да направя гофрети, но в тях да сложа тиквичка или пък тип палачинки с тиквичка, може и морковени, предполагам че и с картоф, ще стане, може и със сладък картоф, всякакви неща в различни форми, защото някой път формата ги привлича. Кюфтета давам пак с различни зеленчуци или с мляно месо. Панирано крехко месо, като ги лъжа, че едното прилича на зайче, другото на охлюв и подобни, при Яна се получава, планирани крилца, ако яде, може във фурна или еър фрайър. Варени яйца, Сами почна да яде само белтъка, не знам по  колко мога да му давам? На омлет, не иска да ги види. И мен ме е страх от дефицити и гледам да съм гъвкава. Предполагам, че манджата не я искат заради жегата. Забелязвам, че летят на по суха храна и давам, страх ме и от запек, за това пък днес ще е с тиквичка. Картофи, моркови, тиквичка на чипс, в еър фрайър или фурна.
Преди помагаше да има две неща на обяд, примерно крем супа, но в чаша (малко смешно) и нещо на парченца, месо, картоф или друго. Някак се забаламосваха така.  Плодовете, може да пробваш да ги пасираш с кисело или прясно мляко и да даваш със сламка, като напитка.  Аз не насилвам, от ония дни пропускаха и обеда и вечерята, но какво да направя, като не искат. Това се сещам....  Гризини ако яде, аз правя домашни понякога, навити като козунак, но много тънички и слагам вътре, неща които искам да пробутам, за да пробутам яйце съм правила и домашен солен кекс на крутони, защото кекса не искаха да го опитат.  Това са ми идеите, дано нещо ти свърши работа!

# 275
Последния кекс беше сладък , но едва се усещаше сладостта.Аз го правя с прах от фурми.
Иначе яде баница , принцеси с шунка и кашкавал ,  омлет скоро хапва  и малко кюфтенце(не беше пипвала кюфте с месеци).
В повечето случаи като види ,че е супа/манджа дори не иска да опита.Онзи ден и давах супа топчета и не пожела да я опита, вечерта помолих баба и да я нахрани и успя със същата супа.Вчера предлагах картофени яхния с много на дребно пилешко - отказа я.
Днес и правих крем супа от сладък картоф и пак малко пасирано пиле - тоест стана сладка и много вкусна.Опита една лъчичка, констатира , че е сладка и не пожела повече. Плодовете така , както сте казали ги пробутвам , но не винаги се получава.
Днес и предложих синя слива, ям пред нея , дори не иска да я куса.Онзи ден ябълка , круша - нищо не пипва.Само банан.
Не знам дали не е гладна понеже вече няколко пъти я оставям без обяд/вечеря и после пак не си иска манджата.
Чат пат хапва шунка , кашкавал , сирене.
Никакви краставици, домати, тиквички, картофи на фурна и подобни не иска.Вече и маслини спря да яде.
Пробвах да махна или добавя някоя подправка да не би аромата на съответната да не и харесва , но не върши работа.Освен моите манджи също и предлагам и от моята приятелка, с която си разменяме храна за децата, не иска и нейното.
Днес закусва около 9 и 30ч и предималко хапна 3 хапки баница .Изглежда , че не е гладна , но пък е минало доста време.Не е яла солети и подобни в този интервал.Последните дни много я ограничавам и вечер на площадката да не се черпи с хорските работи , днес дори няма да ходим там .СЯКАШ доста се развали дисциплината оттам.Не иска и да спи отново.Вярно , стана късно - към 9ч , но вече минава 3 , а тя не иска да легне.
Ние вече сме го минавали този период два пъто с тотален отказ на всичко, но вече е голяма и все си мисля ,че нещо ще и се дояде.Пък диня пъпеш.....забрави.

# 276
Всички изследвания излязоха .
Желязото е добре ,кръвната картина и урината също,акото също не излиза нищо притеснително.
Явно болката е била заради запека .
За момента спираме желязото ,след 3 месеца ще пуснем отново контролни дали е добре желязото

# 277
Лизи браво на теб. Всеки път даваш страхотни идеи за готвене. Не знам как успяваш да се справиш с две малки деца,да излизате всеки ден и да им осигуряваш такава разнообразна храна. Как ти стига времето?🤷♀🙄На мен все не ми стига времето😩Аз готвя в събота и неделя нещо което хапва и тя,но през другото време си е на кухня. Поне за сега яде манджи,но и тя има периоди да не ги иска😏

Последна редакция: нд, 04 авг 2024, 22:42 от Милото

# 278
  • Велико Търново
Орехче, сега се сещам, че имаше един път в който само ревеше и не искаше нищо, видимо беше гладна, но искаше да яде боклуци. Тогава ѝ оставих яденето на видно и достъпно място за нея, в един момент я гледам че вече ядеше и се успокои.

Лизи и аз направо не знам как се справяш. За да се успея да наготвя нещо просто трябва да съм все на крак и не успявам да си почина, а тези неща които ти ги предлагаш все ми изглеждат доста трудоемки.

Вики сега изяде половината манджа от купичката. Ходихме на мач, след това поигра на площадката и мисля че когато се измори, повече  хапва . Но за да съм сигурна ще я наблюдавам няколко дена.

# 279
Аз и преди съм казвала, изобщо не настоявам за манджи и супи. Ава яде доста разнообразно, не мога да се оплача, но не ѝ допада особено храна със сос. Аз и не готвя често такива неща, залагам на месо/риба, гарнитура и салата. Сварени яйца и омлети също. Всички ядем едно и също, храним се заедно, мисля, че и това е важно. Ако например няма маслини в чинийката, а в нашата салата има, тя си иска. Мисля, че основно заради това спря да яде и кухня, искаше от нашата храна. Към страхотните идеи на Лизи мога да добавя и "скриване" на зеленчуци в сос за паста и кюфтенца (пускам на чопър месо със зеленчуци и оформям кюфтенца).
Ние сега се опитваме да я научим да използва винаги прибори. Тя може, справя се чудесно, но няма търпение и след петата хапка ги оставя и започва с ръце 😃 попринцип когато вече не е гладна си събира всички чинийки една върху друга и слага и приборите вътре. Но тази вечер си изхвърли чинията на земята, вдигнах я и се скарах. Порева, ММ ѝ обясни, че така не се прави, а аз ѝ бях сърдита. Когато направи нещо лошо спирам да ѝ говоря и играя с нея за малко, за да разбере, че така не е правилно. И не я гледам аз, играя го сърдита, тя си мълчи, ММ влиза в стаята и ме гледа шокиран.. обръщам се, Ава се намазала ЦЯЛАТА с лосион за тяло 😃😃😃

# 280
Пламена е на моменти. Хапва и твърда и течна храна,но има дни и тя не яде нищо😀
Това с лосионите,кремовете и  червилата го преживях,но новото шест е,че Плами има едно шалче от една кукла. Само го слага на главата си,то е малко такова и отива пред огледалото и си говори и я чувам как казва “коса,коса”. Много е смешна😀Иска си дълга коса детето😂 Също иска като и суша косата със сешоара да си навежда надолу главата и така да и суша косата. То е ясно от мен го е видяла,но вече 100 пъти и обяснявам,че нейната коса е къса и не става😩😀😀
Последно имах един лакочистител в деня като тръгвахме за морето си го взех за всеки случай и беше му махнала капачката и го изсипала върху гримовете ми в несесера. И я чувам “мако,мако,мако” в превод майко,майко. Хора така ми се тапицираха половината гримове не е истина. Две червила въобще не се навиваха да излизат,а пудрата ми стана бетон😏Постоянно и идват някакви странни идеи🤷♀

# 281
Ааа не си мислете, че успявам всеки ден да готвя.... Обикновено правя нещо докато спят, но определено не успявам всеки ден . Като излязохме от болницата, Сами хапваше много добре и направо си ми беше кеф да готвя нещо докато спят, сега вече има доста случаи, в които даже не искат да пробват и така мерака ми спада много. Кухнята отдавна я спрях, просто не я искаха. Вчера се бях забатачила в чистене, въобще не остана време за готвене и взех от кулинарната къща до нас някакви неща. Просто времето не ми стигна. Излизаме само привечер, не излизаме по два пъти, от мноого време. И така, иска ми се да седнем някъде вечер на заведение, но няма подходящо място, което да е пригодено за деца и да има какво да хапнат и те на него, има само една караванка с разни друсащи уреди, на която им е много забавно, но там предлагат само бланширани картофи и цаца. Не става за вечеря. А така ми се седи някъде вечер! И да не бързам да ги прибирам, защото е време за вечеря. На нормално заведение, те въобще не сядат, нито за минута, просто не е за нас.
Я кажете какъв беше режима в детската градина?
При нас съня е трагичен! Стават късно 9:30ч, Сами си заспива към 22:15, но Яна.... Няма заспиване това дете, чак към 00ч, преди няколко вечери заспа в 3:00ч, не знам какво става с нея. Явно будуването ѝ е малко, трябва да я будя рано, а тя няма събуждане, отделно ме е страх че и Сами ще спре да спи, винаги като започвам да променям режима, започва да се буди много нощем. Но трябва да им наместя вече режима според яслата, защото края на месеца, ще ги пускам.
Колкото повече приближава време, толкова повече ме хваща страх!  Там ще са само на сух хляб, детската кухня, която не харесват се готви в тая ясла, което значи че е същата храната. Те не искат да я лизнат. Сами вече яде на парчета за закуска и СЗ, няма проблем с дъвчане, задавяне и страх както преди, но сложа ли му  манджа, която не е пасирана започва да реве и да става от стола. Което пак ще е проблем в яслата. Яна още заспива с един проклет парцал/играчка, която си смуче. Как по дяволите да го махна това, като тя си намира друго да смуче, играчка, възглавница. И отделно, ако няма какво да смуче, няма заспиване. А зъбите ѝ вече са криви, горната част са напред. И сега както не иска да спи вечер, не мога да се захвана да махна и това за смучене. Уж си казах след морето махам, то болници, то проблеми със съня и така остана висящо, мойто решение. Все си казвам, че трябва да има хубав режим за да го махна. Преди морето махах на Сами нощното хранене и някак не остана време.
Яна доста започна да говори, нали все се оплаквах, че не говорят, тя от раз започна да повтаря думи и след седмица почна да прави изречения от две думи, но Сами още не иска да говори, виждам че може, защото някой път повтаря някоя дума по Яна и то много правилно, но не иска, иначе мога да кажа че той разбира повече от нея и е по изпълнителен, като му задавам задачи. Логопедката е отпуск и средата на август пак ще започна да го водя. Дано има ефект и той да се отприщи на говорене. Много ми харесват игрите при логопедката и ми се иска и Яна да водя, но според нея, тя няма нужда, а все си мисля че ще е полезно и за нея да надгражда.

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 12:30 от Lizi:) :)

# 282
  • Велико Търново
Лизи, при нас има заведение с играчки, люлки и пързалки точно за децата на тяхната възраст. Предлагат и ядене, Вики изобщо не сяда да яде, тя само обикаля да играе.
И тя както не обелваше грам думичка, сега не млъква, почти винаги вкарва някоя думичка от която разбирам какво иска да ми каже. Има и моменти в които се смеем заедно защото осъзнава че не може да ми каже какво иска и не я разбирам. Но това мамосване и татосване направо ни побърква.
А напоследък е станала татината лигла, все иска той я да я държи навън за ръка, иска той да ѝ сменя памперса, ходи и се гушка в него и така.
Вчера ходихме на мач, и двамата се представиха много добре, аз останах с Мишо по- нагоре заради количката, а Вики изкара почти целия мач с баща си 😁.

# 283
Лизи, отлично те разбирам за заведенията, и ние се отказахме. Ходихме няколко пъти, кошмарно е, то ясно, че няма да седи на стола и да яде, но поне да гравитира около нас. Тича из цялата кръчма, пада, става, реве, докато тича се обръща да се увери дали всички я гледат, съответно отнася някой ръб на маса с глава, постоянно я тегли да бяга извън заведението 🤦‍♀️ Като види ледарка откача, докато не я попилее навсякъде и не оближе всяко ледче, няма отърване. Ние с мъжа ми коментирахме за рождения ден, да мислим в посока заведение с градина, от която тя не може да избяга. Решихме го уж, тя направи 100 бели, търча като магаре, той вика край, няма да й правим рожден ден 🙄🤭 За яслата, не се навивай, може да те изненадат приятно. Те имат стаден инстинкт и гледат от другите деца, особено пък като ги хвалят лелите, са готови на чудеса. Моята голямата злоядка прояде манджи в яслата още от самото начало, не можех да повярвам, но явно имат подход и тя е гледала да не остане по-назад от другите. Вкъщи ядеше само краставици и кашкавал, там всичко. За Любов сме избрали стартова дата 23 септември, и аз доста се вълнувам. В София могат да тръгнат най-рано на 16ти септември, но не искам да я пускам в един ден с ученичката, ще ми излезе душата.

# 284
Венче, направо съм си се настроила, че ще умрат от глад Joy  логопедката дето ходим при нея е учителка в първа група в същата детска градина, каза ми че от цялата група само 2,3 деца ядат и се е видяла в чудо. За това е записала да учи хранителна терапия, направо ме отчая това нейно изказване.

Общи условия

Активация на акаунт