Седмокласна 16.07-23.07 - Силно стиснати палци за ВТОРО КЛАСИРАНЕ!

• 97 600
  • 1 652
  •   1
Отговори
# 1 590
Някой да е опитал да подаде днес заявление за еднократна помощ през СЕВОП? Дали само при мен нищо не става..
Аз подадох вчера без проблем, документ не съм прикачвала с уговорката, че системата ще си го дръпне сама след 15ти септември.
Днес взех и здравно-профилактичната, че не ми се реди на опашки на есен. Оставила съм за септември само очната.

# 1 591
  • София
Малко е дразнещо да , възможността на 3 и 4то класиране да се класират деца с доста по-нисък бал в елитните гимназии, но все пак от друга страна смятам , че добре е измислена системата и е оптимална.
В същност и през годината ако се обявят места се случва същото, възможност са се запишат нови ученици с доста по-ниски балове в тъй желаните първоначално училища.
Който видял,  видял с две думи.Stuck Out Tongue Winking Eye
Който предвари той завари.
Всички са деца , с ниски и с високи балове , то тия с ниските няма да се чувстват комфортно при високо баловите.
Най-добре си е да са горе долу на едно ниво.

# 1 592
Svil24, това би било възможно, както вече каза Солничка, ако само веднъж се редят желания.
Това обаче също съвсем не би било честно, защото пак ще има много хора, които не са преценили правилно и не са написали достатъчно на брой желания. И за тях какво, каквото остане за след началото на учебната година ли?
Както са направени в момента класиранията е оптимално, според мен.
Но няма как да е идеално за всички, винаги ще има и недоволни, защото местата са ограничени все пак.
Е, каква нечестност има в това да се избира веднъж. Сега за правото сутрин да искаш едно, вечер друго се плаща с хазартен принцип на доместване на децата в 3. и 4. класиране.

Ненаписалите достъпни желания след второ да могат да си допълнят желанията с останалите места. Те няма да са ощетени.
Е, нали пак ще се появят като непредвидени играчи с висок бал в този случай и пак ще са риск за решилите да рискуват на трето?
Лютиен, честно казано не съм мислила как точно трябва да се разпишат правилата, но в този си вид, според мен, създават условия за непрозрачност, за несправедливост и възможност за промъкване на деца с ниски балове в елитни гимназии, вместо тази възможност, без да поемат ненужни рискове, да имат децата, на които малко не е достигнало след второто класиране. Да, и децата с нисък бал трябва да учат някъде, но според мен в училища, където учат и другите деца с подобен бал.
В идеята на nel.ds да се пази мястото след второ класиране също има резон.
Ако всички си пазят местата, откъде ще дойдат местата за третото класиране?
И защо смятате, че децата с по-ниски балове рискуват по-малко от вас? Реално за тях рискът да загубят мястото, на което са в момента, е много по-голям.
И това с "промъкването" на децата с по-нисък бал във високобалова паралелка е малко крайно. Нали не си представяте, че дете с бал 200 ще успее да се класира в Испанската, да речем. 10-20 точки разлика в бала по никакъв начин не правят детето "недостойно" за някоя паралелка, нито пък го определят по някакъв начин.

# 1 593
Добре де, колко време да се пази мястото на дете, което иска да гони мечти, ама и не изпуска кокала? Другите деца къде да се наместят? Затова се мисли и се пише на първо класиране, евентуално се участва на второ. След което заемаш или освобождаваш мястото.
Вече и моята щерка е записана. Освобождаваме едно място, че беше приета в две области.

# 1 594
Добре де, колко време да се пази мястото на дете, което иска да гони мечти, ама и не изпуска кокала? Другите деца къде да се наместят? Затова се мисли и се пише на първо класиране, евентуално се участва на второ. След което заемаш или освобождаваш мястото.
Вече и моята щерка е записана. Освобождаваме едно място, че беше приета в две области.
Явно съм пропуснала - къде се записа девойката?

# 1 595
Къде избрахте в крайна сметка, Mama Ru? Сигурна съм, че всички ви мислим Hug

# 1 596

Явно съм пропуснала - къде се записа девойката?
За момента не искам да коментирам.

# 1 597
  • София по рождение
Добър ден! Имам въпрос - когато подадете онлайн заявление за отпускане на еднократна помощ на ученик, имате  ли съобщение в електронната поща, че заявлението е получено. Опитах се да подам по електронен път, но не съм сигурна дали съм успяла.
Да, първо получих мейл със следния текст:
Заявление номер ....към електронна услуга 3121-Отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в осми клас е изпратено успешно към избраната от Вас администрация.

После получих втори мейл с текст:
На профил .... бе връчено ново съобщение/документи от Дирекция за социално подпомагане .... Можете да го получите като влезете в профил си на адрес....
Това съобщение e изпратено от Система за сигурно електронно връчване, която се изгражда и поддържа от Министерство на електронното управление по силата на чл. 26 от Закона за електронно управление.

А на другия ден ми се обадиха, за да потвърдят, че не могат да спазят законоустановения 14 -дневен срок, докато не представя сл. бележка или МОН не предостави информация за записването.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 19:29 от helli_sun

# 1 598
Скрит текст:
Svil24, това би било възможно, както вече каза Солничка, ако само веднъж се редят желания.
Това обаче също съвсем не би било честно, защото пак ще има много хора, които не са преценили правилно и не са написали достатъчно на брой желания. И за тях какво, каквото остане за след началото на учебната година ли?
Както са направени в момента класиранията е оптимално, според мен.
Но няма как да е идеално за всички, винаги ще има и недоволни, защото местата са ограничени все пак.
Е, каква нечестност има в това да се избира веднъж. Сега за правото сутрин да искаш едно, вечер друго се плаща с хазартен принцип на доместване на децата в 3. и 4. класиране.

Ненаписалите достъпни желания след второ да могат да си допълнят желанията с останалите места. Те няма да са ощетени.
Е, нали пак ще се появят като непредвидени играчи с висок бал в този случай и пак ще са риск за решилите да рискуват на трето?
Лютиен, честно казано не съм мислила как точно трябва да се разпишат правилата, но в този си вид, според мен, създават условия за непрозрачност, за несправедливост и възможност за промъкване на деца с ниски балове в елитни гимназии, вместо тази възможност, без да поемат ненужни рискове, да имат децата, на които малко не е достигнало след второто класиране. Да, и децата с нисък бал трябва да учат някъде, но според мен в училища, където учат и другите деца с подобен бал.
В идеята на nel.ds да се пази мястото след второ класиране също има резон.
Ако всички си пазят местата, откъде ще дойдат местата за третото класиране?
И защо смятате, че децата с по-ниски балове рискуват по-малко от вас? Реално за тях рискът да загубят мястото, на което са в момента, е много по-голям.
И това с "промъкването" на децата с по-нисък бал във високобалова паралелка е малко крайно. Нали не си представяте, че дете с бал 200 ще успее да се класира в Испанската, да речем. 10-20 точки разлика в бала по никакъв начин не правят детето "недостойно" за някоя паралелка, нито пък го определят по някакъв начин.
Luthien, тези, който с 460 са писали само СМГ ще им е достъпно да допълват само паралелки с бал под 460,да му се невиди. Не може с аргумент, че на децата може нещо да им хрумне друго, или че родителите не им се чете или ги е мързяло да напишат и други желания, или пък детето е тропнало с крак, че само това иска и с толкова акъл са написали само едно или съвсем малко желания, после да настава лотария.

Има начин да се направи.

С по-ниския бал определено рискуват по-малко, няма какво да се лъжем.
И не става въпрос детето с 10 точки по-надолу да е недостойно, а е нечестно за тези с 1 до 9 по-малко, които са имали такова по-предно желание и не са на това място само, защото родителите им не са били по-смели.

Скрит текст:
За протокола нямам лични огорчения по темата, ама не спирам да се дивя, че местата след 2. класиране се заемат на принципа, ако ти стиска.

# 1 599
Аз съм виждала дете, спечелило 3 класиране за елитна гимназия с бал по - нисък с 50+ точки от минималния бал на второ класиране. И наистина не мисля, че е ок така да става класирането
при кандидатстване след 7 клас.

# 1 600
  • София
Няма как да се угоди на всички. Всяка история е индивидуална и, очевидно, всеки гледа "само мене си" и не може да види цялата картина. Което иди до'ди..... Ама "недостойни", "промъкнали се", "да си учат в училища със същия бал"..... хора, изплискахте легена!

# 1 601
Аз съм виждала дете, спечелило 3 класиране за елитна гимназия с бал по - нисък с 50+ точки от минималния бал на второ класиране. И наистина не мисля, че е ок така да става класирането
при кандидатстване след 7 клас.

Значи не е имало дете с по-висок бал, което да иска да пробва в тази елитна след 3 класиране.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 19:04 от Aleksandropulis

# 1 602
  • София
Е, стига де, доста е грубо да се делят децата. И какво значи честно или не честно. Това са деца , борят се и това е. Редиш, играеш, печелиш или рискуваш. С какво едно дете с бал 400, което рискува е по-тъпо от това с 450

# 1 603
Солничка, влязохме малко в риторика вече, ама просто няма как всички да са доволни.
Ако не детето е тропнало с крак, а просто са направили грешна преценка? Могат да кандидатстват само за паралелки под техния бал на кое класиране? Ами те не са ли също ощетени в такъв случай?
Ако говорим за честно, най-честно би било да не се допуска отписване и повторно подаване, както и след второ класиране да се елиминира продължаването в класиране в две области или към училища в два ресора.
Тогава трето няма да е хазартно и ще могат да продължат само некласираните другаде деца, но пък няма и да остават и толкова места в желани гимназии, защото жабите ще са се наместили по гьоловете. Ама пък недоволните ще са много повече.

# 1 604
Ми не мисля, че има чак такава разлика в деца с бал 460 и 440 примерно, да 20 точки са .. ама я си представете, че тези тези точки разлика могат да дойдат от дипломата. Каквото и да си говорим всички знаем, че има училища където не пишат 6 ей така просто щото си в 7ми клас за разлика от други. И повярвайте ми в тези училища тези 5ци са наистина 5ци, за разлика от шестиците в други училища.

Общи условия

Активация на акаунт