Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 18)

• 20 852
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
Ние днес имаме родителска среща. Ще говоря с персонала и директорката какво да правя.
При мойте има драстичен регрес, остай че цял ден Яна ревала там , но очевидно стреса им е дошъл в повече. Сами продължава всяка нощ да се буди и да го е страх от мен, по час време. Яна спря да заспива сама и реве всяка вечер вкопчена в мен . Храненето на стол е мираж, миенето на ръце е насилствено, а обичаха да си мият ръцете. Общо взето каквото можеше да се обърка в поведението  и дневните дейности, се обърка. Яна само като  чуе за детската градина, за децата и се вкопчва в мен и започва да реве. Пълен регрес във всичко. Писах на психолози дори, защото наистина съм притеснена, за тях плавната адаптация в случая е била наложаща. И както мислех, насилихме нещата да се случат бързо. Те не са делени от мен и за час, за тези 2г. И 8 часа без мен на втори ден, явно им е дошло в повече.
Пожелайте ми успех за разговора, притеснявам се как ще протече, защото ми се струва че персонала не му е много зор и не се впечатлява. Вчера ми звънна госпожата за родителската, и направо ме отеба като почнах да говоря за на Сами нощните епизоди, все едно е най нормалното нещо на света и не ме изслуша. А за мен определено не е нормално.

Лизи, искай плавна адаптация и да влизаш с тях в началото. Лично аз съм против да влизам с моето дете в яслата, но твоите явно имат нужда от това. На нашата родителска среща ни казаха, че ако искаме можем в началото да влизаме заедно с детето. Да говорим със сестрата и да изготвим план ако ще влизаме. Малката е в държавна ДГ с яслена група. Щом директорката го казва значи това е регламентирано с наредба някъде и нямат право да ти откажат. Когато баткото тръгна на ДГ (2018г) първия ден плака много, а беше ходил на ясла 1г и ходеше с желание, госпожата ме вкара с него в стаята да се успокои по бързо. Много трудно си тръгнах, но после вече нямаше проблем. Но той си ми беше такъв. В яслата му също ме вкараха първия ден, но го забаламосаха и излязох лесно.

Прочети това и виж дали няма да ти е от полза.

https://detskitegradini.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D1%8 … 0%B4%D0%B5%D1%82/

# 541
Аз съм за плавната адаптация. Майка ми на мен пък ми каза,че нас също в началото ни е водила до обяд. Сестра ми е тръгнала на 11 м на ясла,като е родена 78г. Пламена се адаптира сравнително бързо,като стискането продължава. Неще да пишка там. Голяма мъка,та дано го преодолеем. Не е единствата която е така. Аз спешна  работа нямах,та и три месеца да беше до обяд нямаше да ми е проблем да си я вземам. Яслата е зад блока ни. При нея проблемът в спането на обяд по три часа. Снощи заспа в 22:25 и сутринта не иска да става. Това спане ще ме съсипе и пишкането де.Госпожата ми вика последна все я будя,та спи до последно.Имаме група качват снимки госпожите,видимо на всички снимки е доволна. Хапва си там,но тя обича манджи,та нададе малко и е 14 кг. Сега като беше болна може и да е свалила някой грам не съм я теглила,но мисълта ми е,че при нея всичко се случи доста добре. Аз на 7 ден като я оставиха да спи ми се стори прибързано,а за втори Лизи не знам. Щях да съм в шок😂

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 12:40 от Милото

# 542
Здравейте момичета! Скоро не съм се включвала, но ви чета. От два дни водя и моето момиче на ясла... Първите 5 дни са по 2 часа, следващите 5 - до обяд, а едва след това, ако са готови, може да са по цял ден. Първият ден бързо се успокоила и после беше в супер настроение, като я взех. Вероятно си е мислела, че престоят ѝ е бил еднократен... Днес обаче още по време на обличането стана тревожна и започна да повтаря "няма, няма". Пищя много, чувах я чак в двора на градината, направо сърцето ми се скъса!
Като цяло обстановката в групата е много стресираща - сега са около десет деца и всички плачат едновременно като в хор, буквално не мога да чуя госпожата какво ми говори. Само мога да си представя какво им е на децата да попаднат в подобна среда, където емоционалният фон е меко казано потискащ. Може би, ако беше спокойно, нямаше да плачат толкова, защото сега се разтройват едно от друго. Чувствам се винова, че ѝ причинявам подобен стрес, но все някога трябва да тръгне, а и ми се налага да работя. Днес на връщане постоянно повтаряше "няма, няма", стряскаше се от всеки шум, определено и много тревожна. Аз съм готова по принцип да си я взимам на обяд, защото работя от вкъщи и мога да си го позволя, само и да е здравичка, че това е другият проблем в яслите.
Лизи, не знам дали трябва или не да започваш работа, но ако можеш да си го позволиш, защо не им дадеш още малко време с теб и чак след това да ги пуснеш? Може би наистина страдат децата, не че другите не изживяват стрес, но и аз, ако видя, че ѝ идва в повече, бих я задържала още малко, макар че ще ни стане трудно финансово. Имаме и седмокласничка и тази година ще хвърчат много пари за уроци и какво ли още не, но все пак комфортът на децата ми е най-важен.

# 543
Ами за сега идеята ми е следната.
1. Разговор с персонала. И търсене на индивидуален подход. Все пак са били само 2 дни и половина.
Ако не се получи.
2. Смяна на детската градина, с първа група директно, защото друга яслена няма. Така ще се види и дали проблема е в персонала и подхода към децата.
Ако не стане ѝ така...
3. Оставам си вкъщи с тях. Отпуска ми е до края на октомври и до тогава, трябва да се види и реши какво ще се случва. Няма да ни е лесно на една заплата, но каквото такова.
Как ви се струва?

# 544
Лизи, психолозите отговориха ли нещо? Моето лично мнение е, че е рано да предприемаш кардинални промени като смяна на групата, смяна на градината или оставане вкъщи. Говори с тях да ти предложат подход за най-щадяща адаптация, със сигурност имат опит. Ако кажат да почиват вкъщи седмица две и да опитате пак, ако кажат да влизаш с тях, влизай. Според мен където и да ги заведеш сега, в друга група или градина, ще е същото. Ако останете вкъщи, нямаш гаранция, че да речем след половин или една година ще е по-лесно. Аз винаги се вслушвам в хората, за които това е професия и вярвам, че и те искат децата да свикнат бързо и да си карат по-спокойни дни, така че заедно ще намерите решение. Със сигурност са имали и деца, които влизат и ходят с песен от първия ден, ще кажеш че са счупили някакви окови вкъщи, но са имали и такива като племенника ми, дето рева до края на 3та група.

# 545
  • Варна
На мен ми звучи супер, Лизи. Бих попитала дали ще те вземат насериозно, че искаш плавна адаптация. И дали ще те пускат с тях. След това бих сменила, да. Вече съм казвала, но около месец стоях с Габи по 3-4 часа и си ходехме на обяд. После тръгвах за 1-2 часа, после започнах да я оставям до 13ч там, като месец я вземах. И пак в началото стоях по 30-40 минути, след около седмица се съгласи, че мама може да тръгва и "ходи на работа". Преди седмица я пробвах да спи там, първите 2-3 дни перфектно, сега разбра, че явно искам да спи и се сърди и се чудя да я оставям ли.. просто само аз я приписвам, и след половин година ще е същата адаптация според мен. Та ще видим.

Но за мен - ако има начин да те пускат, искай. Иначе бих останала с тях вкъщи, ако имате начин чисто семейно, финансово и т.н. Дръж ни в течение!

# 546
Трудно е да се каже , когато човек не е в същата ситуация , но и аз като Венче смятам  ,че им е нужно още време на същото място.Да опознаят децата и персонала , самата обстановка.Разбира се е вариант да влизаш с тях вътре за да са спокойни , че не са изоставени.
Успех на всички!

# 547
Да,  Венче, орехче, първото което ще направя е да пробвам да останат тук. Ще видим дали ще ме вземат на сериозно на родителската. Ако не са отворени за разговор, както вчера госпожата по телефона, мисля че ще търся друга градина. Но като цяло ще пробвам първо с тази, с плавна адаптация  и разговор, дали ще се получат нещата.
1ви психолог отговори, че децата не са готови за раздяла с майка си, да върна назад, да ги спра от ясла и постепенно да ги оставям при някой друг за малко време, което в началото буквално да е по минута, две. Ако продължавам да упорствам ще постигна само травма от изоставяне, която е описана в книга на Лиз Бурбо. В гугъл има откази от книгата за тази травма.
Втория психолог, много изчерпателно отговори, направи анализ на цялата ситуация и мн ми хареса. Проблема според нея е, оставянето на сила, щото леличката я взима докато тя се бори с нея и вкарва на сила. И това, че не е имало плавна адаптация, ги е докарало до голям стрес, то е било най решаващо.  Невъзможността на децата да се справят с този стрес, ги е докарало до регресивно поведение.
Напътстията от нея са, плавна адаптация, създаване на положителни асоциации с детската, чрез игри и разговори. Похвали и награди, за да се чувстват по уверени и спокойни.  И накрая добра  комуникация с персонала.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 14:47 от Lizi:) :)

# 548
Лизи, на мен отговорът на втората психоложка ми се вижда съмсем адекватен. И аз мисля, че плавната адаптация при вас ще помогне много. Помоли учителките да оставаш с тях няколко дни. В идин момент добиват увереност, че са на сигурно място? одобрено от мама и свикват. Важно е да виждат, че ти харесваш мястото и учителките. Оритай просно срокойно да говориш с тях кано  за притесвинията си, и дано се разбелете.
На мен също ми се е случвало да се поскараме с учителките, понеже ми го върнаха няколко пъти за болен, а беше здрав. Бях се и притеснила, че явно не ни искат там, обаче те разбраха притеснивиятя ми и сами потърсиха разговор. В крайна сметка всичко си дойде на мястото.❤️

# 549
  • Бургас / Славейков
Лизи и аз съм за плавната адаптация при вас.Но с тези два дни където са. били малко трудно ще стане.Иначе не бързай да сменяш градината .Нормално е в началото  да не им харесва ,а и те все са били до теб.Ако имаш възможност ,незнам дали си го правила до сега да ходиш до Градина с тях просто да им показваш къде ще ходят занапред.Задължително в началото само единия да ходи от родителите.Да няма дълга раздяла между родител и дете .При нас днес мина добре .Сутринта го закарах на ясла ,бяха и други деца там ,които влизаха.Малко преди да влезе дойде неговата приятелка и направо го пуснах с нея за ръка .Малко захлипа като пуснах неговата и веднага заминах.Така процедирах и с каката.Към 10ч се обадих дали да го взимам ,казаха че е спокоен и играе .Отидох в 12чай когато го изкара сестрата заплака ,защото искал да играе още с Рая.И всъщност тогава разбра че не съм до него.Ще видим утре как ще е.Наобяд като го сложих да спи много плака ,но предполагам че е от преумора у стрес .Не е  плакал  до сега така.Сега и рано става  и  по -рано му се доспива.Малко му се скарах и  заспа веднагаНо приказва насън..

# 550
Пумпелина, аз преди да започнат ги водих няколко пъти до яслата, гледахме децата как играят на двора, много говорих. Книжки за детска градина всеки ден четяхме. Първата сутрин пред яслата, Сами скачаше от кеф и вълнение че отива там, Яна и тя се зарадва, но Сами направо изпищя от кеф. Мислех, че имат добра подготовка и всичко ще мине в границите на нормалното, ще има рев, но не мислех че ще има подобни последици.

# 551
  • Бургас / Славейков
Ох ,Лизи дано е само временно това .И децата да ходят с желание.Дано като поговорите на родителска среща да има ефект .Днес при нас имало едно чак повръщало от нерви ,за това че не иска на ясла.Всъщност дано е била тази причината

# 552
И Божидар се стресна и изпищя "мами" 4 пъти докато заспива на обяд сега.
Гали ми лицето, опипва го цялото и ме гледа в очите през целия път, толкова се радва че отивам да го взема, че плаче и на излизане, но от радост.
Ще свикнат всички, и ще плачат за да ходят Simple Smile

# 553
Ами родителската мина, исках да говоря с директорката, но те я нападнаха половината родители след родителската и не успях да се доредя. Говорих с леличката или медицинското лице, не знам каква се води. Според нея Сами се е адаптирал добре, Яна е била  зле, но им се струвало странно да ме викат само за Яна на обяд и за това са ги оставяли Triumph. Аз го предполагах и като ми го казаха леко се ядосах, супер неадекватно, едното ще реве цял ден, ама понеже другото  реве малко, ще го мъчат . Казах им, че искам плавна адаптация. Казаха, че няма проблем... Питах според тях за начало по колко да ги оставям предвид ситуацията. Отговора беше " децата са твои, ти прецени, за колкото искаш, ако искаш и до нова година ще ги адаптираме" Smirk  и така, сега трябва сама да си съставя план кога и  за колко  да ходят.
Вкъщи като се оправяхме, казах на Яна, че ще отидем до яслата, но няма да влиза и тя ревна, защо ли ми трябваше, не даваше да я облека, едва не закъснях, като спряхме колата пред яслата, пак изпадна в истерия и баща ѝ веднага тръгна с колата за да се успокои, каза че едва я е успокоил, водил я на площадката и там продължавала да реве.
Пумпелина и Яна повръща последния ден от рев още като излизахме от блока.

# 554
Лизи , може би моя съвет не е уместен ,но аз на твое място бих се опитала да говоря с персонала и ако не станат нещата бих останала вкъщи с детето . Все пак тяхното физическо и ментално здраве е на първо място ,вярвам че и за теб е така.
Стискам палци утре всичко да мине като по вода🤞

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 23:17 от Radii :)

Общи условия

Активация на акаунт