Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 23 083
  • 505
  •   1
Отговори
# 15
  • Велики Преслав
Мий наред. Нали издържат в бури и виелици с дъждове.

# 16
Никакъв проблем няма, даже ако имате водоструйка ще е по ефективно почистването!
Преди това ако има залепени листа и други боклуци е добре да ги отстраните внимателно. Редовно мия външните тела на климатиците Simple Smile с вода!

# 17
  • София
Скрит текст:
Не спира напълно климатикът при достигане на зададената температура. Зависи и какво разбирате от спиране. Вътрешното тяло няма как да знае каква е температурата в стаята, ако не прекарва съвсем слаб въздух през него и това става чрез засмукване на въздух с турбината, която издухва от климатика и обработения охладен въздух. Когато температурата на този въздух достигне например 25,5 - ще се включи външното тяло и ще започва да нагнетява към вътрешното тяло охлаждащият агент за да свали температурата в СТАЯТА на 25 градуса. Ще я свали до 24,5 и пак ще изключи външното тяло. Всичко разбира се е условно, т.к. стаята не е идеално затворено тяло, в идеални условия. Отварят се врати прозорци, навлиза слънчева радиация и загрява помещението, стените също отдават топлина въпреки изолацията, хора, електронни устройства също излъчват топлина. Фактически, работата на климатика може да постигне баланс (и ТРЯБВА ако е правилно изчислен), при която постоянно да работи външното и вътрешното тяло, така че да поддържа постоянно тези 25 гр. Разликата между старите конвекционални с капилярен изпарител  и новите инверторни с терморегулируем винтил климатици е че старите работеха на пълна мощност или изключват напълно при достигане на +/-  2-3 гр., което не е много комфортно. Новите климатици особено по - "марковите" въпреки че напоследък и другите се стараят, постигат по - малка разлика в тези температури спрямо зададените. В случая е по-комфортно. Относно степените на инвертора, наистина има няколко степени на отадавана мощност (съответно изразходвана ел. мощност) и в зависимост от размерът на климатика и неговите характеристики им една минимална мощност, която климатикът може да отдаде (изразходва). Например някои климатици  имат такъв минимум на консумирана ел. енергия от 190W на охлаждане. Други с тоя размер климатици имат такъв минимум от 400W.  Съответно последния изключва напълно външното тяло по - рано при достигане на зададената температура и съответно се включва по- късно, т.к. спрямо първия не може да отдава по - слаба хладина, водейки до повишен разход на ел. енергия и по - голям дискомфорт защото се доближава до работата на конвенционалните стари климатици. Ето защо казват (а и е така) че трябва да е изчислен ТОЧНО размерът на климатика спрямо размерът на даденото помещение но не само това е важно. Важни са също изолацията, прозорците динамиката в помещението (ако е например търговско с повече хора, отваряне затваряне) и т.н. Защото ако е по - малък ще работи постоянно на пълна мощност, и ще изразходва повече ел. енергия и ще се повреди по - бързо. Обратното също е вярно - ако е по - голям, ще спира по-  често, ще се получи дискомфорта и отново ще израходва повече ел. енергия от постоянното вкл. и изключване и по - високият му минимум за по -голям климатик. Ако голям климатик в малка стая работи на охлаждане, както казваше тук Василев преди няколко години, ще замирише на мръсни чорапи (ще кондензира много вода, после ще се изключва, ще се затопли и топлообменника и ваната ще са постоянно влажни в топли условия и ще се размножат бактерии много бързо).

На снимката се виждат характеристиките на климатик със степените на инвертора на отдавана и консумирана мощност (те са пак условни и завися от външната температура)
Изпарителя не си ли е все изпарител. Що да е капилярен или с ТРВ. ТРВ не се ли среща по-рядко при сплитовете и то за по-големи машини. Може би се има предвид PMV.

# 18
  • Велики Преслав
Само искам да кажа, има много конвенционални машини с ТРВ и много инвертори с капилярки.

# 19
Здравейте, вече избрахме климатик, но монтажът се оказа проблем. Някой има ли монтирано външно тяло отвън на стената на остъклен балкон? Нашият е такъв, преди да го усвоим парапетът беше стъклен. За да го усвоим изградихме стеничка от тухли единички с дупки отвътре ( сори, не знам името им). Строителен инженер казва, че такава стена е тънка и не може да издържи външно тяло, дори и с шпилки, а пък монтажници от фирмата за климатици казват, че няма проблем и ще е стабилно външното тяло. Все пак сме на 8-ми етаж и не ми се мисли, ако се разтресе и падне долу. Моля, кажете си мнението, че вече не знам на кого да вярвам... Благодаря и дано някой се включи с отговор.

# 20
С шпилки и планки отвътре ще издържи. Все пак външното тяло тежи 20 кила, не 100. И теглото е близо до стената, основно усилието ще е надолу по стената.

# 21
Зависи от външното тяло, има такива които тежат 36кг - 54кг, не всички си купуват климатици от Метро, Зора ,Технополис и Кауфланд Simple Smile !

# 22
То може и по тон тежки да има, ама това не зависи от магазина, а от мощността основно, и модела. 20 кг тежи външното тяло на една 12-ка, която стига за 25 квадрата (погледнах в каталога). Едва ли кухнята е повече. Пък и ще се избере не най-тежкият, нали?
На моята 18-ка външното тяло е 36. Повече от това няма накъде.

# 23
То може и по тон тежки да има, ама това не зависи от магазина, а от мощността основно, и модела. 20 кг тежи външното тяло на една 12-ка, която стига за 25 квадрата (погледнах в каталога). Едва ли кухнята е повече. Пък и ще се избере не най-тежкият, нали?
Избрали сме 12-ка и външното тяло тежи 30,5 кг. Въпросът е, че ще е подов и вътрешното тяло също ще "виси" на тази стеничка, само че отвътре. Та не знам...

# 24
Това от гледна точка на механиката (статиката) е по-добрият случай, защото товарът ще се уравновесява от двете страни и всичко ще натиска надолу. Не може 60 кила да смачкат тухлена стеничка.

# 25
Хич не разбирам от климатици, но знам, че има изискване за минимален тръбен път. Като ще са от двете страни на една стена, дали ще е спазено това изискване?

# 26
Не знам, не съм монтажник. Но и не виждам защо да има минимум. Моят климатик също е подов и майсторите можеха да ги монтират и насрещно,  но аз ги помолих да не е така за да може външното тяло да е по-близо до улука за да се оттича в него с по-къса тръба.

# 27
Здравейте
Не съм сигурна дали питането ми е за тук, понеже ми се налага да търся и проуча преносим климатик, а аз съответно идея си нямам какво да гледам и дали изобщо си заслужават парите такива или да разубеждавам майка ми... До тук я разубедих да купува и пробва от тези малките охладители, в които се слага лед или вода и могат да разхладят човек ако евентуално са му точно в лицето.
Но за по-сериозните не знам нищичко, а ме помоли да проуча. Ще съм благодарна за всякакви насоки, съвети и прочие. Или за линк към подходящата тема, в случай че не е тази.
Благодаря предварително

# 28
Скоро ги обсъдиха, виж назад в предната тема. С две думи - не стават.
Дупка в прозореца трябва да правиш, или да е отворен, което го обезмисля защото влиза горещ въздух...

# 29
Не знам, не съм монтажник. Но и не виждам защо да има минимум.
Явно си има причина и Гугъл така казва

Общи условия

Активация на акаунт