Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 23 083
  • 505
  •   1
Отговори
# 30
Скоро ги обсъдиха, виж назад в предната тема. С две думи - не стават.
Дупка в прозореца трябва да правиш, или да е отворен, което го обезмисля защото влиза горещ въздух...
Хм, поне тези които видях бегло, имаха някакво като панел което се слага на прозореца и в него е отворът и за климатика...
Майка ми си е наумила че иска да има такова нещо ама да го ползва ту в една стая, ту в друга ако реши, вместо да купува два нормални климатика. И изведнъж се оказах със заръка да проуча в близките дни. Благодаря за насоката, ще прегледам предишната тема тогава.
Няма да се разсърдя и на още съвети, естествено.
Забравих да уточня и че само за охлаждане го иска, отоплението е решено по друг начин и не смятат да го променят.

# 31
Не споря, както казах, не съм монтажник. Но монтажниците не споменаха такова нещо. Иначе имам към 2 метра и си работи. Ако има такова изискване ще си кажат хората, но за стената пак ще имаме две срещуположни сили, макар и да не са директно насрещни двете части.

# 32
Здравейте! Някой дали има представа този знак, който ми излезна от дясната страна горе до числото какъв е?

# 33
Здравейте! Някой дали има представа този знак, който ми излезна от дясната страна горе до числото какъв е?
...
На моето дистанционно (друга марка) подобна икона има, когато климатикът работи само като вентилатор, без отопляване или охлаждане (до тази икона се стига от MODE). Потърсете в Интернет ръководството за потребителя за Вашата марка климатик.

# 34
...
На моето дистанционно (друга марка) подобна икона има, когато климатикът работи само като вентилатор, без отопляване или охлаждане (до тази икона се стига от MODE). Потърсете в Интернет ръководството за потребителя за Вашата марка климатик.

Точно така, проблемът е, че спря да охлажда и работи само като вентилатор, но както виждате от "MODE" настройката си седи на "COOL", но не охлажда... 😞

# 35
Здравейте! От 3-4 години ме притесняваше това, че на нашия стенен климатик Mitsubishi Heavy Industries от дистанционното с бутона U/D не можеше да се нагласи позиция на хоризонталните клапи толкова високо, че да застават хоризонтално и да не духа надолу към леглото (и при най-висока позиция на клапите долната клапа оставаше насочена доста надолу и въздушната струя духаше към спалнята, така че в режим охлаждане под климатика не можеше да се спи). Мислех за дефлектор, за полица/рафт под климатика, за друг модел климатик – с една само хоризонтална клапа, и др., но интуитивно нещо ме спираше да предприема тези мерки и продължавах да чета в Интернет и да търся най-подходящия начин. Сутринта неочаквано ми хрумна с ръка да побутна нагоре долната клапа и всичко се нареди – с нея тръгна и горната клапа и сега и двете са хоризонтално разположени и въздушната струя е високо, почти не пречи на легналия под климатика. Само че се притесних да не повредя нещо в климатика, като съм намалила изхода за въздуха към стаята. Има ли такава опасност? Включен е на охлаждане до 26 градуса и на най-тихата първа степен на вентилатора след AUTO. Отидох да направя снимки на климатика, за да ги публикувам тук към въпроса ми, и о, чудо, вече и с дистанционното при най-горно положение хоризонталните клапи застават и двете хоризонтално, така че не можах да снимам старото положение. Дали в случая нещо се е поправило или нещо се е повредило, след като повдигнах ръчно долната хоризонтална клапа? Ще съм благодарна за коментар по този въпрос. Доволна съм от новото положение, но мисля и за последиците. Не съм се допитвала до сервиза за климатици, защото при първоначалния монтаж не им направи впечатление най-горното положение на хоризонталните клапи – явно им изглеждаше нормално. Преди две години идваха техници за преместване на външното тяло на друго място – пак не им направи впечатление нещо да не е наред с клапите. Но след като се оказа, че има вероятност да е бил механичен дефектът, ще отида да ги питам идващата седмица. Дали ако моделът беше не 9000 BTU, а 7000 BTU (стаята е 15 кв. м), студената въздушна струя щеше да е по-слаба и по-малко неприятна? При отопление е много приятно под и около климатика, но при охлаждане не е комфортно и се чудим къде по-далече да отидем, понякога отварям вратата на спалнята, за да се охлажда спалнята от климатика в хола.

# 36
  • София
Само искам да кажа, има много конвенционални машини с ТРВ и много инвертори с капилярки.
Е, да де.
Но все пак, стенен, битов клас, рядко или хич. Обикновено са при малко по-големи касети и канални.

# 37
С шпилки и планки отвътре ще издържи. Все пак външното тяло тежи 20 кила, не 100. И теглото е близо до стената, основно усилието ще е надолу по стената.
Въпросът е, че надолу няма стена. Надолу са балкони тип лоджия, имат само хоризонтални плочи. Де да беше цялостна стена..., нямаше да се чудя хич.
Колкото до тръбния път-не знам, но при родителити външното и вътрешното тела са разделени само от стената и климатикът си работи перфектно вече повече от 15 г.

# 38
Не е това въпросът, защото натоварванията се поемат от плочата, която в конзолните си части е армирана с носещата армировка отгоре, и се прехвърлят на гредата между терасата и "вътрешната" плоча. Точно както не е необходимо да има стена отдолу, ако човек застане на ръба на терасата си. Човекът обаче не отдава вибрации към стена, изградена от някакви тухлички, незнайно как.
Бих слушала мнението на строителния инженер, който е запознат с конкретната ситуация, вместо на монтажника на климатици.

# 39
Аз да попитам - това темата за избор на климатик ли е, или друга, и къде е темата за избора?

# 40
Темата е "Всякакви въпроси относно климатиците". Не е само за "избор на климатици". Така че благодаря на всички, които отговориха на моя въпрос за "монтаж на климатик".

# 41
Въпросът ми не е критика. Опитах се да търся в търсачката с думата избор, защото така я знам темата от 3 години, и не я намирам.  Съответно питам това тази тема ли е, или е нова/друга.

natka, https://m.bg-mamma.com/?topic=1647146..тази тема видя ли я, обсъждат преносимите климатици...

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 21:25 от teta75

# 42
Привет на всички!

Бихте ли ми съдействали с избора на климатик.

Препоръчаха ми тези два модела:
https://eclima.bg/invertoren-klimatik-mitsubishi-electric-msz-ay … -12000-btu-klas-a
https://eclima.bg/hiperinvertoren-klimatik-toshiba-ras-b13g3kvsg … 13000-btu,-klas-a

Основното предназначение е за охлаждане, като въпросът ми е, коя машина би свършила по-добра работа и е по-читава като марка/модел, така че като го сложа да не го мисля повече поне 5-7 години.

Става въпрос за стая около 23 кв.м., последен 7-ми етаж (с въздушна възглавница отгоре), тухла, С-И изложение, дограма, изолация, с чупки/колона в стаята заради комин. Без климатик стаята поддържа постоянна температура през светлата част на деня 32 градуса.
А също, мога ли да се надявам хладината от климатика поне отчасти да стига и в съседната стая, която е спалня 13 кв.м. (единствено за през нощта).

Разбира се, приемам и предложения за други марки/модели, с бюджет докъм 2500-2700 с монтажа.

Благодаря!!!

# 43
За дължината на тръбния път, единия от нашите го монтираха с много къс, може би и метър няма при указан 3,5 метра в упътването и писах на производителя, защото от това което съм чела и са ми казвали техници знам че е проблемно пътя да е къс. От фирмата производител ми отговориха, че няма изрична забрана да се монтира така, но да следя за проблеми. От това което знам проблемите са да работи по-лошо, да харчи повече ток или да изгори по-рано. Мислехме си да викаме монтажниците да си удължават пътя, но други техници ни казаха че е по-добре да не го бутаме, а и външното се достига само след сваляне на голям стъклопакет и се отказахме.

# 44
И аз се замислих за тръбния път при мен, защото двете тела са почти срещуположни и по права линия между тях да има да няма половин метър. Но днес се надвесих през балкона и видях, че при монтажа хората са направили една примка с тръбите и са я скрили зад външното тяло. Явно така си докарват нужната минимална тръбна дължина и после всичко е точно. С този трик може и двете тела да са съвсем едно срещу друго.
От ровене в нета разбрах, че може и да няма никакви влияние, ако пътят е по-къс, но можели ЕВЕНТУАЛНО да има вибрации климатикът да работи по-неефективно.  Та ако нямате вибрации и си охлажда добре не го пипайте. А може и при вас да са навили отзад тръбите?

П.П.  За моя климатик в наръчника за монтаж пише минимум 2 метра.

Общи условия

Активация на акаунт