Седмокласна 16.07-23.07 - Силно стиснати палци за ВТОРО КЛАСИРАНЕ!

• 97 885
  • 1 652
  •   1
Отговори
# 990
  • Пловдив
Чудя се как седи въпроса с приемането в друга паралелка, с по-висок минимален бал, но в същото училище. Ако запишеш детето на второ класиране в това училище, но решиш да участваш на 3 или 4 класиране за другата паралелка, всъщност трябва изтеглиш документите му от същото училище ли?

# 991
  • Варна
Не знам дали има чисто техническа пречка,но вижте какво гласи закона по - горе съм сложила скрийншотове.
Да не остане някой неприятно изненадан.

# 992
  • София
За първо и второ класиране няма проблем деца записани в училища към МК да си участват. Но за трето могат да участват само деца, които не са записани в нито едно училище към държавния план - прием. Като се прибера ще го изровя от закона.
Аз го изрових. Излиза, че записаните към МК могат да участват на трето класиране:
Скрит текст:
НАРЕДБА № 10 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ
Чл. 68. (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2023 г.) (1) В третия етап на класиране участват ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием по чл. 142, ал. 3, т. 1 от ЗПУО.

ЗПУО
Чл. 142. (3) Държавният план-прием определя броя на местата, на които се приемат учениците във:
1. профилираните гимназии и в професионалните гимназии, в паралелките за профилирана подготовка в средните училища и в професионалните гимназии или в паралелките за професионална подготовка в обединените училища, в средните училища и в профилираните гимназии - в VІІІ клас;
2. спортните училища - в V, в VІ, в VІІ или в VІІІ клас;
3. училищата по изкуствата - в І, в V и в VІІІ клас;
4. училищата по културата - в I, в V и в VIII клас;

Училищата към МК не са по т.1.

# 993
  • Sofia
Гарганела, нали и аз това написах. Свидетелството си е в училището на МК, а онлайн си пише желания за МОН. Кое му е невъзможното не стана ясно

Извинявайте за въпроса но какво е МК?
Училищата към Министерство на Културата 🙃

# 994
Ох, досега беше състезание по балове, сега стана състезание по инстаграм групи.
Мислех че приключихме с ударницитте, но не би.

Ее, то свършиха отсега христоматиите за 8-ми клас, вие...имате ли съмнения Simple Smile))

# 995
Не знам тази година дали ще има промяна, но миналата година можех теоретично да подам заявление за трето класиране на дъщеря ми, която вече беше записана към МК.

# 996
Съоткачалки, имам бързо питане, доколкото си спомням от миналата година, между трето и четвърто класиране не се преподреждаха желания, нали? Т.е. те си бяха на същия принцип като първо и второ.

# 997
  • European Union
Някои не пишат училището, но някои се появяват само за да кажат, че детето е изкарало 90+ точки или че е прието по първо желание и после никога не се появяват.
А може някой и да си измисля. Помните ли преди 14 години как в отчетните теми винаги имаше по някоя измислена бременна?

# 998
  • София
Не знам тази година дали ще има промяна, но миналата година можех теоретично да подам заявление за трето класиране на дъщеря ми, която вече беше записана към МК.
Не само теоретично, но и практически си могла. Joy Няма промяна тази година.
Съоткачалки, имам бързо питане, доколкото си спомням от миналата година, между трето и четвърто класиране не се преподреждаха желания, нали? Т.е. те си бяха на същия принцип като първо и второ.
Не, за четвърто се подава ново заявление и се подреждат нови желания за останалите за него свободни места.

# 999
  • Варна
sanaka, тогава излиза, че от нашето РУО са ме излъгали? Понеже аз питах изрично и казаха, че първо детето трябва да се отпише. После четох и закона, но тази точка 1 ми е убягнала..

# 1 000
  • София
Sanaka, тогава излиза, че от нашето РУО са ме излъгали? Понеже аз питах изрично и казаха, че първо детето трябва да се отпише. После четох и закона, но тази точка 1 ми е убягнала..
Не е задължително да са те излъгали. По-вероятно е да не са били наясно. Не е за първи път, нито ще е за последен. Кастрева например често "лъже" по тази причина. Joy

# 1 001
Това дава силно предимство на децата записани в тези училища, защото няма риск. Моите познати със сигурност ще пробват на трето класиране, тъй като балът на детето не е нисък. Това също трябва да се има предвид от другите желаещи за трето класиране.

# 1 002
  • София
Чудя се как седи въпроса с приемането в друга паралелка, с по-висок минимален бал, но в същото училище. Ако запишеш детето на второ класиране в това училище, но решиш да участваш на 3 или 4 класиране за другата паралелка, всъщност трябва изтеглиш документите му от същото училище ли?
.

Ами теглиш, да. Никой не ти дава гаранция, че ще попаднеш пак в същото училище. Може да се класираш и в друго.

# 1 003
  • Варна
И аз мисля, че звъня на извора да питам... Направо нямам думи, но наистина вероятно трябва да се тълкува точно така както казваш.

# 1 004
Разбирам, че на трето без риск участват само близнаци и приети в училища към МК. За останалите - само ако няма какво да губят.

Общи условия

Активация на акаунт