Отговори
# 675
  • София
liani, дали има тема за обучението в Швеция или пък ти ако си разказвала някъде?
Моята девойка е 12 клас и Швеция ни е един от вариантите, но ще е полезно да прочета информация от първа ръка Simple Smile

# 676
На сина ми преди две години беше опция. Тогава кандидатствахме с агентка, която не разбрала сроковете и ги бяхме изпуснали. На него му искаха САТ. Имаше седмица за подготовка и с резултата щеше да влезе. Но и да беше се случило щеше да е резервен вариант на Германия. Трябва да се съобрази, че там слънце много няма, а на снимките- летни на университетите няма човек с къс ръкав. Все пак е важно, как се чувства детето, и дори след завършване да реши друго е важно, защото дори за четири години тази страна ще е негов дом и втора родина.

# 677
Здравейте,
Дъщеря ми иска да кандидатства в Германия, Австрия, но иска специалност в която да няма математика, природни науки, и всякакви предмети свързани с математика. Има ли родител тук чието дете учи такава специалност. Ще ми е много полезно да сподели, къде и каква е! Предварително ви благодаря!

# 678
  • София
Здравейте,
Дъщеря ми иска да кандидатства в Германия, Австрия, но иска специалност в която да няма математика, природни науки, и всякакви предмети свързани с математика. Има ли родител тук чието дете учи такава специалност. Ще ми е много полезно да сподели, къде и каква е! Предварително ви благодаря!
Филологии и техни производни, лингвистика,  право, нещо  с музика/ рисуване, журналистика, педагогика...

# 679
  • столицата
Политология, социология, медии и ПР

# 680
  • тук-там
психология, журналистика, философия

# 681
Психологията има математика, статистика.
Всъщност може и само на места да е така.

# 682
За да се изучават всички тези специалности в Германия, немският език трябва да е на космическо ниво.

# 683
  • София
liani, дали има тема за обучението в Швеция или пък ти ако си разказвала някъде?
Моята девойка е 12 клас и Швеция ни е един от вариантите, но ще е полезно да прочета информация от първа ръка Simple Smile
Няма тема за съжаление, или поне аз не открих. Той е едва от август там и нямам още много информация,  като се прибере ще разкаже по-подробно, надявам се. Като цяло е по-скъпо от Германия, не обучението, то е безплатно.
И, както каза Матрикс, кандидатстването е в друго време, май януари, февруари, нещо такова.

# 684
  • София
Maitrix, liani, благодаря!

# 685
  • тук-там
За да се изучават всички тези специалности в Германия, немският език трябва да е на космическо ниво.

За всички специалности си трябва добър немски, но щерката има познати, на които немският никак не е на нужното ниво, но се справят. Как, нямам никаква идея!

# 686
Аз съм на друго мнение: едно е да имаш знания по точните и природните науки и да си с добър немски (инженерни науки, архитектура, медицина и фармация, примерно); друго е да учиш хуманитарни науки, където направо си трябва да жонглираш с езика… Аз също знам за деца, особено в инженерни науки, които са факири без да имат отлични познания по езика; от друга страна - познавам няколко  отказали се от правото от лайстунг паралелки. Същото важи и за философия, психология, социология и т.н

# 687
  • София
Не следва да приемаме по подразбиране,  че отказал се от право в Германия го е направил заради езика непременно.  По-скоро го правят, понеже осъзнават, че реализацията с него един ден ще е  само в Германия. Неслучайно хората казват, че право е  най-добре да се учи в страната , в която ще   упражняваш професията.  А ако не искат да остават там след завършаването, е налице вече проблем. Затова отрано  се пренасочват.

Езикът, незнанието му  на супер ниво по-точно, е проблем, да. Но доста по-малък в сравнение с  проблема с пропуски по  предмети като математика,  физика, биология, химия...Имаш някаква прилична база по езика, дори и не съвсем съответстваща на   присъденото  ти  С1 в сертификата. В последните години все повече такива деца има с ДСД2  С1 заради подсказване, преписване, лансиране от учители на устния,а с  реални знания за по-ниско ниво. Но някак и те се справят. Хем изпитите са предимно писмени, рядко има устни, хем най-добрият начин за доучването на  езика е на място в  ежедневна комуникация с преподаватели, състуденти,  в битови ситуации като пазаруване, при среща  със служители в институции и т.н..Ми наскоро дъщеря ми ми прати по друг повод ( не грешките)   скрийншот от чата  й с една иранка,  взела си  също до момента  всичко от десетте изминали семестъра и двата държавни. Ми в текст от 4-5 изречения имаше няколко грешки...А точно там би трябвало езикът всъщност да е на доста високо ниво - понеже има и устни изпити в хода на следването, има и ежедневна необходимост от  устна комуникация с  лекари, сестри, с помощен персонал, с пациенти...Не са само названията на латински/немски, че да  ги наизустиш  и  толкова. Говоря на ниво език, не за знания/умения в самата специалност.

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 13:49 от Просто русалка

# 688
Точно! И не е само правото, а психология, социология, философия,  медии, комуникации и всичките им производни как ще ги учиш и ще бъдеш конкурентен с местните …? Науката е друго: плюс е когато езикът е на високо ниво, но не е фатално и да не е, ако си добре по съответните науки. Това всичкото го пиша за родителя с дете, което иска да учи в Германия специалност, която да не съдържа точни и природни науки, а не да заформям полемика.

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 15:28 от saffron

# 689
Наскоро в рамките на информационни събития за унита, бивш колежанин е правил презентация в АК. Учил е медицина няколко години в Германия и по време на пандемията се е преместил в БГ. Учудващо за мен е казал, че проблем с езика е нямал, а е учил немски стандартно на курсове в БГ.
Преместил се е заради това, че немците не са му харесвали, градът е бил село с почти никакъв живот извън ученето и последната капка е била пандемията, когато постоянно са отлагали изпити в последния момент.
Другото било, че се учи осем години преди специалност и не може да се работи като лаборант за вземане на кръв, докато в БГ можело. Това така ли е наистина, или не са разбрали?
В Германия нямало оценки и в Бг му приравнили оценките на немска 4ка, демек тройки.

Общи условия

Активация на акаунт