Предстоящ ремонт на покрив и проблем с съседи.

• 1 489
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте, надявам се темата да е за този раздел. Предстой ни ремонт на покрив. Наскоро купихме етаж от 4 етажна малка кооперация. Едни от съседите се оказа че са напълнили цялото подпокривното пространство с стари мебели и електроуреди. Една от съседките каза, че са там от 40 години. Не може дори да се стигне от последните стъпала или до комините. Едни от нашия комин(всеки етаж има по 2) е с паднали тухли. Няколко пъти говорих с семейство и с възрастната жена който са под нас, млади хора на 35 години. А сякаш не реагираха, че е опасно даже да има толкова боклук. Ние сме 4 апартамент, само 2(ние и това семейство), живеем постоянно. Другите съседи отказват даже да говорят с тях, когато дойдат. От една година вече им повтарям да изчистят, без резултат. Имали къде да подам жалба, за целия боклук, вече и аз се отчаях. Понеже съм се заела да намеря фирма за ремонт, три етажа сме съгласни. Но как ще се качат до покрива. Моля за съвети, къде какво мога да направя. Горе има боклук за 5 камиона. На едни от комините имат даже стара дървена дограма, която пазят.

Има ли институции към който мога да подам жалба?

# 1
Аз не разбрах подпокривното пространсво обща собственост ли е, или те са си напълнили тяхното си помещение. Защото ако е само тяхно реално не можете да ги принудите да си махнат нещата, евентуално само да осигурят някакъв достъп.

# 2
  • София
Дирекция Пожарна безопасност, на сайта на столичната има секция за сигнали. Виж как стои въпросът за твоя град, иначе това е институцията.
Също и РЗИ, ако се създават предпоставки за плъхове и други гадости.
Иначе с подобни клошари по душа се преборихме, като 2 седмици оставяхме уведомителна бележка, че на еди коя си дата в еди колко си часа ще дойде фирма за извозване на боклуци. Ако до тогава не са преместени вещите от междуетажието, ще се изхвърлят, и ще се сезират горните две институции. При нас си бяха навряли стари матраци и дюшеци в помещението с ел.таблото, което беше безумие. Отделно натурии, дивани на междуетажните площадки, бяха го обърнали на битак.

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 14:51 от милинка

# 3
  • Варна
Предполагам сте в режим на етажна собственост и това пространство е обща част. Щом сте съгласни 3 от 4 апартамента свикайте събрание и вземете решение как да се изчисти, от кой, колко пари и т.н... Съставете протокол от събранието,  смята се за прието при съгласни 51% от собствениците. Сигурно имате фонд ремонт,  организирайте нещата. Друго не се сещам.

# 4
  • Melmak
Може ли да ми кажете как се подава жалба в пожарната за такива задръстени стълбища? При нас на етажите е струпан всякакъв боклук тип стари вещи, което е опасно и незаконно. Как да подам жалба?

# 5
  • София
Ако е за София, виж кой номер е кварталната пожарна. И като кликнеш върху съответния номер, излиза форма за съобщение. Има и координати на деловодство.
https://sofia-fire.bg/content.php?cat=10&subcat=5&id=1&m=3

# 6
  • Melmak
За София е, ама нещо не го откривах. Иначе знам коя е нашата пожарна. Благодаря. Ще подам сигнал, че такива случки ми бъркат в здравето.

# 7
  • София
Виж по-надолу на страницата. Отварям през мобилен телефон и може да има несъответствия.

# 8
  • София
За общите части може да приемете рещение на общото събрание и след това с просто мнозинство да подпишете протокол за почистване на определена дата. Залепяте решението на таблото и съседите се считат за уведомени, че трябва или да си приберат вещите, или да ги изхвърлят преди това. На съответната дата просто идват хора и изхвърлят боклуците, а сметката се дели между всички собственици.
За още по-сигурно инициирайте проверка от Пожарна безопасност, които ще дадат предписание, но трябва да сте готови да платите глоба (цялата ЕС), защото надали можете да докажете на кого са вещите и да бъде глобен само той.

# 9
За София е, ама нещо не го откривах. Иначе знам коя е нашата пожарна. Благодаря. Ще подам сигнал, че такива случки ми бъркат в здравето.
Ето ги всички за София:
Скрит текст:
За СДПБЗН – fire-sdpbzn@mvr.bg, тел. 02/98 23 290 и 02/982 48 42

За Първа РСПБЗН (райони Средец и Оборище) – fire-s01-sofia@mvr.bg, тел. 02/ 982 18 71

За Втора РСПБЗН (райони Надежда, Сердика и Нови Искър) - fire-s02-sofia@mvr.bg, тел. 02/ 982 52 31

За Трета РСПБЗН (райони Възраждане, Илинден и Красна поляна) - fire-s03-sofia@mvr.bg, тел. 02/ 982 36 05

За Четвърта РСПБЗН (райони Лозенец и Триадица) - fire-s04-sofia@mvr.bg, тел. 02/ 982 52 45

За Пета РСПБЗН (райони Подуяне и Слатина) - fire-s05-sofia@mvr.bg, тел. 02/ 982 52 26

За Шеста РСПБЗН (райони Витоша, Овча купел и Красно село) - fire-s06-sofia@mvr.bg, тел. 02/ 982 17 95

За Седма РСПБЗН (райони Студентски, Младост, Изгрев и Панчарево) - fire-s07-sofia@mvr.bg, тел. 02/ 982 52 49

За Осма РСПБЗН (райони Искър и Кремиковци) - fire-s08-sofia@mvr.bg, тел. 02/ 982 52 51

За Девета РСПБЗН (райони Люлин, Връбница и Банкя) - fire-s09-sofia@mvr.bg, тел. 02/ 824 22 22

След многократни молби и никаква реакция от проблемата съседка, миналата година подадох сигнал. Издадоха предписание и за 0 време разчисти етажа. Беше блокирала напълно площадката. Ако не го беше направила, имахме готовност със сеседите да го направим, именно защото глобата касае всички.

# 10
Аз не разбрах подпокривното пространсво обща собственост ли е, или те са си напълнили тяхното си помещение. Защото ако е само тяхно реално не можете да ги принудите да си махнат нещата, евентуално само да осигурят някакъв достъп.

Не е разделено, води се обща собственост. Или всеки има по 1/4 от свободното пространство, но нито е мерено, нито разделено.

# 11
Вземи поне част от боклуците и ги остави пред тяхната врата . При всички положения ще ги домързи да ги носят отново нагоре и ще ги изхвърлят

# 12
Ние взехме решение на Общо  събрание на собствениците да разчистим боклуците в мазето. Много от съседите- пенсионери още се сърдят, че им изхвърлихме кашони с обувки от 80те год., държани в коридора и секция от 70та. Платихме и около 2000лв на фирма за извозването им.

Общи условия

Активация на акаунт