Отговори
# 555
  • тук-там
Русалче, разбирам те прекрасно! И аз изпускам разни неща в общия чат. А уж е за удобство! Кога да стискаме палци за девойката?

# 556
  • София
В 3 поредни дни (ще  му изтръпнат на човек палците, всичките 4  на ръцете и краката Laughing)   - на 08.10, 09.10 и 10.10  от  9 до 14 часа. И явно нещо от порядъка на 107 въпроса на ден за  5 часа, понеже всичките май са 320..

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 00:31 от Просто русалка

# 557
  • тук-там
Егати стресът! На 8-ми ще вкарам и аз палците в действие!

# 558
А....всички ще стискаме палци за девойката на Русалка. То добре, че детето си се готви и не разчита на нашите палци ама ей така за позитивна енергия и късмет. Повечето зайчета вече заминаха като че ли или заминават в следващите няколко дни. Да им е лесна адаптацията към всичко ново и успешна учебната година.

# 559
  • София
Дъщеря ми ползва Револют за студентска карта за транспорт. Теглят си парите веднъж на два месеца.
ще пробвам сега, но искат и адрес в Германия.
Ще пробва да пише адрес на хотела, ама малко рисковано ми се вижда.
С квартирата е пълно отчаяние, днес 2 отказа на единствените отговорили, явно българчета не искат.

Потвърждавам за картата за транспорт, ако има и други с подобно питане:
D-Ticket JugendBW - това е билет за цялата обществена транспортна мрежа, за 365 евро за година, по 30,42 евро на месец и може да се сторнира след 6 месеца. Става на място в някой от центровете (може и online, но не сме ог пробвали). Адресът няма значение (т.е. може да не си регистриран в общината), става с Revolut. Не се маркира при качване, при проверка се показва заедно със студентския документ.
Вероятно има градове с по-евтини опции със семестриален билет ако университетът има договор със съответното транспортно дружество, но в Хайделберг униврситета е прекратил договора с VRN и това е май единствения вариант. Ако бъркам някъде, моля по-опитните да коригират.

# 560
Здравейте, синът ми замина да учи в Мюнстер, след огромен зор и чакане получи и общежитие.
Имам питане към вас, в кои банки препоръчвате (немски) да си открие сметка? От нея трябвало да теглят наема и т.н., вие сте наясно, моля, помагайте с опит...
Пожелавам успех на всички студенти!

# 561
  • София
Няма особено  значение коя е банката, за студенти  във всички  няма  такси.

PS Открих сега (тоест късно, за да я  споделя с девойката, ако би й свършила някаква работа) интересна статистика в един медицински форум, която се качва за държавния явно ден по ден. В първата колона слагат броя на въпросите по направления от всичките  паднали се 107 за деня, а  във втората  - средноаритметичната бройка за всичките 3 дни на база падалото се през последните години. Така ако качат и разпределение за втория ден, човек може да се ориентира горе-долу къде да наблегне в оставащия  следобяд при преговора за  последния  трети ден.
Скрит текст:
Логично има супер много въпроси  сборно за трите  дни от вътрешни болести, хирургия, неврология, педиатрия...Аз и преди бях попадала на статия, в която се обясняваше на кой дял по колко % от общия брой въпроси се падат.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 11:24 от Просто русалка

# 562
Русалка, голям си хакер, въпреки че от прегряване напоследък нямам капацитет да вникна в написаното 😂

Исках да питам кой беше сайтът с класациите и този като форум с отзиви за унита?

Скрит текст:
Не е важно, но ми стана много мило и затова ми се иска да споделя. Писах на нашето уни да ми направи една справка , която е от има-няма отпреди повече от 15г по стария прюфунгсорднунг. На същия ден ми отговориха с прикачена справка и предложениe да ми я изпратят на хартия до БГ. Вече я получих. Много са яки немците 😁 Беше, между другото, същата жена от прюфунгсамта отпреди 15г.

# 563
  • София
Русалка, голям си хакер, въпреки че от прегряване напоследък нямам капацитет да вникна в написаното 😂

Исках да питам кой беше сайтът с класациите и този като форум с отзиви за унита?

Mи  както с питане до Цариград се стига, така и с ровене по немски сайтове на разни институции (образователни и други) и по форуми мноооооо полезни неща се научават..Laughing Аз даже  сутринта и по-далеч  от тази табличка стигнах, но ако предложа намереното на  девойката, ще си изпрося заслужен бой, така че  твърдо мълча.. Но за протокола иначе -  на изпита явно им дават да изнесат изпитния свитък по дни. А предават само  бланките с отговори (които преди това  са си заградили във въпросния свитък). И в някаква платформа ако  се регистрираш и въведеш отговорите си,  май получаваш обратна връзка кое  ти е вярно и кое не за собствен ориентир как стоят нещата по дни.  Тоест чакайки  3-4 седмици резултатите не си съвсем в неведение.. Макар че имам още май да разучавам и да си задоволявам любопитството, хаха. Joy  Бях чела преди, че над опредлен брой точки  (192)от всичките  320 минаваш. Тоест  при над 60%. Ама  пак днес  сутринта попаднах и на  другa информация за не по-малко от 78% от средния резултат на референтната група (което още не съм се заела да осмисля какво точно ще рече). Та смятали си хората и двете стойности и избирали за долен праг за мианване по-изгодната за  явилите се.

По повод мненията  за специалности по унита на студенти,  в чичко Гугъл  пишете studycheck  Maschinenbau TUM примерно или studycheck Zahmedizin RWTH...

За другия сайт с класации - нямам идея какви класации точно визираш. Вероятно за NC Werte , тоест резултат на последния приет в  специалности с квоти.. Ако пък е  за медицина конкретно - най-добре е с приложение на тел.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 16:51 от Просто русалка

# 564
  • Русе, у дома
Момичета, хайде и аз тук при "немските" майки. С първокурсничка в общежитие в Билефелд съм.
Да споделите опит, инфо, относно здравно осиг. Иска ми се да и направя здравна застраховка, която ще и дава право да има личен лекар и т.н. Къде да ида да прочета повече, кой са най-популярните застр.комп., вие как сте процедирали?
Сестра ми на времето (преди 20 год.) помня, че плащаше студент.здр.застр за около 100 евро месечно, имаше си личен лекар в уни-фиртел. Сега след като сме ЕС, децата са с европ.здравна карта, но тя покрива само спешни случ.
За немска сметка, за SEPA и плащането на наема, сестра ми и препоръча DKB - много е доволна.
Щерката стартира процедурата, но стигнахме до адреса, а тогава все още не беше рег. в Общината, сега ще стартира на ново регистрацията, ще видим как ще се получи.
Още един въпрос - немски номер, немска SIM-карта? Предплатена карта или Договор? Мисля че имат някакви студентски пакети. Препоръки за оператор....

# 565
Здравей, barfly. Синът ми е записан при личен лекар само с ЕЗОК. Ако има някой сънародник или чуждестранен студент от по-старите, нека препоръча лекар, който работи с ЕЗОК и приема нови пациенти. Свързва се с него, записва си час, първо отива и сестрата му дава 20-тина страници да попълни и чак след това има среща с ЛЛ за записване.
Относно телефона, синът ми е с Otelo. Имат тарифи за студенти. Всичките са с безкрайни минути към немски номера, разликата е в количеството интернет. Започна с най-евтината тарифа, но не му стигаше интернета и я увеличи онлайн. За необходимостта - според него е добре да имаш немски номер, ако ти се наложи да общуваш с различни институции. Но пък немския номер се плаща чрез СЕПА и пак стигаме до банка.

# 566
Здравейте, мами! Какви таблети ползват и са доволни Вашите студенти?

# 567
https://shop.boox.com/products/noteair3
Избрахме този защото е щадящ очите в същото време цветен.

# 568
  • столицата
От пресата:
=От лятото на 2025 г. нискотарифната авиокомпания "Райънеър" спира полетите си до три летища в Германия - Дортмунд, Лайпциг и Дрезден. Причина за това решение са високите летищни такси, които трябва да плаща, за да лети до тези аерогари, предаде БТА.

Полетите на нискотарифната авиокомпания до и от северногерманския град Хамбург ще бъдат съкратени с 60 процента, а до и от летище Берлин-Бранденбург (BER) - с 20 процента, както беше съобщено през август, посочва ДПА. "Райънеър" спира да лети по общо 22 маршрута от Хамбург, посочва Блумбърг. Авиопревозвачът намалява броя на полетите си в Германия с 12 процента в сравнение с лятото на 2024 г.

От София ирландската компания лети до шест германски летища - Берлин-Бранденбург, Кьолн, Карлсруе/Баден-Баден, Меминген, Нюрнберг и Франкфурт-Хан. Полети до Дортмунд и Хамбург има другата нискотарифна компания - "Уиз еър".

# 569
Здравейте!Моля за съдействие по два въпроса,за които не можах да намеря еднозначен отговор
-влизат ли оценките от матурите след 12 клас   при формиране на оценките за кандидатстване за специалности Informatik (B.Sc.)/Wirtschaftsinformatik (B.Sc.)
-и  по коя квота е приема на български кандидат-студенти?
Не мога да се ориентирам  в сайта на съответните университети за правилата за формиране на оценка,колко студента приемат и защо са разделени в квоти.
Примерно за ТУ-Берлин.

Общи условия

Активация на акаунт