Седмокласна 16.07-23.07 - Силно стиснати палци за ВТОРО КЛАСИРАНЕ!

• 97 690
  • 1 652
  •   1
Отговори
# 1 215
Три приятелки в началото на седми клас(едната дъщеря ми)си говорят,обсъждат къде искат да учат и решават че ще пишат една гимназия на първо място.Моята толкова беше въодушевена,че има цел, чак по телефона ми се обади от училище да ми съобщи ,че вече знае къде иска да учи.Аз се зарадвах и и обясних,че трябва да е старателна и постоянна в ученето за да си постигне каквото иска.Втората майка не знам как е реагирала,но третата беше в паника.Вдигнала жесток скандал на дъщеря си,как тя плащала уроци,имала по-високи изисквания,дъщеря и имала потенциал да учи в по-елитно училище,как се била водела по акъла на приятелките си и т.н.Момичетата повече не коментираха кой къде ще учи,то за този скандал всички разбраха.Минаха матурите,класиранията.Ами точно дъщерята на майката с претенциите я приеха в същата гимназия за която преди беше толкова против-просто за там и стигна бала. Дъщеря ми и другото момиче влезнаха в по-високо балови училища.Така,че на който където му е писано и какъвто му е късмета.Естествено,че ние родителите трябва много да говорим,да носочваме,но не и да се налагаме и да правим категорични изказвания.Дъщеря ми сама си избра къде ще учи.Имаше пет хубави гимназиални години.И казва,че ако сега е седми клас пак това ще избере.Избора на университет обаче не беше толкова успешен.След като завърши първи курс смени и университета и специалността .Тя отчита първия избор като грешка,а аз и казвам,че е опит.
Успех на децата в новите училища!

# 1 216
Здравейте, отново, с едно питане...някъде съм сигурна, че гледах електронна поща и телефон за връзка по повод възникнали въпроси при кандидатстването и самата система за кандидатстване..ако някой може да помогне, ще съм благодарна!

# 1 217
  • при моите любими
И аз да си разкажа за избора на майката и челния сблъсък с детето. И аз като всеки родител, познава и наблюдава детето, знам че МАТ му е най-лесният предмет. През годините почти не му се е налагало да учи за да изкарва 6, отдаваше му се и АЗ реших, ще учи в НПМГ. Хубаво училище, най-близко, като локация от всички други училища, идеалното училище. Това в моята глава, дума не обелвам, той беше малък да му говоря за училища. За него, неговото училище беше най-хубавото на света и не се интересуваше за след 2 години къде ще учи. Дойде краят на 6 клас и аз решавам, че вече е моето време да го насочвам, записах го на курс в НПМГ, викам си, ще свикне с обстановката,  ще му хареса и ще иска да учи там. Да ама не. Изобщо не му хареса. Нито дворът, нито сградата, а те са си съвсем нормални, просто той ми каза, не го Усещам, като моето училище. Аз обаче съм упорита, водя го на отворени врати, запознахме се с учителката, която ще преподава на парцалките с МАТ и Информатика. Каза че му напомня на най-строгата и неприятна за него учителка, която е имал. Просто по нито един параграф той не хареса и не поиска това училище. На първото редене го написа много назад, безсмислено даже. После като че ли ме съжали и знаейки че няма да го приемат на първо класиране го написа отпред. Много му се смях, защото знам, защо го направи така, но искаше детето да ме зарадва поне да го напише в подредбата. И още го бъзикам, че въпреки неговите негативни усещания, съм сигурна, че животът така ще му се завърти, че ще го срещне с това училище още много пъти по един или друг начин. Сигурна съм.

# 1 218
И аз да си разкажа за избора на майката и челния сблъсък с детето. ...

cydonia, удобно ли е споделите какво избра/записа детето?

# 1 219
Подкрапям призива на Korali за по-деликатни изказвания за изборите на родителите и децата. Никога няма да знаем ситуацията, мотивите и желанията на другите.
Да ви разсмея малко - според мен моят син избра НПМГ заради лавката Stuck Out Tongue Closed Eyes Ходеше на курс към НПМГ в четвъртък. Връща се нашият след първото занятие и започва да ми разправя въодушевено как имали телевизор в лавката на НПМГ и как никой не се блъскал и пререждал на опашката. Sweat Smile
Шегата на страна, но в шести клас го водих на открити врати в НПМГ. Беше някакъв почивен ден и отидох с четвъртокласничката и шестокласника. Още тогава си реши, че ще се готви с физика и това е неговото училище. Базата я знае от курсовете към Междучасие, които посещаваше в шести клас. Но при него в основното училище базата беше трагична, така че всичко друго му се виждаше лукс. Във 2 АЕГ беше на олимпиадата по физика. Направи му впечатление хубавия двор. Въпреки всичко искаше на първите места паралелките с физика.
Поръчах и аз христоматии. Гледам, че май съм поръчала "грешната" на Просвета, но да видим. По-късно ще взема и тази на БГ учебник. Чете сега незадължителна литература. В НПМГ при записването един от учителите обясняваше на всички деца, които се записват, че цяло лято трябва да почиват. После щели да четат и да учат и моят стриктно изпълнява. Аз също изпълнявам Wine Glass

# 1 220
  • Някъде там...
jsed, моите пък харесаха НПМГ заради двора с огромните дървета и пейките. Ходеха там в 7 клас на пробни матури. Колко им трябва на децата...

# 1 221
Моята си избра 2АЕГ, щото ни е в квартала, а и беше учила седем години немски. Искаше да се хване сериозно с английския, а с немския да продължи като втори език.

# 1 222
  • София

Ще имате нова сграда е НПМГ

# 1 223
За мечтите на децата и тяхната категоричност... Моето дете в 3 клас отиде на няколко от предпандемичните работилници на Телерик(правеха се през неделя). Попита ме къде може да учи това. Обясних. Още тогава заяви категорично аз ще уча в ТУЕС. Естествено направих си проучване (благодаря за инфото:hugs: на пенсионирана русалка) и разбрах, че с езикова гимназия ще бъде по-лесно (като покриване на изисквания) после  кандидатстването в университет (професионалните гимназии имат ограничения заради хорариума). Сложих на "масата" всичко. Обясних. Моето обаче каза аз 5 години мечтая да бъда туесар. И наистина той не мръдна от решението си за секунда през цялото време. В крайна сметка така си нареди и желанията.

# 1 224
НПМГ ще има ново крило, не нова сграда... И строителството ще тече следващите 3 години (май толкова е по план)... Двора вече е на половина заграден за строителни фургони... Хич не е за "честито", дано съобразяват работа с часовете, да не се шуми прекалено на децата... Моята девойка вчера се вкисна, като минахме покрай двора (с игрищата, предния с големите дървета и пейките си е супер)...

# 1 225
  • София
Естествено направих си проучване (благодаря за инфото:hugs: на пенсионирана русалка) и разбрах, че с езикова гимназия ще бъде по-лесно (като покриване на изисквания) после  кандидатстването в университет (професионалните гимназии имат ограничения заради хорариума). Сложих на "масата" всичко. Обясних. Моето обаче каза аз 5 години мечтая да бъда туесар. И наистина той не мръдна от решението си за секунда през цялото време. В крайна сметка така си нареди и желанията.
Аз само да кажа, че не съм имала  цел да разколебая детето Ви, напротив - бях задала  по-рано на потребителка с дете, завършило ТУЕС,  няколко въпроса от името на близък  седмокласник и майка му  и  препратих и на Вас отговора. Просто обясних, че в доста  университети извън БГ (за което и питахте) ще е по-лесно с диплома от  МГ или ЕГ  със СТЕМ профил. Но и иначе си има пътища.. Успех в  ТУЕС на сина Ви - детето, за което разпитвах гореупоменатата дама, ще е съученик на Вашето.

# 1 226
  • София
НПМГ не учат ли на две смени? Не мисля, че има как да съчетават с часовете. Пък и цяла София е строителна площадка, така че децата сигурно вече са свикнали със звуците.

# 1 227
Като сте подхванали темата за НПМГ - моето дете беше прието в СМГ след четвърти клас, там учи и по- голямото ми дете, от което получихме недобри отзиви за математичката в СМГ с немски език, която щеше да ги поеме. И така отиде в НПМГ, където срещнах доста ангажирано с деца и родители ръководство. Сега след седми клас единствената цел беше да успее да остане в НПМГ, даже "предобри" с бал над 490. За него това е мечтаното училище и не искаше и да чуе за друго. Въпреки че огледахме и някои езикови гимназии. От обиколените и прозвънени такива най - приветливи и отзивчиви ми се видяха тези от ФЕГ.

# 1 228
Ако може да се включа с по-страничен въпрос. Подавал ли е някой документи за паричната помощ за осмокласници от 300 лв.? Знаете ли какво е това удостоверение, че детето е записано в осми клас?

# 1 229
Една бележка от училището, че е записано в 8 клас. На нас ни я дадоха директно при записването, лист А4. На други училища са казали да си я вземат от Канцеларията/Деловодството през септември.
Доколкото разбрах се изплаща на два пъти х 150 лв, първия и втория срок.
Не съм я подала още в Агенция Соц подпомагане.

Общи условия

Активация на акаунт