Махане на тире от фамилията - възможно ли е?

• 4 973
  • 92
  •   1
Отговори
# 75
Само ти се струва, Магдена.
Не говоря за това, че обикновен работник е можел да носи червило и джобен часовник, говоря за съвсем друго нещо: за настаняване в къщите им, за поругаване на библиотеките им … Изживяла съм времето когато “цайс” и “цайсат” беше обида към хората, носещи очила. Обикновено изричана от някой, който няма представа какво е Zeiss. „Зубър” беше обида към всеки, който старателно учи, а “голямото добрутро” и до днес си е обида. Видяла съм достатъчно как се пишат обяснения в районното от къде си минал, с кого си се срещал и какво си правил. И това е било единственото условие да се виждаш с роднините си. Като дете съм била подпитвана и разпитвана за произхода на дрехите, които нося. Оценките ми по много предмети са били умишлено занижавани защото майка ми не работи в склад за дрехи, не носи шлифери и чорапогащници на учителките …
Та … не искам да навлизам в “класата” на социалиъзЪма. Темата за фамилиите нека си остане такава.

# 76
  • Melmak
Наскоро се разрових в бащиния си род и прабаба ми и прадядо ми, родени в края на 19 век са си били с една фамилия от доста назад. Не е свързана с професия, а е образувана от име на друг родственик.

В комунизма нещата се объркват - дядо ми си сменя фамилията, защото бяга от комунистите, неговият брат има деца и внуци, при които вече се ползва дядовото име за образува е на фамилно. И тяхното клонче на родословното дърво е с различни фамилии, въпреки че сме внуци на двама братя.

# 77
Оставете тирето. В моите среди често жените сменяйки фамилията, се заявяват с бащиното си име, например - д-р Кривда Правдова Добрева, се омъжила за Зверев и не ще да я знаят с неговата фамилия, пък няма тире, навсякъде обаче си е писана с новата фамилия, с три имена. И се почва:
 - Здравейте,  д-р Зверева, налага се да обсъдим общ пациент.
- Да, да, аз ще се обадя.
Следва:
- Добър ден, д-р Правдова Ви безпокои. Говорихме скоро.
- Не, не сме, бъркате нещо…
Или - представям колега от сорта,  на трети лица по бизнес:
- Ай, ся да се уточним за кого ми говориш, щото - звъня, тя вика - не съм тази, онази съм.
Ееееее!
😀

# 78
Елементарно, Уотсън. Просто не си сменя фамилията. Сега си го има и това. Пак може да си сключи брак без смяна на фамилия.

# 79
Аз не бих се занимавала - представи си цялата галамация по смяна на всички документи.
Иначе това с тирето и аз не го разбирам - или приемаш фамилията или не. От двата стола накрая се пада на земята. Не можеш да угодиш на всички.

# 80
  • Майничка
А-а, много си е гот с тирето. В работна среда винаги съм използвала бащината си фамилия, в такава покрай ММ - неговата. Понеже общуваме с много хора и невинаги успявам да свържа физиономия с контекст, често обръщението към мен ми помага за първоначално сортиране.

# 81
  • София
Аз опитах така, обаче мъжовата фамилия ми се е закачила в Гугъл и по работа ме знаеха с нея. Уж бърках в Гугъл още преди 2 години, обаче не мога да я махна от там. Съответно върви и в мейла.

# 82
Ау, сигурно е голем кеф да си останеш с мъжовото име след развода - той да си има друга (без брак, че го е страх), ама ти носиш фамилията му, не тя😀

# 83
  • София
Ау, сигурно е голем кеф да си останеш с мъжовото име след развода - той да си има друга (без брак, че го е страх), ама ти носиш фамилията му, не тя😀
Нашите са точно така в момента. 😃

# 84
Поредното нещо, което се очаква от общността да бъде причинявано на жената, понеже е жена  и за което тя, се очаква не просто да изтърпи, а  и да дължи благодарност и да го носи с гордост. От къде на къде непременно жената трябва да приема нови имена?! Защо не мъжа?
Щастливо омъжена  от 27+г с 6+г съжителство преди тях и без тези дискриминиращи по пол отживелици.
 Дано и дъщерята има този късмет да намери половинка отгледана в семейство като на моя съпруг и като нашето, иначе нито зет, нито внуци ще видя.
Никой никого нищо не принуждава и нищо не се очаква. А традицията е останала от време оно, когато жените са били приемани в патриархата на мъжа си и са ставали част от неговото семейство, демек не точно е било "създавам ново семейство". В логичен смисъл е напълно нормално да вземат неговото фамилно име, след като са били "довеждани" в неговото изначално семейство. После просто е останало така. В днешно време има мъже, които си сменят фамилията и вземат тази на жена си. Рядко е, но има. Каквото искат хората, не виждам нищо лошо нито в едното, нито в другото. Аз не го намирам за дискриминация.

# 85
Хората ви питат преди да подпишете...Искате да приемете името на мъжа си,искате двете имена с тире,или искате да си запазите името.
Имате избор,каквото предпочитате.

# 86
Аз съм с тире, ама сега ще сменяме и мъжът ми и той да е с тире (дефакто да сме с еднакви фамилии). Дано не настане бъркотия. Близките ми жени не си смениха фамилиите при брака, но аз си я смених за фасон.

# 87
  • Пловдив
В днешно време има мъже, които си сменят фамилията и вземат тази на жена си. Рядко е, но има. Каквото искат хората, не виждам нищо лошо нито в едното, нито в другото. Аз не го намирам за дискриминация.
Изобщо не е само в днешно време. Да си припомним Фредерик Жолио-Кюри. Добавя с тире фамилията на жена си.

# 88
  • Майничка
Всъщност, те си правят обща фамилия, която носят и децата им.

# 89
  • Пловдив
Всъщност, те си правят обща фамилия, която носят и децата им.
Е нали за това става дума, мъжа да приеме името на жена си с тире.

Общи условия

Активация на акаунт