Фентъзи и фантастика - 25

• 27 018
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Честита Нова година на всички, пожелавам ви да попадате на хубави книги. И на хубави хора, с които да ги коментирате! 😉
Има писатели, които сменят стила си. Примерно ирландеца с трилогията за корабите Евърнес, Йън Макдоналд ли беше... Ей, толкова да я харесах! После изчетох едва ли не всичко друго на тоя автор - нищо общо, пълно разочарование бяха другите. И Дервишката къща, и Луна...
Да не се окаже и Бачигалупи така променен 😀 Един Водосрез и край... Но ще рискувам. Започвам новата му тия дни.

# 601
В другата тема за книги писах, но да кажа и тук - започнах годината с “Недовършени предания”, не я чета подред, а когато ми хрумне някой въпрос, за който реша, че искам малко повече да задълбая в темата. В една бележка под линия намерих откъс от писмо, в което се коментира за произхода на злото, тема, която миналата година разисквахме и тук. Ето цитат
Скрит текст:
“В едно писмо от 09.1954г.  споделя:
“В началото на Втората епоха той (Саурон) все още бил красив на вид… , освен ако сметнем, че всички “реформатори”… са зли по начало, още преди гордостта и жаждата за налагане на собствената воля да разядат душите им”.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 14:53 от fenyx

# 602
Честита нова година и от мен. Мислех да започна годината с " Нефритен град", но издърпах книгата до нея " Кралете на дивото" и не съжалявам. Пенсионирани наемници, поостарели, позагубили форма се отправят на пътешествие. Нищо кой знае какво не се е случило до 206 страница, но много ми харесва. Увлекателна е и разказвача на историята, който е и член на бандата ми е много симпатичен, а за мен е много важно да симпатизирам на героите.

# 603
  • Майничка
Аз също я бях позачела, но като видях, че е трилогия, се въздържах. Засега, де.😉
Ритуално препрочетох Фийст и открих, че съм пропуснала цялата последна трилогия, "Войната на хаоса". Старост-нерадост!😄
Но пък с какъв кеф наваксах...

# 604
Аз също я бях позачела, но като видях, че е трилогия, се въздържах. Засега, де.😉
Може и да се лъжа, но по спомен всяка книга е за различни герои.

# 605
В ГР излизат две книги в серията - The Band, може там да погледнете описанията. От “Кралете на дивото” се отказах, когато я бях забелязала преди време, заради отзиви за грубоват, недодялан хумор.
Продължавам да си чета Сандерсън, независимо, че правя отклонения и с вмъквания на други книги, но така е като имам интерес към много едновременно 🤭.

# 606
За мен няма груб и недодялан хумор, но различни хора, различни възприятия. Аз мислех да подхвана поредицата на Есълмонт за Малазанската империя, 6 са книгите. Преди години четох " Завръщането на пурпурната гвардия" и " Нощ на ножове", но докато излязат следващите съм ги забравила. Само помня, че много ми харесаха, но пък се замислям дали да не подхвана отново Летописите. Тъкмо докато излезе новата книга ще съм си ги припомнила.

# 607
  • София
Феникс, до кого е това писмо, помниш ли? Звучи, като да е до някой от литературния му кръг, като обсъждане на идеи. Аз отдавна съм чела писмата и биографиите на Толкин и Луис и съм позабравила. Помня обаче, че там много са обсъждали световете от творбите си. Даже трилогията на Луис "Отвъд безмълвната планета" всъщност е идея на Толкин, която не му е останало време да развие и я оставя на К. С. Луис. Чудя се даже дали нея не я харесвам повече от Нарния... Макар че са много различни.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 20:18 от Marisha*

# 608
Трябва да погледна в тази бележка под линия дали пише до кого е адресирано писмото, не съм запомнила.
Edit:Пише само “в едно писмо баща ми споделя”… (тъй като е бележка на Кристофър Толкин). Няма повече пояснения до кого е.
Скрит текст:
пуснах текста в едно приложение ИИ, според него писмото е до Клайв С. Луис, но не мога да бъда сигурна в тази информация.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 21:10 от fenyx

# 609
Относно Иймс, 2 книги са излезли досега, Бандата ще излезе тази година на бг, третата последна мисля също ще се появи в оригинал сега или догодина. Не е лош Иймс, лекичко пародийно фентъзи, но е много далеч от нивото на Пратчет, например. Ако ви харесва, четете, ако не, не е голяма загуба.

# 610
Наскоро видях някъде из нета корица на “Bilbo’s Last Song” и сега се сетих да потърся още нещо за книгата и намерих това в този сайт, може да е интересно за някого:

# 611
Видяхте ли в сайта на Артлайн книгите, които ще издадат през 2025? Почвам да спестявам от днес.

# 612
Олеле, Джей Кристоф! Ще си я взема задължително. Много се зарадвах на тази новина. Според мен Артлайн са идеалното издателство за него, дано пожъне успех.

# 613
Интересни неща се задават, и петата на Летописите (дано изберат американската корица).

Днес съм на друга вълна, тази вечер в 21 ч- тост “The Professor!”. Уважение към автора, дал толкова на този жанр.

# 614
Интересни неща се задават, и петата на Летописите (дано изберат американската корица).

Кориците на другите книги от поредицата са рисувани от Ясен Стоилов, така че би трябвало и тази да е. Всички книги на автора, освен Тайните проекти („Трес от Смарагдово море“, „Наръчник на пестеливия магьосник за оцеляване в Средновековна Англия“, „Юми и художникът на кошмари“ и „Озарения“) са с илюстрация на кориците от български художници. Използват оригиналните изображения на кориците (на всички предстоящи книги за 2025), защото сигурно още оформлението на кориците не е направено.

Общи условия

Активация на акаунт