Махане на тире от фамилията - възможно ли е?

• 4 978
  • 92
  •   1
Отговори
# 60
Мъчи я данъка " какво ще кажат хората". Все още много хора го плащат и си патят от него.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 16:17 от Тумбел Нехранимайски

# 61
  • София
Нямам никаква представа. Но тя каза, че е много тегаво и той е преминал, но тя няма да се занимава за себе си или за детето.
Може финалът да е 10минути, но преди това да са се разкарвали оттук-дотам и оттам-дотук непрекъснато.
Наистина не знам. Само казвам какво ми е казала тя.
И факт, че имаше огромно желание да са си с яката фамилия, но не стана.

# 62
Тя си знае. Със сигурност не се е събудила един ден и някак внезапно да го  е почувствала . Ей така съвсем самичка.
Скрит текст:
И ако си мисли, че това е краят- не. Това е само началото. Друг ще и казва какви имена да имат децата и, как да бъдат отглеждани, как да си води домакинството...ще и нареждат какво да мисли, какво да чувства, с кого да общува, как да и изглежда дома. Може би не веднага, а полека , постепенно и все от голяма грижа за нейното щастие.

# 63
  • Пловдив
Нямам никаква представа. Но тя каза, че е много тегаво и той е преминал, но тя няма да се занимава за себе си или за детето.
Може финалът да е 10минути, но преди това да са се разкарвали оттук-дотам и оттам-дотук непрекъснато.
Наистина не знам. Само казвам какво ми е казала тя.
И факт, че имаше огромно желание да са си с яката фамилия, но не стана.

Тя си знае, вероятно са имали адвокат, но на мен ми се струва, че след като той е променил името си, за нея ще е още по-лесно точно като съпруга на мъж с това име.
Може да има нещо, което не знаем, разбира се.
Но съм фенка на разнообразието на фамилните имена.

# 64
Аз пък никакъв проблем не виждам да имат различни фамилии в едно семейство. Трагедия голяма, няма що.

# 65
  • Пловдив
Аз пък не виждам някой да е казал, че е проблем.

# 66
Даже миналата седмица на полет до Шенген без да присъства бащата и декларация не ми искаха.
Е много ясно, нали това е идеята на Шенген - да няма граничен контрол.
Някои хора твърдят, че прозволно продължават да го искат, не знам дали е вярно.
В една чужбинска група във фб, админката писа до МВнР, слагам отговора в скрит текст, че е дълго. В общи линии нищо не се е променило, пак трябва да си има пълномощни, просто се проверяват на случаен принцип
П.С. Подчертах най важното, че е дълго за четене

Скрит текст:
На вниманието на всички родители ,които желаят техните деца да пътуват със самолет с баби ,дядовци ,лели, стринки ,приятели и тн.🤣посока БГ>Германия.
"Здравейте г-жа Христова,
Считано от 31-ви март 2024 г., Република България вече е част от Шенгенското пространство, като от същата дата се премахват и проверките на лица на вътрешните въздушни и морски граници. Това означава при пътуване между България и Германия с директни полети (или чрез полети, преминаващи през други държави-членки на Шенген) гранични проверки няма да се извършват. В този смисъл, в общия случай, при пътуване в рамките на Шенгенското пространство на малолетни/непълнолетни български деца (самостоятелно, с един от родителите или с трето лице) няма да има проверки и за декларации/пълномощни, чрез които родителят/родителите дават съгласието си детето да пътува самостоятелно или придружено от друго лице.
В същото време, с присъединяването на Република България към Шенгенското пространство, не отпада юридически закрепеният в българското право принцип, че пътуването на малолетни/непълнолетни деца извън пределите на страната се осъществява единствено при наличие на съгласие от страна и на двамата родители. Въпросите, свързани с пътуване на дете в чужбина и издаването на необходимите лични документи за това, се решават по общо съгласие на родителите. При наличие на спор между родителите по тези въпроси то той се решава от районния съд по настоящия адрес на детето. Декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на външни и вътрешни сухоземни граници на Европейския съюз. Запазва се и при полети към трети страни извън Шенген.
На следващо място, отпадането на граничните проверки на вътрешните въздушни и морски граници не означава, че ще бъде премахнат полицейският контрол. Именно в тази връзка е възможно пътуващите да бъдат обект на полицейска проверка, в рамките на която да бъде установена самоличността на пътника чрез проверка на представения от него/нея документ за самоличност, а спрямо малолетните/непълнолетните деца – български граждани – освен установяване на самоличност, да бъде проверено и дали е налице съгласие от страна на родителите/отсъстващия родител за пътуване на детето в чужбина. Ако след подобна полицейска проверка се установи, че липсва нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от родителите/настойниците/ попечителите, то органите на Министерството на вътрешните работи биха могли да не разрешат напускането на страната на малолетното/непълнолетното дете или на поставеното под запрещение лице.
Във връзка с горната информация съветваме родителите на малолетни/непълнолетни деца-български граждани, при пътувания в рамките на Шенгенското пространство след 31-ви март 2024 г., да продължат да се съобразяват със залегналия в националното право принцип за наличие на изрично съгласие от двамата родители при пътуване на дете в чужбина и съответно да подготвят нотариално заверено писмено съгласие, когато единият или и двамата родители не придружават детето по време на неговото пътуване.
Декларациите може да бъдат изтеглени от сайта на МВнР от следният линк https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/patuvane … tuvane-deca-do-18

# 67
Не Rockstar, едно семейство са, биологични😂. И при братовчедите е така. Явно старата номенклатура е била такава.
Чувала съм за някаква шантава система с бащините имена. И баща ми и дядо ми не носят семейните си фамилии.
Да, аз си спомням, че имах такива съученици майката и бащата Йорданови, а децата Георгиеви. Бащата има фамилия, която е името на дядо му, а децата вземат за фамилия също името на дядо си.
Например бащата е Стефан Георгиев Йорданов, а децата му са Стефанови Георгиеви. Същата схема я имаше и при моите родители.

# 68
  • на село
И аз съм така, майка и татко бяха с една фамилия, баба и дядо- друга, ние с брат ми- трета. И моите деца са с различна от нас фамилия Grinning

На времето баба ми казваше- И какво да се пишат на една фамилия, на някакъв дядо, който вече никой не помни, та така всички приемахме името на дядо си Grinning

# 69
Според българската именна традиция,фамилията е установено име,което в ктали влемена е отразявало професията /Шивачеви/
или накаква характерна особеност .
Това да се взема името на дядото за фамилия,не знам от къде дойде.
Хората имат фамилни имена от векове /Сакскобург-Гота/
които пък може да са свързани с родното място.
Иначе,всеки да си приема каквато фамилия иска,няма нищо лошо

# 70
  • 🌊
Това, което знам е, че е дошло от комунизма. Не ти трябва родова памет, когато се опитваш да набиеш любов само и единствено към партията. Проследихме си директния семеен архив до 1800 и някоя си година, всички са с фамилия Х, след 1945 магически фамилиите се размиват.
Аз си признавам, че не знам какво ще правим с приятеля ми по повод фамилии, по едно време говореше и той да приеме моята, но баща му щял да го убие.

# 71
Това, което знам е, че е дошло от комунизма. Не ти трябва родова памет, когато се опитваш да набиеш любов само и единствено към партията. Проследихме си директния семеен архив до 1800 и някоя си година, всички са с фамилия Х, след 1945 магически фамилиите се размиват.
Аз си признавам, че не знам какво ще правим с приятеля ми по повод фамилии, по едно време говореше и той да приеме моята, но баща му щял да го убие.
Точно така мисля и аз. Особено за родовата памет, изтънчените хора с пианото, цигулката и джобния часовник наследство от дядо … трябвало е да не ги познаваме и да не знаем, че има жени с прическа, перли и леко червило.
Баба ми носеше забрадка когато работи, а в гардероба държеше няколко чифта копринени чорапи … от времето когато са ходели с дядо ми в чужбина.

# 72
  • София
Баба ми по майчина линия е Царева и има много интересна история покрай това.

# 73
Моята фамилия е от Североизточна  България и дядо ми твърдеше ,че произхожда от прабългарски родове,заселени там да пазят границата.Даже ми показваха могили в нивите.

# 74
  • Пловдив
Предполагам, че Di Soleil е млада и само е подочула нещо за соца, защото прическата, джобният часовник и лекото червило не са точно белег на недостижима за комунизма изтънченост, много отдавна са атрибут и на обикновените бачкери. Никога, дори по соца, не се е ценяло специално грубото и грозноватото. А моите баби си бяха най-обикновени домакини и забрадки не са носели, т.е. и забрадката на нищо такова не е белег. Дори е била на мода по едно време през 60-те.

На мен също ми се струва, че по соца е била засилена тенденцията за "записване" на децата не с родовото, а с дядовото име, не знам дали със специална цел, но този начин на образуване на име не е пъклена измислица на соца. В рода на баща ми върви така много преди 1944 г. (Кюстендилско и Радомирско).

П.П. За пълнота - фамилното име не се е образувало само от професия или характерна особеност - има страшно много стари фамилии от собствени имена на по-далечни предшественици, не дядовци. Има от всякакви прякори, от място на произход и какви ли не.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 14:00 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт