Какво да правим с учебниците за гимназиален етап?

• 2 898
  • 49
  •   1
Отговори
# 30
  • София
И аз ги купих втора употреба, но това не отменя факта, че са в отлично състояние и имат стойност и са КНИГИ и не им е мястото на боклука... Има някакви ценности все пак, възпитаваме деца.
Ако това е към моя пост. Аз нямам място за съхранение и предпочитам да се преработят. Библиотеката ми е пълна със специаизирана литература, речници и ценни книги, които съм купува от цял свят, поради спецификата на образованието ми и по-късно на професията ми. Та знам значението на думата "стойност". Ако МОН предложи място, на което мога да отида и да оставя учебниците безвъзмездно, с най-голямо удоволствие. Както се случи с 2 библиотеки, в две села, които приеха кашони с художествена литература. Закарах им ги лично на място.
Има учебници, които децата ми ще запазят, но те са малко, и са наистина ценни (не говоря за цена).

aaa73, личи си, че не сте отваряли скоро учебници по ООП. Програмите се менят през 1-2 години и дивотиите, които може да прочете човек вътре, са чутовни. Та, хартия, въздух, гора и дървета- МОН да определи дата и място, и веднага им ги нося, без да искам и стотинка. За някои даже пари ще им дам, да не ги предават нататък.

Скрит текст:
Добре, че избрахме читави училища, и с всеки изминал клас, ще имаме все по-малко среща с "общи приказки".

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 03:42 от missence

# 31
  • гр.София
Каквото и да си говорим ,няма лошо МОН да даде вариант какво да направим със старите учебници .Да ги съберат за рециклиране,не искам пари.
От 8 клас до сега само учебниците по български пазим, автор е Павлина Върбанова и държа да си ги имаме.Останалите завъртахме на борсата.
Пп. Стават ли изобщо за рециклиране гланцираните учебници?

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 10:31 от blanc

# 32
Абе стига с това рециклиране, нищо по-специално не се случва дали МОН ги рециклира, дали ги хвърляте в контейнерите за разделно или се ползват за подпалки - няма особена разлика. Пак в крайна сметка не са учебници и няма да се ползват като такива.
Дори да седят някъде на някой рафт или в нечие мазе в кашон, каква точно полза, ако никой не ги отваря?
Все едно да учим по учебниците на бабите ни. Няма как да се случи тая работа. Това не е книга да се препрочита. Колко пъти като осъзнати възрастни, след завършване на съответния клас, сте си отворили учебника по математика за 6 клас или по история за 10ти?!
Пълна демагогия с тая тема...

# 33
Най-разумноъо нещо, което може мода се направи с ненужни учебници и книги е да се дадат за рециклиране
 Ако нямате контейнери в населеното място, сигурно имате пункт за изкупуване. 
Няма смисъл да се пращат насам -натам, особено на читалища книги, които просто се чудим какво да правим и не ни се иска да изхвърлим. Ако им пращате книги, само за да се отървете от тях, те също ще ги дадат на вторични суровини, но само ще ги затрудните.

В заключение, контейнерите за рециклиране, или отивате в пункта заедно с децата си. Това ще им даде добър пример, на който явно държите.

# 34
От миналата година се знаеше, че вторичният пазар за използвани учебници за гимназиален етап вече няма да съществува или поне не в досегашния му вид. Това ще трае поне за 2 години, в които поръчката на МОН все още ще става за ползване и няма да се разпада.
Моето дете го измисли. Раздели си нещата от шкафа в три купчини. Учебниците ще даде (или поне така го мисли) на приятелката си, която в осми клас беше с ИИЧЕ. Един срок да не ѝ била тежала раницата с двойно дебелите учебници, които я чакат в девети клас. Помагалата и сборниците са за братовчедката, която ще бъде осми клас в същото училище. Третата купчина вече е в контейнера за хартия. Ако първите две купчити се разминат с новите си притежателки, в училището всяка година се събират вторични суровини и се ядат пици за свършеното еко дело. Предложението ми да си остави учебниците, по които учебни дисциплини е планувала да бъдат доълнително избрани за профили, не се прие. Не били ставали за нищо.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 16:06 от рони

# 35
И аз ги купих втора употреба, но това не отменя факта, че са в отлично състояние и имат стойност и са КНИГИ и не им е мястото на боклука... Има някакви ценности все пак, възпитаваме деца.
Вие искате държавата да ви ги изкупи учебниците, нищо че вие самата сте ги купили втора употреба, че и "оправдавате желанието си с лозунги за културата на децата" .На същия принцип тези, които до сега бяха принудени да купуват нови учебници, защото са първа година по тази система, трябва да желая държавата да им върне част от парите за да не се "минават".  Това не може да е сериозно.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 10:33 от _re_ge

# 36
Аз не изисквам(нахално), а ПРЕДЛАГАМ учебниците да се ползват, защото са като нови и са по текущата система. Бих ги дала без пари, ако МОН реши да ги събере.

За изкупуването имах предвид както при борсите - на 20-30%.
Не одобрявам ние да ги изхвърляме (рециклираме), а МОН (т.е. пак ние) да купуваме нови. Това е разхищение на държавни средства и на природни ресурси.
Пример: Ако учебник струва 10 лв, МОН може
- да го купи от мен (+ 2-3 лв за мен, - 2-3 лв за МОН, + за природата)
- да го купи от издателство (0 за мен, -10 лв за МОН, - ресурси)
Умножете по близо милион учебници. (3 випуска по около 35 хил.ученика по 10 учебника).

Дъщеря ми е предпоследния випуск по тази система. Т.е. ако МОН купи нови учебници, те ще се ползват само 1 година.

_re_ge, не разбирам защо е нахално да искам да ги продам, след като съм ги платила (100 лв) и запазила (като нови) и са текущо валидни?
Знам, че всички тук сте много богати - ползвате и хвърляте... Някакви си 50-60 лв... Но извън форума не всеки би хвърлил 50 лв в кофата.

missence, знам, че не стават за четене, но те имат своята стойност именно като учебници за следващия випуск. Не за препрочитане, не за някоя библиотека и не толкова за рециклиране.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 09:37 от aaa73

# 37
  • София
МОН не е някаква имагинерна организация. Тя се състои от служители, част от които (явно взимащите решения) са на втори договор към издателства. Те имат интерес да се издават повече нови учебници. То и затова на всеки три години  поразместят текстовете в учебниците, сменят името на предмета, прехвърли се нещо от един клас в друг и хайде нови учебници. След три години обратно. Преливане от пусто в празно.

# 38
Аз купувам учебници втора употреба  (и книги в книжен пазар   - доста често) макар че имам възможност да  купя нови. Правя го именно с мисъл за природата. Цената на учебника ако е ползван е 3-4 лв. Не държа да изглежда нов. Детето ми е възпитано да не се срамува че е с ползван учебник. Всяка година си правя сметка. Не съм давала повече от 40-50 лв за всичките ОО учебници. За мен това е незначителна сума именно за учебници.  Харча много повече за други нужни неща, услуги за детето си. Уважавам решението на тези, които купуват нови - има училища където може да те гледат накриво ако си със стар учебник.

Нашите учебници след това ги подарявам  - имам познати нуждаещи си семейства.
Книгите (ако познат не иска да чете и предава нататък) подарявам  на читалища и библиотеки.  Униформените дрехи от които децата ми са израснали и са годни за носене - също подарявам . Аз също получавам много ресурси от приятели познати. Това, което не ми трябва, и не трябва на никой наоколо - в контейнери.
Ако съм МОН не бих се занимавала въобще с изкупуване на  стари учебници, защото масовият българин е Андрешко. Когато купувам стари помагала (сборници и пр.-  а не учебници) по БЕЛ мат - винаги питам дали са попълвани. Отговорът - като нови са. После в 50 % от покупките ми се налага да трия написаното в тях, не че ми пречи, но малко честност не е излишна...

# 39
Реализирането на такова предложение ще изисква организация, която вероятно ще струва повече от новите учебници, да не говорим колко родители ще се включат и дали по този начин ще могат да се осигурят учебници за всички.
Нещата ще се наместят, сега, че ние ще загубим в случая, такъв ни бил късмета. Досега сме купували всички учебници за гимназиален етап, следващите ще са облагодетелствани в това отношение, това е положението.

# 40
  • София
Изобщо не желая да ми дават 2-3 лева. Да си ги вземат, да преценят кое става за даряване на деца без възможности, и другото да си го рециклират, или каквото преценят там.
Сега си погледнах разписката 138лв за нови учебници, без тези по специализираните предмети, които ще запазим. Та 100+лв им ги давам веднага под формата на учебници, те да преценяват, какво да ги правят.

# 41
Кои са те?Simple Smile
Единственото, което можеше да сработи може би, но то по-рано трябваше, примерно да се организира кампания старите купени учебници да се предадат в училището и там, съобразно получените бройки по предмети да намалят от бройката, която поръчат за закупуване. Ама кой да получи стар и кой нов учебник, не мога да кажа. Нито пък дали много хора ще се юрнат да предават безвъзмездно учебниците, които са купили.

От следващите години този проблем няма да го има, защото децата ще получават и връщат учебниците, както в малките класове .

# 42
  • София
Кои са те?Simple Smile
Скрит текст:
Единственото, което можеше да сработи може би, но то по-рано трябваше, примерно да се организира кампания старите купени учебници да се предадат в училището и там, съобразно получените бройки по предмети да намалят от бройката, която поръчат за закупуване. Ама кой да получи стар и кой нов учебник, не мога да кажа. Нито пък дали много хора ще се юрнат да предават безвъзмездно учебниците, които са купили.

От следващите години този проблем няма да го има, защото децата ще получават и връщат учебниците, както в малките класове .
МОН или МОН чрез училищата.
Да, да ги събират, и да преценяват.

# 43
Изобщо не желая да ми дават 2-3 лева. Да си ги вземат, да преценят кое става за даряване на деца без възможности, и другото да си го рециклират, или каквото преценят там.
Сега си погледнах разписката 138лв за нови учебници, без тези по специализираните предмети, които ще запазим. Та 100+лв им ги давам веднага под формата на учебници, те да преценяват, какво да ги правят.
Е какво да дават на деца без възможности, като вече ще дават на всички деца.
Днешните учебници са еднократни - в повечето се пише, попълва, оцветява... По-скоро са като печатни записки, отколкото като учебници.
В голямата си маса, ако стигнат до казаните за рециклираните, а не до общия боклук, пак ще е голям напредък.

# 44
  • София
Скрит текст:
Е какво да дават на деца без възможности, като вече ще дават на всички деца.
Днешните учебници са еднократни - в повечето се пише, попълва, оцветява... По-скоро са като печатни записки, отколкото като учебници.
В голямата си маса, ако стигнат до казаните за рециклираните, а не до общия боклук, пак ще е голям напредък.
Това казах. Като няма къде, има контейнери за разделно събиране, и тогава се "скочи", че това били книги, нямам ценности и т.н. Все някакво решение трябва да има.

Общи условия

Активация на акаунт