Фенове на тениса - тема 10

• 17 314
  • 554
  •   1
Отговори
# 195
Фабио Фонини прекратява кариерата си след Рим. Ще ми липсва тази наперена походка и брилянтна техника.

# 196
  • София
Рим си тече, вчера много дъжд се изля и играха посред нощите.
Като цяло няма нещо кой знае какво, но все пак няма как акцентът да не е завръщането на световния номер 1, Яник Синер и шокиращото отпадане на Ига Швьонтек след получен геврек.
Настилката в Рим е любима за Ига, така че щом и тук загуби толкова рано и така категорично, то явно дупката в която изпадна е много сериозна и нищо добро не я чака и на Ролан Гарос.

Яник Синер дотук не е загубил сет, но едва вчера мина успешно първия си сериозен тест. Срещу Франсиско Серундоло, който го победи тук през 2023 г. с 6-7 2-6 2-6. Серундоло е в страхотна форма и има най-много победи на клей този сезон. И ето нагледно се вижда как за 2 г. Синер е надградил. Не случайно е и номер 1. Пак 7-6 в първия сет, но след това затвори с 6-3.
Настилката в Рим е най-неудобната възможна за Яник. Хем клей, хем най-бавния, така че ако успее да стигне финал и то след 3 месеца изгнание ще е огромно постижение.

Големия фаворит разбира се е Карлос Алкарс, който е печелил всички важни клей турнири без Рим. Само тук няма титла. Има титли на Ролан Гарос, Монте Карло, Мадрид и Барселона.
Алкарас не минава никак леко в своите мачове, но и за него тази настилка не е от най-удобните, нищо че е клей.

От днес започват 1/4 финалите, които ще са в два дни
Ето и двойките

Синер - Рууд или Мунар (играят днес, след като снощи стана прекалено късно)
Хуркач - Пол
Алкарас - Дрейпър
Музети - Зверев

Според мен полуфиналите ще са Синер и Пол и Музети срещу Алкарас. Синер ще е на финал, но Алкарас ще види много зор срещу фантастичния Музети. И все пак 55 на 45 за Карлитос.

При жените вече имаме един готов полуфинал.
Жасмин Паолини срещу Пейтън Стърнс

Очаквам Коко Гоф днес да бие Мира Андреева, а Арина Сабаленка трудно в три сета да победи Кинуен Джън.
Така другия полуфинал ще е между Коко и Арина.

Simple Smile

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 00:37 от Diavolo

# 197
  • София
Никой ли не гледа Рим?

Ясни са вече двата полуфинала.

Днес са Жасмин Паолини и Коко Гоф
Малко очакван финал, но има логика за такъв. Паолини е у дома си, а и сред най-добрите в света. Същото и за Коко, финалистка на Ролан Гарос, отлична на клей. А този клей е много бавен и е удобен за нейната защитна игра.
Лоигката сочи победа за Коко, но аз ще прогнозирам 2-1 сета за Паолини и съм твърдо за нея.

При мъжете на хартия имаме мечтания финал. Новото голямо съперничество в световния тенис. Яник Синер срещу Карлос Алкарас.
Синер се завърна с гръм и трясък, раздаващ гевреци и франзели и със само един загубен сет до финала. Негов първи финал в Рим и първи изобщо на клей мастърс. Ако Синер запази и надгради това ниво има всички шансове да спечели Ролан Гарос, защото за там вече ще е още по-добре подготвен.
Днес Синер не ми хареса срещу Пол, личи си как губи интензитета си, просто все още не е 100% фит. И дано травмата в лявото бедро не е нещо сериозно.
За Алкарас също е първи финал в Рим, като именно този мастърс във вечния град е единствената голяма титла на клей, която му липсва.
Общо баланс между двамата е 6:4 за Алкарас, който е и в серия от 3 поредни победи.
Лоигката сочи победа за Алкарас. И моята прогноза е, че ще спечели с 2-1. Ще стискам палци на Яник Синер обаче.

# 198
Хвърлям по един поглед, но основно във вечерните сесии (през деня ми е невъзможно).

За Алкарас съм на финала. Синер е машина, изключително техничен, стабилен. Изобщо няма да си кривя душата. Но на мен ми е скучен. Като играе Алкарас, има емоция - от гениални отигравания до моменти, в които ти идва да счупиш телевизора, защото знаеш, че може повече и пак се е разконцентрирал. Но концентриран ли е - за мен той е на съвсем различно ниво от останалите и няма кой да го бие.

Финалът, както го виждам аз, е на ракетата на Алкарас. В общия случай, Синер е по-постоянен от него и има по-големи шансове за победа (чисто на база вероятности, с оглед моментното им състояние). Но, ако и двамата играят на 100% от възможностите си, геният на Алкарас е с една идея повече от този на Синер.

И, разбира се, ако някой от двамата не се “счупи”. Защото Алкарас влезе в турнира с травма (и ми изглежда, че още си я влачи). А Синер днес се държеше за бедрото…та, дано нещо подобно не реши финала, за да имаме възможност да се порадваме на истинско тенис зрелище.

# 199
Опитвам се да ги гледам, но е малко трудно с дневните сесии.
Голямото предимство, което Синер може да има пред Алкарас е психическата устойчивост. Алкарас има своите колебания в това отношение и там е единственото му слабо място. По отношение на играта е много по-разнообразен, измисля гениални неща и според мен Синер не може да се противопостави на това.
Но Алкарас го гледах предишните кръгове и редуваше гениални избухвания с пропадания на играта. Съперниците му не бяха достатъчно добри да се възползват от това, Синер обаче няма да има прошка.
Ако Карлито успее да се концентрира и да е достатъчно стабилен, ще победи.

# 200
  • София
Добре е за тениса, че се появиха хлапета веднага след Роджър и Рафа, които да показват по-високо ниво. Изумен съм как Синер се възстанови след 3 месеца в бокса и то на Мастърс. Алкарас е по-атрактивен, но често губи пауър. Яник пък е константа. Изглежда ще разпределят големия пай помежду си в следващите няколко години, докато не се появи някой нов кривак като Ноле.

# 201
Между другото, гледах скоро филма за Алкарас и там доста ясно става откъде идват колебанията му, момчето иска да е номер едно, обича тениса много, безумно талантлив е, но не е убеден, че иска да жертва всичко в името на тениса. Стана ми още по-симпатичен и искрено се надявам, че няма да се пречупи.

# 202
И на мен ми харесаха сериите за Алкарас - беше насочен повече за неговата личност, стана ми и на мен повече симпатичен. Иска да бъде един от най-добрите, но пък иска да изживее неща като всеки младеж на неговата възраст. Обясняваше също за срива след Олимпийските игри, заради големите очаквания към него за злато първо с Надал, а и после на сингъл.
Усетих го така сякаш иска да получи разбиране от света, затова че не иска напълно да се отдаде изцяло на тениса.

Предстои финала в Рим, стискам му палци, въпреки че и Синер ми харесва Simple Smile

# 203
Майко мила! Страхотен мач. Първият сет ми скъси живота с поне няколко месеца. Имах чувството, че е краят на мача, като приключи, а то има поне още една, ако не и две, части.

Радост за окото. Толкова се радвам, че са здрави и на върха на силите си. 😍

# 204
  • София
Ами кажете, че не разбирам после... 😋😉
Паолини и Алкарас шампиони!

Синер - Алкарас
Ами знаех си, че така ще стане. Казах ви, логиката сочи победа за Карлитос. Букитата сбъркаха тук... Прекалено се респектирани и хайпнати от цифрите зад Синер. И с право. НО, срещу Синер беше новия крал на клея.
Алкарас вече има в актива си всички големи титли на червено! Ролан Гарос, Рим, Монте Карло, Мадрид и Барселона! Синер има само този финал в Рим. Има ли смисъл от повече обяснения? Дори и Синер да беше спечелил първия сет, а той беше на косъм да го стори, Карлитко щеше да го обърне.
Честито на феновете на Алкарас! Отново влиза като топ фаворит за титлата от Ролан Гарос.
За Яник. Аз като негов фен съм много доволен. Първи турнир след 3 месеца пауза и първи Мастърс 1000 клей финал! Като не трябва да се забравя и за леката травма в лявото бедро срещу Пол, което не е нещо сериозно, а по-скоро факт от липсата на игрова практика.
Синер тепърва ще става все по-силен и по-силен. Аз лично няма да съм изненадан и от титла на Ролан Гарос. За мен Яник Синер е фаворит номер 2 в Париж и то не с голяма разлика от Алкарас! Просто му трябва още игрови/състезателен ритъм.

Жасмин - Коко
Първа голяма клей титла за най-лъчезарното момиче в тура - Жасмин Паолини. Новата номер 4 в света, като измества от там Ига Швьонтек.
За мен Паолини ще е сред топ фаворитите и на Ролан Гарос. Simple Smile
Прекрасен тенис играе, има всичко в играта. Много разнообразна, бърза, точна. Владее всички удари. И една неизчерпаема енергия.
Коко просто нямаше шанс на този финал. Измъкна се срещу китайката Кинуен Джън в един страшно слаб и чоукърски полуфинал, но срещу вдъхновената Жасмин нямаше шансове. Но Гоф също е сред топ фаворитите за Ролан Гарос.

# 205
  • София
Радвам се за Алкарас. Имаше нужда от голяма победа. Макар че май е в серия от успехи срещу Синер. Дано запази формата и за Париж и видим още един мач между двамата.

# 206
Ще си призная, че изобщо не очаквах вторият сет да тръгне стремглаво към поничка. Алкарас трудно измъкна първия; смятах, че Синер ще превключи на следваща скорост и ще стане епос. А то към 3-4ти гейм изглеждаше, че Карлос изнася лекция, а Яник се чуди какво ще вечеря. Изненадан съм.

Така де, Синер е най-добрият тенисист в света в момента, но днес на корта срещу него стоеше магьосник, защото това е Алкарас на клей. Имаше гениални отигравания и то в критични моменти. Ако не беше толкова добър, колкото е, щях да го нарека безразсъден. Дропшотове, лобове при 30-30, примерно…малко хора биха били толкова дръзки.

Смятам, че турнирът в цялост беше положителен и за двамата. Синер направи чудеса от героизъм за човек, който 3 месеца е бил вън от Тура. Алкарас показа, че може и да не се разсейва за по един сет във всеки мач. Шапки долу и за двамата. Надявам се да ги видим на финала на РГ. Simple Smile

# 207
Норе4С, за мен това е изключителното на Алкарас - че той не се плаши, не се стъпва назад, на започва да играе на сигурно от основната линия. Той си има игра и си я поддържа каквото ще да става. И много често тая смелост му помага.
Имаше скоро, не помня в кой от турнирите, някакви мачове, в които той сякаш забрави стила си и се опита да играе на сигурно от основната линия, беше епик фейл.

Синер е изключително силен, стабилен и тн, но точно на това разнообразие на Алкарас засега не може да отговори.

# 208
За мен, от новите попълнения в тениса, Алкараз е най-вълнуващ, момчето може да играе тенис, при това разнообразно - не се среща вече често. Аз мисля, че най-нормалното нещо е да искаш да живееш живота си пълноценно, доколкото е възможно, а не САМО за тениса. Така че да се наслаждава и на тениса, и на живота, и хич да не му пука за титли и рекорди. Те са за маниаци Simple Smile И не е гаранция за щастлив живот.

# 209
  • София
Пусната е новата анкета! 😊

В неделя започва любимият ми Ролан Гарос, уви без Рафа Надал...
Който все пак ще бъде подобаващо почетен на специална церемония.

Очертава се изключително итересен турнир и при мъжете и при жените, като при дамите с оглед формата и психологическата дупка у Ига Швьонтек абсолютно всичко може да се случи. При мъжете все пак си имаме един по-изразен фаворит в лицето на Карлос Алкарас.

България ще бъде представена само от Григор Димитров.

Мъже
https://en.wikipedia.org/wiki/2025_French_Open_%E2%80%93_Men%27s_singles

Топ фаворит разбира се е Карлос Алкарас, но аз си мисля, че напук на очакванията, Яник Синер ще грабне титлата на мускетарите.
Има много тъмни коне, които могат да объркат прогнозите. Всички или във форма или с престижни клей титли през сезона.

Ето набързо и моите прогнози

4 кръг (1/8 финали)
Яник Синер - Артур Фис
Якуб Меншик - Джак Дрейпър
Александър Зверев - Франсиско Серундоло
Даниил Медведев - Новак Джокович
-
Лоренцо Музети - Холгер Руне
Франсис Тиафо - Тейлър Фриц
Каспър Рууд - Томи Пол
Стефанос Циципас - Карлос Алкарас

1/4 финали