Махане на тире от фамилията - възможно ли е?

• 4 987
  • 92
  •   1
Отговори
# 15
А, не знаех, извинете. Понеже масово са вземалии фамилията на мъжа преди 30 г. И нямах представа. Сори. Мислех, че е нещо ново.

# 16
Имало ги е и преди, ама нали навремето - жените масово са ги прибирали от улицата +какво ще кажат хората+дудненето на свекървата, смейш ли да да добавиш неговото име към твоето я😂😂😂. Разбира се, че сменяш фамилията, то иначе живот ли е? 😂

# 17
  • SF
Зависи. Моята приятелка с радост смени фамилията си миналата година. От сложна за изписване фамилия и цял живот със сбъркани документи, вече е с масова фамилия като Иванова, Георгиева, Петрова и много си я харесва. Рядко съм чувала някоя жена така да се радва на името на мъжа си. От всички фамилни имена, неговото, а вече и нейното било най-хубавото.

# 18
Мен пък много ме е яд, че взех името на мм. В чужбина сме и трябва всеки път да спелувам буква по буква. Моята фамилия беше изключително лесна и в началото, преди да се ожени, не съм имала проблеми. Ама, к'во такова. Не харесвам тиретата, та не ми беше опция.

Моя приятелка води дело преди 3г да си смени фамилията. Тя беше останала с моминската си, но след като и се роди детето и беше криво, че е с различно име, та я смени

# 19
  • София
Предполагам, че или ѝ е неудобно да изписва цялата или някой от мъжката рода е надал вой да е само неговата. Моя приятелка, за да избегне цялата дивотия по смяна име след развода остана с неговата фамилия, понеже наистина е голяма разправия. Аз директно взех неговата, защото просто не понасям тирета, но след развода си върнах моята. Разправия си е.

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 16:37 от Светулчица

# 20
Не искам да обидя никой, но това с тирето е супер досадно. Става "последния да затвори врата". Приемам го, за някакви уникални фамилии, но те обикновено са дълги и трудни за изписване. Имам  познати с тирета, а имената им са примерно Мима Петрова Петрова - Иванова, т.е. повтарящи се и масови. Сложиха тирета само защото беше модерно. Също и много държаха да се обръщат към тях с: Петроватиреиванова, ама им мина, защото и модата на тирето мина.

# 21
  • Пловдив
Зависи. Моята приятелка с радост смени фамилията си миналата година. От сложна за изписване фамилия и цял живот със сбъркани документи, вече е с масова фамилия като Иванова, Георгиева, Петрова и много си я харесва. Рядко съм чувала някоя жена така да се радва на името на мъжа си. От всички фамилни имена, неговото, а вече и нейното било най-хубавото.
Аз бих направила точно обратното - ако моето е масово, бих го сменила с по-рядко, освен ако рядкото само по себе си не е неблагозвучно, което е рядкост. Ужасно тъпо ми се вижда масово да въртим десет-петнайсет едни и същи фамилни имена, образувани от собственото име на някой дядо, дори не прадядо. Но всеки с вкуса си.

За някои дами всяко следване на традицията, дори съвсем доброволно и с желание, е подчиняване на патриархата. Друго обяснение за харесването на традициите няма - те са винаги незачитане на женската личност и гордост. Wink

А иначе - молба до съда, да. Излагат се някакви "важни обстоятелства" за промяната. Все пак добре е да е доброволно, а не заради цупене на мъжа или свекърите.

-----

Тирето помага за идентификацията при развод и откачане на прикаченото - по-лесно става ясно, че Мима Петрова Петрова-Иванова и Мима Петрова Петрова са наистина идентични, а не едната да е идентична, а другата не живее в това село, като във вица. Вярно е обаче, че прави името да звучи по-тромаво. Аз също предпочитам без тире, но зависи - при рядко моминско име и обикновено на мъжа бих използвала тире.
Наистина възникват чуденки с кое име да се обърнеш - аз лично или питам, ако ми се стори удобно, или което ми звучи по-рядко срещано, или последното, на мъжа, щото съм гадна патриархалистка. Wink

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 12:02 от Магдена

# 22
Аз нямах търпение да си сменя фамилията. Бих взела която и да е, само да не продължавам да бъда с онази на т.нар. ми баща. С огромна радост бих премахнала второто си име, но предполагам, че не мога. Възможно ли е?

# 23
  • Пловдив
По принцип бащино име се сменя най-трудно докъм слабо възможно, защото законът казва еднозначно какво да бъде. Лоши отношения с бащата, или никакви, според огромната част от съдебната практика не са основание, аз също мисля така. От друга страна - не се казва само едно магаре Марко, Петко или Димитър, така че какво от това, че носиш името Марков, Петков или Димитров, което дори при обичайно представяне не се използва...

# 24
Нищо не си противореча. Родила съм се Мая еди ква си и ще си умра такава. Това е родовата ми памет. Хубава, лоша, такава си е.
Сега си има опция да сключи брак и без смяна на фамилия. Таааа ненужно остаряло глупаво упражнение...
Практичната гледна точка е упражнението с децата после (ако има такива). Там се усложнява допълнително при редица дейности, пътувания, изкарване на документи и т.н., особено ако попаднеш на кисел полицай или държавен служител, който е недоволен от живота си, и единственото удоволствие, което му е останало, е да вгорчава този на другите...

# 25
  • София
За 8 г никой никъде не е искал допълнително да удостоверявам, че децата ми са ми деца, въпреки че сме с различни фамилии. За протокола- омъжена съм, но съм си с моята фамилия.

# 26
  • Melmak
Не мисля, че има проблем с децата. Не всички с деца са женени и са с различни фамилии. Те като пътуват, какво?

Аз ще съм с тире, не ме интересува особено мода и подобни, просто това съм аз и не мога да махна името си. За това добавям, просто искам и двете фамилии. Наясно съм, че мога да не приема фамилията на мм, но реших да запазя и двете имена.

Ако имах някоя гадна фамилия сигурно щях да я сменя. Едни познати се ожениха и жената с радост си смени фамилията, защото моминската й е арменска и много трудна, цвл живот я бъркат и сега й е много лесно.

# 27
  • София
Аз си бях прикачила арменската с тире и си я тътрех с кеф до един момент...

# 28
Не мисля, че има проблем с децата. Не всички с деца са женени и са с различни фамилии. Те като пътуват, какво?
Ей ма на! Женена с дете, с различна фамилия. Редовно ми искат акт за раждане при пътуване за да докажа, че аз съм майката. Дори когато и двамата родители сме там пак са ме питали имаме ли документ.
Да не коментирам колко е неудобно в училище като попълваш документи и фамилията ти е различна. Трябва винаги да уточняваш, за кое дете става дума.

# 29
Не сме имали никакъв проблем нито с документи, нито с гранични власти, нито с институции, при все, че тримата сме с три различни фамилии. Нулев проблем е това. Сега питах мм - дори акт за раждане на детето никога не са искали при напускане на България, това го казвам с уточнението, че винаги сме пътували тримата, още не е имало случай само един да излиза от страната с детето.

Общи условия

Активация на акаунт