Седмокласна 16.07-23.07 - Силно стиснати палци за ВТОРО КЛАСИРАНЕ!

• 97 702
  • 1 652
  •   1
Отговори
# 1 230
  • София
Ако може да се включа с по-страничен въпрос. Подавал ли е някой документи за паричната помощ за осмокласници от 300 лв.? Знаете ли какво е това удостоверение, че детето е записано в осми клас?
Beauty queen, ако помня правилно, детето ти е записано в АК. Мисля, че в този случай не се получава тази помощ, но може и да бъркам, проверете.

Редактирам се - по-надолу Hope for Two написа, че миналата година са получавали всички деца, включително и записаните в частни училища. Извинявам се за неволното объркване от моя страна Hug

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 07:55 от beb4o_fb

# 1 231
  • София по рождение
Ако може да се включа с по-страничен въпрос. Подавал ли е някой документи за паричната помощ за осмокласници от 300 лв.? Знаете ли какво е това удостоверение, че детето е записано в осми клас?
Подадох онлайн. Може с ел. подпис, код на НАП или код на НОИ. Накрая ти искат да прикачиш бележката, но тъй като аз забравих да поискам такава, не я приложих.
Получих съобщение, че заявлението ми е прието, но ще бъде обработено след като МОН представи официално инфо за записването през септември.
На другия ден ми се обадиха от Агенция за соц. подпомагане да ми напомнят, че ако искам сумата (половината) да бъде изплатена веднага, да взема бележка още сега. Другата част се изплаща при записан втори срок. Много любезни бяха.

# 1 232
Тоест мога да подам септември и тогава няма да ми е нужна бележка ?

# 1 233
  • София по рождение
Да. Ще бъде изплатена през октомври.

# 1 234
  • Варна
Къде може да се види информация за брой некласирани ученици по области /градове? Това би било полезно за тези, които участват искат да участват на трето класиране, да си направят сметката. Все пак не е зле да има някаква прозрачност и да се виждат балове на некласирани ученици и прочие, така няма да го има този хазартен елемент. Утопично ли е това, което искам Grinning

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 08:19 от ivka_smile

# 1 235
Миналата година срока за подаване беше до 15 октомври. Ако искате сумата да се изплати по-рано трябва да приложите бележка от училището. В 73то ги раздадоха на децата в първият учебен ден. Ако не приложите бележка, подавате само искането. Тогава социалните чакат да се зареди системата и изплащането става през ноември.
Миналата година право на тази помощ имаха всички осмокласници. Без да има значение дали учат в частно или държавно училище.

# 1 236
Не помня дали публикуват брой не класирани. Според мен, може от обявените първоначално места да се извади броят свободни места за трето класиране. Може би няма да е съвсем точно за София или някои области като Благоевград, Пловдив, но горе-долу. Не класирани ученици може да има и с ниски и средни балове.

# 1 237
  • Варна
Искахме да пробваме за трето за Варна, обаче винаги има деца ненаправили си сметката с все пак високи балове, които не са приети на 1 и 2 класиране заради близките точки.Особено тази година.

# 1 238
Моето желание пък беше за НПМГ- хем е най-близо , хем много добри отзиви. Записахме я на курс, който се провеждаше в НПМГ за да разгледа обстановката, да свикне със сградата. И като каза “категорично не!”. Сградата била гадна, тоалетните били много зле, а тя има психически проблем с тоалетните - ако ѝ смърдят изобщо няма да отиде. И така ни се размина нпмг-то Disappointed
Тук май точно прочетох няколко отзива, че сградата е ок и тоалетните са хубави, може просто там където се е провеждал курса да не са били наред или да не са ги почиствали уикенда, което е много вероятно. Та така - тоалетните решиха в кое училище ще учи. Като чета - не е само при нас. Явно училищата за да привлекат добри ученици трябва да предоставят и добри условия (не че нпмг точно имат проблеми). За новото разширение знаех от един нпмг-ец, както и че проекта предвижда и ремонт на сградата, та в следващите няколко години ще е шумничко. Туес от друга страна в момента били в много мизерна сграда от няколко години и не е ясно изобщо техният ремонт кога ще приключи заради възникнал проблем с обществената поръчка. Това беше второто ѝ желание, там не сме ходили, но знам че изобщо нямаше да е щастлива от обстановката.

# 1 239
https://www.segabg.com/category-education/izleze-vtoroto-klasira … ziite-sled-7-klas
В тази статия има информация за некласираните в София. 740 от тях са от София и 188 от страната или общо 928. Но тази информация е твърде оскъдна, за да могат да се правят изводи. Част от тези деца са приети в ЧУ или в училище към МК и други извън общото класиране и са писали само най-желааните общински училища. Някои деца от София пък са записани в други области. Паралелно с тях има деца, които са направили лоша подредба и не са приети никъде.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/izleze-vtoroto-klasirane-za-prie … -sled-7-klas.html
От тази статия се вижда, че миналата година неприетите са били 968. Разликата не е огромна и предполагам тенденцията за увеличаване на баловете на трето класиране да се запази. Това не важи за високобаловите паралелки. Там рядко се намират незаписани деца с много високи балове. Изненадата може да дойде от деца променили желанието си след второ класиране. За балове под 400 очаквам покачване. За 400-450 също е възможно да има покачване, но не е сигурно. Гледайте статистиката от миналогодишното трето сравнена с второ класиране.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 09:15 от Monza

# 1 240
Много благодаря на всички. Аз станах посреднощ заради ранен полет и нали знаете как ти хрумват невероятни въпроси в малките часове мозъкът като “запали”. Ще подам сега заявлението щом може и без бележка, пък и ноември да ги изплатят, не е късно.

# 1 241
ivka_smile, защо не се обадиш утре в РУО Варна да ги попиташ дали могат да предоставят тази информация? За бал на некласираните едва ли ще ти кажат, но поне за броя им. През май тази година имаше организирани две онлайн срещи от РУО-то с презентации относно НВО и с възможност за задаване на въпроси от родители и ученици. Жената беше изключително любезна и каза, че винаги са на разположение да отговарят на въпроси по имейл или телефон. Нищо не губиш, ако опиташ.

# 1 242
  • София
То какво толкова носи тази информация колко са некласирани, кой ги знае с какви балове са и да са 100 деца само. Отделно някои може и на второ да не се запишат, други ще се запишат, ама ще се отпишат, я преди трето, я преди четвърто, не може с точност нищо да се смята сега. Риск е цялата работа занапред..

# 1 243
Информацията е, че са съизмерими с миналогодишните и отиващите на трето трябва внимателно да гледат моналогодишните движения на минималния бал.

# 1 244
  • София
Информацията е,че са съизмерими с миналогодишните и отиващите на трето трябва внимателно да гледат моналогодишните движения на минималния бал.
трето е супер рисково и без това.. Баловете се покачват. Та второ класиране  си е "най - сигурното", така излиза...

Общи условия

Активация на акаунт